Hlavní obsah

Brittney Grinerová píše knihu o pobytu v ruské věznici

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Brittney Grinerová sleduje doma ve Phoenixu s manželkou Cherelle a dalšími přáteli baseballový zápas.

Reklama

Tahle kniha asi Rusy moc nepotěší. Ale nepotěší možná ani některé Američany. Hvězdná americká basketbalistka začala psát příběh o svém desetiměsíčním uvěznění v Rusku.

Článek

Celý svět se dozví podrobnosti o tom, jak s Grinerovou v Rusku zacházeli a co tam všechno zažila.

Hvězdná basketbalistka byla vloni odsouzena na devět let do ruské trestanecké kolonie poté, co na letišti našli v jejím zavazadle konopný olej. V Rusku je to trestný čin. Grinerová ho měla do elektronických cigaret proti bolestem.

Na začátku prosince se superstar WNBA vrátila do USA výměnou za ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Buta. A teď začala psát o tom celém „dobrodružství“ knihu, která má vyjít na jaře 2024.

Mezitím, v podstatě už za měsíc, začne znovu hrát basket v WNBA za svůj tým Phoenix Mercury.

„Přijela jsem do Moskvy, abych se znovu připojila k basketbalovému týmu UMMC Jekatěrinburg, a byla jsem okamžitě zadržena na letišti,“ uvedla podle webu Insider.com Grinerová v prohlášení pro svého vydavatele Alfreda A. Knopfa. „Ten den byl počátkem nepochopitelného období v mém životě, o které jsem teprve nyní připravena se podělit.“

Dosud nepojmenovaná monografie Grinerové zavede čtenáře na její syrovou, emocionální cestu od olympijské vítězky až k vězenkyni a rukojmí ruského režimu, jenž v době jejího zatčení zahájil brutální válku proti Ukrajině. Slibuje, že podrobně a živě popíše své zadržování, ale také rozebere osobní zmatek, který zažila během téměř desetiměsíčního utrpení. A samozřejmě i odolnost a odhodlání, jimiž čelila útrapám a velkým otazníkům ohledně své budoucnosti.

Pro Rusko s největší pravděpodobností kniha nevyzní vůbec dobře. A proč se nebude líbit ani některým lidem v USA?

Podívejte se: Basketbalistky WNBA a velvyslanec USA hrají s dětmi z Klokánku:

+10

Americká basketbalistka se chce totiž zabývat i problémem rovnosti platů pro sportovkyně v USA. Právě ona nerovnost totiž dovedla Grinerovou k angažmá v Rusku, kde odehrála sedm sezon za mnohonásobně vyšší peníze, než které si vydělají špičkové americké basketbalistky doma.

Grinerová se zároveň pokouší zvýšit povědomí o dalších Američanech, kteří jsou z nějakých důvodů zadržování v zahraničí. Sama doufá, že kniha tomu významně napomůže.

V prohlášení uvedla jména 13 prý neprávem zadržených Američanů. Je mezi nimi například Paul Whelan, který je vězněn v Rusku za údajnou špionáž už od konce roku 2018. Nebo Evan Gershkovich, novinář The Wall Street Journal, který byl zadržen v Moskvě letos v březnu, také za údajnou špionáž.

Většina ostatních je držena ve Venezuele, ale také v Číně nebo na Blízkém východě.

Reklama

Doporučované