Hlavní obsah

Bez peněz. Ragbyová reprezentace pořádá sbírku, aby mohla hrát v Evropě

Foto: Česká ragbyová unie, Seznam Zprávy

Ragby, tvrdý, ale férový sport, který rozvíjí týmovost, odolnost, respekt a disciplínu, se potýká s razantními nárůsty nákladů.

Reklama

Je to zřejmě poprvé, kdy větší český sport bude spoléhat i na sbírku mezi lidmi. Kampaň na portálu Hithit.cz má získat peníze na mládež, na působení juniorských týmů v evropských šampionátech.

Článek

„Nenech složit ragby,“ je název unikátní crowdfundingové kampaně, kterou připravila Česká ragbyová unie. Cílí na 1,5 milionu korun a po deseti dnech už bylo vybráno přes 350 tisíc korun.

Co se vlastně stalo? České ragby, které zejména v mládežnických kategoriích zažívá v postcovidovém období velký nárůst členů, jak u kluků, tak i u holek, má velkou šanci posunout tento sport v tuzemsku nahoru.

Takže je tu velký růst, za 10 let přibližně o 100 %. Proti tomu však jdou v poslední době, podobně jako v mnoha jiných odvětvích a oborech, prudce se zvyšující náklady na energie a další položky.

„Mladí kluci a holky mají šanci dotáhnout české ragby na vysokou úroveň, teď jim ale hrozí, že celou tu píli a hodiny a hodiny tréninků nezužitkují,“ vysvětluje šéftrenér ragbyové mládeže v Česku a někdejší dvojnásobný ragbista roku Roman Šuster. „Potřebujeme pomoct. Bez finanční pomoci od vás fanoušků nepojedou mládežnické reprezentace na prestižní evropské turnaje. Ragby v Česku se nesmí vrátit o několik let zpět,“ dodává ragbyová legenda.

Je třeba zdůraznit, že zejména v mladších kategoriích se českému ragby začíná velmi dařit. Mužstvo sedmičkového ragby U18 skončilo loni na ME na pátém místě.

Ragby, tento tvrdý, ale férový sport, který rozvíjí především týmovost, odolnost, respekt a disciplínu, se potýká s razantními nárůsty nákladů. Podpora ze strany státu ani prostředky několika sponzorů už k rozvoji ragby v Česku nestačí. Pro výkonnostní posun se mládežnické reprezentační kategorie nutně potřebují utkávat s vyspělými evropskými týmy. Nepřenositelná zkušenost z těchto utkání se poté přelévá do kvality a rozvoje celého tuzemského mládežnického ragby.

Jen účast českého národního týmu do 18 let v patnáctkovém ragby na mistrovství Evropy vyjde zhruba na 1,2 milionu korun. Náklady na početný tým o 27 lidech, včetně fyzioterapeuta či dvou trenérů, zahrnují dopravu, jídlo a sportovní vybavení.

Výrazně levnější je pak účast stejné věkové kategorie v sedmičkovém ragby, ta vyjde zhruba na 300 tisíc korun. Proto kampaň v první fázi míří na 1,5 milionu korun. Pokud se je podaří vybrat, mládežníci se zúčastní evropských šampionátů.

„Pokud omezíme na rok aktivitu talentovaných hráčů, kteří jsou klíčoví pro budoucí úspěchy národního týmu mužů, zastavíme tím náš růst. Práce a úsilí mnoha lidí, včetně rodičů, přijde nazmar,“ doplňuje Roman Šuster. „Bez silné komunity, která dá hromadu pětek mimo hřiště, tenhle zápas nevyhrajeme.“

Ragby zkouší experiment na trochu neprobádaném poli.

Jeden ze spoluzakladatelů Hithitu Pavel Eichler řekl Seznam Zprávám, že v minulosti už sbírali peníze na sport, ale vždy šlo o menší jednorázové akce.

To vše se odehrává v kontextu velkého světového ragby, které zažije letos další obrovské navýšení popularity.

Začátkem září začíná ve Francii mistrovství světa, které potrvá až do konce října a přiláká pozornost stovek milionů fanoušků po celém světě. Rugby World Cup 2023, který se koná jednou za čtyři roky, je po olympiádě a MS ve fotbale třetí nejsledovanější sportovní událostí světa.

Reklama

Doporučované