Hlavní obsah

Čeká vás výjimečná televizní show. Potrvá měsíce a bude stát 135 korun

Foto: Profimedia.cz

O2 arena v Praze bude dějištěm první velké sportovní akce roku 2024 - světového šampionátu v hokeji.

Reklama

Sportovní hody se vším všudy: Největší události roku 2024 dostanete naservírovány zadarmo, pokud se budete dívat v televizi.

Článek

Fotbaloví příznivci už to přijali jako realitu. Pokud chtějí vidět špičkové soutěže, třeba Premier League, domácí Fortuna ligu nebo zápasy Ligy mistrů, musí až na výjimky zvolit kanál některé z placených televizí.

Sport, především fotbal, přestává, nebo už dokonce přestal být v televizích volně dostupný.

Rok 2024 bude v tomto ohledu výjimečný, takové hody uprostřed půstu. Práva na vysílání tří největších událostí příštího roku – na hokejové mistrovství světa v Praze a Ostravě, na fotbalové Euro v Německu a na olympijské hry ve Francii – totiž stále vlastní veřejnoprávní Česká televize. Pokud tedy zapomeneme na koncesionářské poplatky, pak hokej, Euro i olympiáda budou v televizi zadarmo.

Pojďme postupně.

První z velkých událostí je na řadě v květnu. Hokej se vrátí do země divácky zaslíbené, šampionát v Česku bude opět atakovat divácký rekord. Stejné to bude určitě i se sledovaností televizních přenosů. Česká televize, byť přišla o drtivou většinu přenosů z domácí extraligy, má v hokejových přenosech velkou tradici a vybudované komentátorské zázemí s Robertem Zárubou v čele.

Česká televize bude přinášet ale také přenosy z fotbalového Eura, které se hraje za účasti české reprezentace v sousedním Německu. Zápasy nejlepších evropských týmů by měla přenášet i na své internetové platformě ČT Sport plus.

Bude to však ve světě fotbalu výjimka, protože jinak je tento sport už definitivně spojen se společnostmi, které vlastní placené televizní kanály.

Na podzim se v Česku prodávala v tendru televizní práva na domácí ligu a své postavení obhájila firma O2. Na její placené televizi O2 TV tak diváci i v dalších letech uvidí souboje Sparty, Slavie, Plzně a dalších o domácí titul. Světovou špičku v ligovém fotbale, tedy anglickou Premier League, bude dál vysílat Canal+ a zápasy Ligy mistrů či další evropských soutěží se objeví stejně jako letos na O2 TV, Premier Sport či na placených kanálech Novy. Česká televize má u evropských pohárů několik výjimek – většinou na venkovní zápasy českých týmů.

Olympijské hry 2024 ve Francii budou v České republice dostupné především u dvou hlavních vysílatelů: ve veřejnoprávní ČT a na Eurosportu, což je letitý partner olympijských her. Takže hlavní porci olympijského dění dostane český divák také jen za koncesionářské poplatky.

A kromě tří hlavních akcí roku tu budou i „drobné“ bonusy – například světový šampionát v biatlonu z Nového Města na Moravě, o který se postará také ČT.

Reklama

Doporučované