Hlavní obsah

S jiným účesem a touhou si povídat. První chvíle Grinerové na svobodě

Foto: Profimedia.cz

Brittney Grinerová (vlevo) ve videu, které podle ruské státní televize dokumentovalo její propuštění z vězení. Agentura AFP upozorňuje, že autenticitu záběrů nelze ověřit.

Reklama

Co se dělo na palubě 18hodinového letu s propuštěnou basketbalistkou Brittney Grinerovou? Stanici CNN dění popsal vyslanec, který byl za výměnu rukojmích zodpovědný.

Článek

V den svého propuštění z ruského vězení americká basketbalistka Brittney Grinerová vycítila, že by se mohla vrátit domů. Americké CNN to řekl zvláštní prezidentský vyslanec pro záležitosti rukojmích Roger Carstens, který její výměnu za ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Buta řídil.

Skutečnou se výměna nicméně stala až ve chvíli, kdy vyslanec ve čtvrtek nastoupil do letadla a Grinerové řekl: „Jménem prezidenta Spojených států amerických Joea Bidena a ministra zahraničí Antonyho Blinkena jsem tu, abych vás vzal domů.“

Grinerovou pro americkou stanici popsal jako inteligentní, soucitnou, skromnou vlastenku, která během cesty působila zdravě a plná energie. Na prvních záběrech, které se objevily už minulý týden, sportovkyně zaujala i změnou účesu - ostříhala si dlouhé vlasy.

„Řekl jsem jí: ‚Brittney, za posledních deset měsíců jste toho musela hodně prožít. Tady se posaďte a klidně se odreagujte. Dáme vám prostor,“ popsal Carstens s odstupem první okamžiky basketbalistky na svobodě.

Grinerová nicméně jeho nabídku odpočinku odmítla. „Už deset měsíců sedím ve vězení a poslouchám ruštinu, chtěla bych si povídat. Ale nejdřív mi řekněte, kdo jsou tito lidé?‘ Prošla kolem mě, šla za každým členem posádky. Podívala se jim do očí, potřásla jim rukou, ptala se na ně a zjišťovala jejich jména a navazovala tak s nimi osobní kontakt. Bylo to opravdu úžasné,“ popsal americký vyslanec, co následovalo.

Přečtěte si:

Kdo je Brittney Grinerová?

Brittney Yevette Grinerová, asi nejlepší basketbalistka všech dob, se nikdy s ničím nepárala. 206 cm vysoká žena umí nejen řádit pod košem, ale také sdílet, klidně i veřejně, své názory a postoje.

Kdo je Viktor But?

Život ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Buta, který si ve Spojených státech odpykává pětadvacetiletý trest, připomíná špionážní román. Proslul takovou schopností obcházet zbrojní embarga, že ještě před svým zatčením inspiroval hollywoodské filmaře.

Basketbalistka tak 12 hodin z 18hodinového letu strávila mluvením „o všem možném“.

Vyměněná sportovkyně se aktuálně stále nachází v péči lékařů ve zdravotnickém centru v americkém San Antoniu. Bývalý diplomat a guvernér státu Nové Mexiko Bill Richardson, který se také během své kariéry podílel na vyjednáváních s Ruskem, v neděli pro CNN uvedl, že „ještě bude trvat pár dnů, než se dostane ven“.

Co ve vězení Brittney Grinerová dělala?

V trestanecké kolonii IK-2 u města Javaz, asi 500 km východně od Moskvy, většina žen pracovala na šití uniforem. Dvoumetrová olympijská vítězka byla nicméně příliš vysoká na to, aby seděla u pracovního stolu, její ruce byly příliš velké na to, aby zvládla šití. Celý den proto nosila látky, řekl její advokát podle CNN.

Carstens se v rozhovoru pro CNN vyjádřil také k situaci dalšího Američana vězněného v Rusku. Bývalý mariňák Paul Whelan je za mřížemi od roku 2018, kdy ho Moskva obvinila ze špionáže.

Podle Carstense americká diplomacie dál usilovně pracuje na zajištění jeho svobody, o čemž Whelana telefonicky ujistil. „Řekl jsem: ‚Paule, máte závazek tohoto prezidenta, prezident se tomu věnuje, ministr zahraničí se tomu věnuje, já se tomu věnuju a dostaneme vás domů.“

Zdroje z americké diplomacie už minulý týden tvrdily, že Whelana do této výměny nemohly zahrnout, protože Rusko dalo jasně najevo, že je ochotné jednat pouze o Grinerové. Podrobněji jsme o tom psali v tomto článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované