Hlavní obsah

Co udělá covid v těle? Chytrý náramek vydal data o jezdci na Tour de France

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Magnus Cort po vítězství v 10. etapě. To s ním bylo ještě vše v pořádku a žádné příznaky covidu necítil.

Reklama

aktualizováno •

Covid-19 zasáhl dánského cyklistu Magnuse Corta. Ten sám podrobně popsal, jak cítil nástup nemoci – a jeho pocity potvrdilo i zveřejnění tvrdých dat z chytrého náramku.

Článek

Letošní Tour de France se jede pod silnou hrozbou nemoci covid-19. Vše začalo na přípravném závodu Tour de Suisse, kde kvůli nákaze odstoupila polovina pelotonu. Stáje prováděly na poslední chvíli změny v sestavách a od zahájení Tour v Kodani mělo pozitivní test už 13 jezdců, včetně vítězů etap, vedoucích týmů a životně důležitých domestiků.

Web Cyclingtips nyní podrobně popsal potíže dánského jezdce Magnuse Corta (EF Education-EasyPost), jednoho z klíčových hráčů v rané fázi závodu. Poté, co Tour začala, Magnus Cort doslova létal. V únicích strávil více než 500 km, většinu prvního týdne jezdil v puntíkatém dresu nejlepšího vrchaře a svoji skvělou jízdu završil vítězstvím v úterní 10. etapě.

Pak se ale začal zhoršovat.

Byl jsem letargický a měl několik dalších příznaků. Nebyla to horečka, ale jako by se několik těch příznaků překrývalo s únavou.
Magnus Cort

Jak píše cyklistický web, existuje překvapivě úplný obraz Cortova měnícího se stavu. Jak z jeho nahlášených dojmů, tak ve formě dat uvolněných z jeho „chytrého“ náramku Whoop.

Cort v sobotu 16. 7. napsal, že od středy 13. 7. cítil diskomfort. Jenže v tu chvíli měl stále několik testů na covid negativních. „Byl jsem letargický a měl několik dalších příznaků. Nebyla to horečka, ale jako by se několik těch příznaků překrývalo s únavou.“ Dán začal mít i problém s usínáním. Víme, že v noci po vítězství v etapě byl dlouho vzhůru, ale oslava z té noci se poté změnila v nespavost. „V hlavě se mi usadila únava. Cítím se použitý. Je psychicky těžké jet tak dlouhý cyklistický závod. Zvlášť v tomhle šíleném vedru,“ napsal si poznámky.

V neděli ráno 17. 7. pak dostal Cort odpověď na to, proč se cítil tak špatně. Po pěti dnech symptomů měl pozitivní test. „Magnus Cort se dnes ráno probudil s bolestí hlavy a horečkou a od té doby má pozitivní test na covid-19. Nebude startovat v 15. etapě Tour de France. Lékařská vyšetření pokračují,“ uvedl jeho tým na sociálních sítích.

Co říká český sportovní lékař Karel Martinek

V dnešní době moderních technologií vidíme, jak tyto „vychytávky“ jako náramek Whoop mohou pozitivně ovlivňovat i tréninkový proces sportovců. Drobný náramek je napěchovaný prakticky vším, od sledování spánku až např. po sledování doby regenerace či okysličení krve. Je to náramek „vše v jednom“.

Autor článku popisuje reakci organismu na fyzickou zátěž v době zdraví a počínající onemocnění covidem, kdy ještě Magnus Cort nebyl pozitivní, ale byl již v počátcích onemocnění. Myslím, že není vůbec překvapivé, jak koresponduje zhoršující se subjektivní stav cyklisty s daty ze závodu v době před nemocí a v nemoci z náramku den po dni. Před 20 a více lety sportovci většinou sledovali pouze ranní tep a dali na své pocity. Na druhou stranu je potřeba říci, že mnohem lépe znali své tělo. Dnes to za ně dělají právě výše uvedené moderní technologie, které dlouhodobě sledují především jejich trenéři či lékaři a využívají informace pro efektivní trénink a eventuální léčení více než samotný sportovec.

V pondělí se firma Whoop, jež vyrábí „chytré“ náramky pro sledování tepů, teploty a dalších ukazatelů (je to jeden ze sponzorů EF Education-EasyPost), rozhodla sdílet fyziologická data, která podpořila Cortem vypozorované dojmy.

Velmi významný je například pohled na Cortovu míru zotavení – jak rychle se ze dne na den zbavoval únavy. Během prvních dnů Tour bylo Cortovo zotavení z jednoho dne na druhý v průměru 57 %. V den jeho pozitivního testu, tedy v neděli 17. 7., dramaticky kleslo na 19 %.

Výrazně vzrostla i jeho dechová frekvence – ze 14,5 průměrného nádechu za minutu na 16,5.

Ještě dramatičtější nárůst vykázala jeho klidová srdeční frekvence. Během pěti dnů, které vedly až k pozitivnímu testu na covid, se jeho klidová srdeční frekvence pomalu zvyšovala z 37 tepů za minutu (vrcholoví vytrvalci mají klidový tep ráno po probuzení skutečně tak nízký, v podstatě poloviční oproti normální populaci, pozn.red.) až na 47 tepů v den, kdy odstoupil ze závodu.

V souladu s tím klesla i jeho variabilita srdeční frekvence. Tato míra interakce mezi parasympatickým a sympatickým nervovým systémem, měřená v milisekundách, je podle Whoop důležitým ukazatelem zdraví těla. Nízká míra naznačuje, že lidské tělo tvrdě pracuje z nějakého jiného důvodu (možná je unavené, dehydrované, vystresované nebo nemocné a potřebuje se zotavit). To pak ponechává méně zdrojů, které jezdec nutně potřebuje k absolvování závodu.

V 11. etapě ukazoval Cortův chytrý náramek hodnotu 99 ms. Ve 14. etapě, když jeho tělo začalo bojovat s narůstající infekcí, klesla hodnota na 87 ms. A v den 15. etapy, 17. 7., když měl pozitivní test, přišel dramatický pokles na 61 ms.

Poslední metrika sdílená z chytrého náramku souvisela s příznaky horečky.

Jak Dán ochaboval ve výkonech, začala se mu zvyšovat teplota, nakonec až o 2,0 °C.

A pak už přišlo zmíněné odstoupení ze závodu.

Reklama

Doporučované