Hlavní obsah

Cyklistický monument Lutych–Bastoň čeká strhující bitvu gigantů

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Pogačar a Evenepoel na loňském Tirrenu-Adriatiku. Vypadají jako kamarádi, ale teď budou velkými soupeři.

Reklama

Nedělní poslední monument jara Lutych–Bastoň–Lutych lze právem označit za souboj cyklistických gigantů. Střetnou se dva nejtalentovanější mladíci pelotonu, Slovinec Tadej Pogačar a Belgičan Remco Evenepoel.

Článek

Všichni čekají, že po nesmírně napínavých předchozích jednorázových závodech právě toto může být skutečné vyvrcholení klasikářského jara, jednoho z nejdramatičtějších za poslední roky.

Až dosud úřadovali Nizozemec Mathieu van der Poel (vyhrál Sanremo a Roubaix, byl druhý na Flandrech a na E3 Saxo Bank), Belgičan Wout van Aert (1. na E3, druhý na Gent–Wevelgem a dvakrát třetí na monumentech Roubaix a Sanremo), Brit Tom Pidcock (první na Strade Bianche).

A samozřejmě právě Pogačar, který ukořistil hned tři vítězství (Flandry, Amstel Gold Race a Valonský šíp), k tomu má třetí místo na E3 a navíc získal týdenní etapáky Paříž-Nice a Kolem Andalusie. Nikdo toho letos nevyhrál tolik, co 24letý Slovinec.

To 23letý belgický mladík Evenepoel na první pohled vypadá jak chudý příbuzný. Vyhrál „jen“ etapák Kolem Emirátů a byl druhý na Kolem Katalánska za Slovincem Primožem Rogličem. Sice jen o šest sekund, ale v cyklistice se ve finále na rozdíly nehraje.

Dosavadní klasiky vynechal a chystal se pečlivě na vysokohorských kempech, naposledy na Tenerife, kde nabíral sílu pro klíčový letošní závod Giro d’Italia.

Jenže… to celé je falešná bilance. Remco má mnohem navíc. Právě pro Lutych–Bastoň je velkým favoritem, protože tento velkolepý závod vyhrál už loni, dokonce s obřím náskokem 48 sekund. Po loňské Vueltě a titulu mistra světa je pro něj Lutych tím největším vítězstvím kariéry.

Pogačar zatím jarní klasiky vyhrával díky ostrým nástupům v krátkých prudkých stoupáních, aby odpáral soupeře, kteří by mohli být v cílovém sprintu rychlejší než on. V Lutychu ho však čekají delší stoupání proti soupeři, který se dosud připravoval právě na dlouhé a vysoké italské kopce při Giru.

Pogačar by tu mohl mít výhodu, silnější sprint, než má Belgičan. Nemusí se tedy za každou cenu snažit o to, co na Flandrech, kde věděl, že jeho jedinou šancí je setřást rychlého Mathieua van der Poela dostatečně daleko před cílem. Naopak Evenepoel by měl mít snahu odpárat Pogačara.

Únava a závodní kilometry

Jenže ve hře mohou být ještě další faktory – únava a také počet závodních kilometrů. Oběma borcům to může hrát do karet a zároveň je poslat na druhé místo. Pogačar po velmi aktivní klasikářské sezoně může už cítit únavu. Evenepoel naopak díky mnohem menšímu počtu závodních kilometrů bude mít hlad po závodech.

A ještě to není všechno. Slovinec je pod menším tlakem. Vyhrál letos, co mohl, do závodu nastoupí s naprostým klidem. Belgičan to má jiné. Jeho tým zažívá hluboký propad. Klasikářská sezona byla téměř katastrofou. Remco a celá stáj proto budou pod mnohem větším tlakem.

Web cyclingnews správně uvedl, že Pogačarova forma je jasně vidět ze seznamu jedniček na jeho dubnové výsledkové listině. Naopak Evenepoelova je hůře čitelná, navíc visí otazník i nad tím, jak jezdci reagují při sestupu z nadmořské výšky. Druhá věc je, že právě to se loni Evenepoelovi dokonale povedlo.

Je to zapeklitý rébus, pro případné sázkaře vysoká škola jejich umění. Jak jste ale asi správně vytušili, naopak ten nejlepší mix pro nadšené fanoušky. Lutych–Bastoň–Lutych bude strhující bitvou.

Reklama

Doporučované