Hlavní obsah

Drony na Tour de France. Velký závod čeká malý průlom

Foto: Dmitry Kalinovsky, Shutterstock.com

Drony už pomáhají v závodech MTB, cyklokrosu nebo Světového poháru sjezdařů.

Reklama

aktualizováno •

Ještě nic není rozhodnuto, ale je pravděpodobné, že fanoušci budou moci sledovat letošní ročník Tour de France i prostřednictvím dronů. Bylo by to poprvé na „Staré dámě“, podruhé na cyklistických závodech nejvyšší kategorie.

Článek

Ředitelé televizního vysílání Tour de France uvažují o použití dronů k vylepšení přenosů letošního závodu. Jak napsal Cycling Weekly, v cyklistice nová technologie byla poprvé použita minulý týden na etapovém závodě World Tour Paříž–Nice, kde dálkově ovládané kamery sledovaly jezdce při rychlosti přes 60 km/h v týmové časovce.

Podle ředitele vysílání France Télévisions Anthonyho Forestiera, jehož společnost je zodpovědná za televizní přenosy z Grand Tour, po úspěšném přenosu z Nice projedná použití dronu i se zúčastněnými stranami Tour de France.

„Na Paříž–Nice se to všem líbilo. Některé týmy nás dokonce kontaktovaly a požádaly nás, abychom se s nimi podělili o záběry,“ řekl Forestier RMC Sport. France Télévisions nyní přemýšlí o tom, že by totéž udělala letos v červenci na Tour. „Nic není ještě rozhodnuto, ale zvažujeme to. Letos jsou na Tour dvě časovky a pak etapa kolem Troyes se šotolinovými cestami, která bude velkolepá,“ upřesnil možné použití dronů.

„Brzy si sedneme s Mezinárodní cyklistickou unií, organizátorem ASO i s týmy a prodiskutujeme, jestli to má cenu. Zdá se, že má, takže budeme přemýšlet o tom, jak to udělat, aby to bylo bezpečné.“

Drony už byly použity k natáčení akcí v cyklokrosu a horských kolech, což v obou případech povolila Mezinárodní cyklistická unie. Zároveň velmi zajímavě a dramaticky přibližují atmosféru i v jiných sportech, například ve sjezdovém lyžování. Drony tak patří neodmyslitelně k takovým závodům, jako jsou sjezdy v Kitzbühelu nebo Wengenu.

Přesto není pravděpodobné, že by drony brzy nahradily vrtulníky při silničních závodech. Podle Forestiera by záběry z dronů spíše doplňovaly celkové pokrytí, aby se divák mohl vžít do situace jezdců.

U etap Tour de France a dalších dvou Grand Tour je problém v tom, že trvají i přes šest hodin, zatímco drony mají omezenou životnost baterií. Will Glover, pilot dronu u společnosti Flying Pictures, uvedl, že nejpokročilejší zařízení mohou vysílat přibližně 20 minut. Mezi další překážky patří nižší kvalita vysílání a také francouzské zákony, které významně omezují, kde a kdy mohou drony létat na obloze.

„Musíme přemýšlet o nejlepším způsobu, jak je využít v akci. Každopádně drony jsou skvělým způsobem, jak udělat produkt co nejkrásnější.“

Reklama

Doporučované