Hlavní obsah

Bývalý sparťan naletěl na obří finanční podvod. A není sám

Foto: ČTK

Semih Kaya hrával i v dresu pražské Sparty, později se vrátil do Turecka.

Reklama

Hned několik slavných tureckých fotbalistů naletělo na podvod, při němž jim bankéřka nabízela 27procentní úrok za pouhých 25 dní. Bývalý hráč Sparty Semih Kaya si pro své peníze osobně došel.

Článek

V pražské Spartě v dobách italského kouče Andrey Stramaccioniho měl být Semih Kaya jednou z klíčových posil. Obránce přišel v roce 2017 za 52 milionů korun z velkoklubu Galatasaray Istanbul, ale v rudém dresu velkou stopu nezanechal.

Spíše než o výkonech na hřišti se psalo o jeho platu, který měl z celé kabiny nejvyšší. Média spekulovala o částce 3,7 milionu korun. Na trávníku se Kaya kvůli opakovaným zraněním moc často nevyskytoval, v základní sestavě nastoupil například při neslavném dvojzápase se srbským týmem Spartak Subotica.

Konec kariéry oznámil Kaya vloni v létě, nyní je ale v rodném Turecku zpátky v centru pozornosti. Fotbalistu vyšetřuje policie kvůli lichvě v souvislosti s jeho účastí v obřím finančním skandálu, o němž se mluví jako o „fondu Fatiha Terima“. Do něj měl Kaya vložit spolu s dalšími slavnými fotbalisty své vydělané peníze. Fond ale fungoval na principu „letadla“ – šanci dostat peníze zpět měli jen ti, kteří dali peníze jako první.

Dokument s podpisem bankéřky

Klíčovou postavou rozsáhlého podvodu je bankéřka Seçil Erzanová, která působila jako šéfka istanbulské pobočky Denizbank. Poté, co bankovní dům podepsal sponzorskou smlouvu s týmem Galatasaray Istanbul, se Erzanová stala finanční poradkyní trenéra Fatiha Terima a s investicemi radila i řadě hráčů.

Na výslechu na prokuratuře bankéřka vypověděla, že v roce 2011 začala mít potíže poté, co investovala do rizikových fondů a během dvou dní přišla o milion tureckých lir. Když se snažila pokrýt ztrátu, napadlo ji založit „vysoce ziskový fond“, který by nabízel fantastický zisk – za pouhých 25 dní se měla investovaná částka zvýšit o 27 procent.

Bankéřka se obrátila na fotbalisty, jimž namluvila, že do fondu investoval i slavný trenér Fatih Terim (jeho zapojení do podvodu a případný zisk z něj policie také prošetřuje). Přesvědčit se nechal například Emre Belözöglu, Fernando Muslera nebo někdejší hvězda Barcelony Arda Turan. Jedinou zárukou jim byl doklad vydaný bankou a podepsaný Erzanovou. Peníze přinášeli fotbalisté obvykle v hotovosti v taškách.

Prodal pozemek, aby mohl investovat

Právě Turan investoval do podvodného fondu nejvíc, podle turecké odnože stanice Deutsche Welle celých 13,9 milionu dolarů. Fotbalista kvůli investici prodal pozemek v hodnotě čtyř milionů dolarů a další peníze si půjčil od pobočky Denizbank. Zpátky ale zatím dostal jen 6,4 milionu. „Přinesl jsem ti své bohatství, Seçil. Co teď budu dělat? Řekneš to mé ženě?“ reagoval emocionálně v jednom z rozhovorů.

Bývalý sparťan Kaya, který měl zaplatit bankéřce 3,2 milionu dolarů, si pro peníze došel přímo do domu Erzanové. Ta na policii vypověděla, že ji fyzicky napadl a vyhrožoval. Peníze mu tedy vrátila, odnesl si ale více, než investoval, údajně částku 5,7 milionu. Samotný Kaya tvrdí, že investoval více a že částka uváděná v médiích je vymyšlená.

„Tyto peníze, které jsem zaplatila Semihu Kayovi, jsem dostala od Emre Belözoğlua a Ardy Turana. Kaya si po mé platbě koupil vilu v Bodrumu za 4,2 milionu eur,“ vypověděla dnes už bývalá bankéřka, které hrozí trest vězení až na 216 let.

Kaya v rozhovoru s novinářkou Nevşin Mengüovou odmítl, že by použil proti bankéřce násilí. „Mám ženu, bez které nikam nechodím… proč bych používal násilí,“ hájil se. „Nevěřím bankéřce, věřím bance, která mi říká, že nějakým způsobem zhodnotí mé peníze,“ vysvětlil své rozhodnutí investovat do fondu.

Spolu s ním Erzanové uvěřilo nejméně 18 lidí, kteří do fondu investovali desítky milionů dolarů. Přesná částka ještě nebyla určena, mluví se o 25, možná ale až 40 milionech dolarů. Z podvodu a padělání úředních dokumentů je obžalováno sedm lidí včetně Erzanové, fotbalisté Semih Kaya a Ayhan Akman jsou pak samostatně vyšetřováni kvůli podezření z lichvy.

Reklama

Související témata:

Doporučované