Hlavní obsah

Agentovi už se ozvali zájemci, ale Kuchta teď úprk z Moskvy neplánuje

Foto: Profimedia.cz

Jan Kuchta (na snímku uprostřed) se raduje z gólu, kterého v dresu Lokomotivu Moskva dosáhl proti týmu Chimki.

Reklama

V souvislosti s válečným konfliktem, který Rusko vyvolalo na Ukrajině, nabídla FIFA zahraničním fotbalistům působícím v ruské lize možnost odejít a dočasně přerušit platnost smluv. Jan Kuchta této varianty podle všeho nevyužije.

Článek

Na Instagramu sice Jan Kuchta v úterý vyvěsil fotografii, na které se spolu s přítelkyní usmívají před budovou pražského letiště. Ale ten, kdo si ji vyložil jako signál návratu českého reprezentanta z Moskvy, se spletl. Snímek je totiž staršího data, z odletu na soustředění do Málagy. A na sociální síť ho fotbalista podle svého agenta umístil, aby tím přítelkyni popřál k Mezinárodnímu dni žen. Návrat z Ruska totiž podle všeho nechystá.

Dvanáctého ledna vyměnil útočník Jan Kuchta dres pražské Slavie za zeleno-červené klubové barvy Lokomotivu Moskva. V té době vnímal Rusko jako problémovou zónu málokdo. Mnohé se změnilo 24. února, když ruská armáda zahájila ozbrojenou agresi na území Ukrajiny.

V souvislosti s tím už Kuchta přišel o trenéra. Německý expert Markus Gisdol se po pěti měsících práce sebral a z Ruska odcestoval. „Nemohu pracovat v zemi, jejíž lídr je zodpovědný za válku v Evropě,“ vyjádřil se jednoznačně.

Český útočník Jan Kuchta situaci nekomentuje. Reportér Seznam Zpráv ovšem hovořil s jeho agentem Milanem Martinovičem. A z rozhovoru vyplynulo, že jeho klient nyní odchod z Ruska neplánuje. „Zatím jsme o tom nemluvili,“ říká agent.

Na popud FIFPro, tedy Mezinárodní federace profesionálních fotbalistů, vytvořila FIFA, řídící světový fotbal, speciální opatření, které všem zahraničním fotbalistům působícím nyní v ruské a ukrajinské lize umožňuje platnost jejich stávajícího kontraktu přerušit. A uzavřít smlouvu jinde, kde by pak směli působit do 30. června letošního roku.

„Možná někteří hráči touží Rusko opustit. A kvůli nim tohle opatření FIFA vytvořila. Ale podle mých zpráv většina zahraničních fotbalistů v ruské lize zůstane. Funkcionáři Lokomotivu mě ubezpečovali, že nikdo z cizinců v jejich hráčském kádru nemá v plánu odejít,“ říká Martinovič.

Na soupisce Lokomotivu figuruje celkem 13 fotbalistů, kteří drží zahraniční pas. Někteří z nich mají vyřízeno dvojí občanství, přičemž to druhé je ruské.

„Sebrat se teď, odjet někam jinam, začleňovat se tam do kádru a do sestavy a po pár měsících se zase vracet do Ruska? Já vím, že doba je složitá a někomu tohle opatření možná bude vyhovovat, nevím. Ale po fotbalové stránce mi to moc smysluplné nepřijde,“ říká Martinovič.

Situaci vyhodnotíme v létě

Speciální přestupové okno pro zahraniční fotbalisty působící v Rusku a na Ukrajině FIFA otevřela do 7. dubna. „To je pravda. Ale aby fotbalista mohl této varianty využít, musí to svému klubu oznámit nejpozději 10. března,“ říká Martinovič.

To je tento týden ve čtvrtek. A zatím nic nesvědčí o tom, že by Jan Kuchta plánoval svůj smluvní vztah s Lokomotivem přerušit. Z Ruska ho nevyhání ani propad hodnoty rublu vůči světovým měnám. „Honza má kontrakt vázaný na euro, takže v tom není problém,“ říká jeho agent.

„Několik klubů už se mi v souvislosti s Honzou Kuchtou a tím novým opatřením FIFA ozvalo. Ne, konkrétně je jmenovat nebudu. Ale v tuhle chvíli podle mě nebude nic takového aktuální. Uvidíme, jak se situace bude vyvíjet v dalších měsících. A všechno vyhodnotíme v letní pauze,“ naznačuje agent možnou strategii.

Smlouva váže pětadvacetiletého Jana Kuchtu k působení v Lokomotivu Moskva na 4,5 roku, do léta 2026. Pražská Slavia by za svého útočníka měla zinkasovat celkem 5 milionů eur. K tomu, jak jsou rozvrženy splátky a zda k finančnímu plnění mezi kluby dochází podle dohod, se hráčův agent nechtěl vyjadřovat.

Mluvčí české fotbalové reprezentace Petr Šedivý se nechal slyšet, že na Strahově intenzivně řeší, jak dostat Jana Kuchtu na březnový reprezentační sraz, jehož náplní bude play-off o postup na MS do Kataru. V souvislosti s válečným konfliktem a jeho dopady byly totiž mnohé letecké linky do Moskvy zrušeny.

„Ale turecké nebo katarské aerolinie létají do Moskvy dál. Pokud Honza dostane pozvánku na reprezentační akci, určitě se na ni dostane,“ nedělá si Milan Martinovič s touto otázkou těžkou hlavu.

Řeší se neodpykaný trest

Kuchta už se v barvách Lokomotivu představil na začátku jarní sezony ve dvou utkáních. Začala pohárovým debaklem 0:4 s Jenisejem Krasnojarsk. V neděli pak v ligovém utkání porazili hráči Lokomotivu celek Chimki 3:2, když jednu z branek vítězného celku vsítil i Kuchta.

Funkcionáři poražených v té souvislosti poukázali na to, že v posledním utkání podzimní části české Fortuna ligy dostal tehdy ještě slávista Jan Kuchta červenou kartu na hřišti Baníku Ostrava. Česká disciplinárka mu za to udělila distanc na jedno soutěžní utkání. A tento trest si Kuchta neodpykal.

„Teď se řeší, jestli nenastal problém v komunikaci mezi českou a ruskou asociací,“ říká k tomu Martinovič. „Pokud chyba nastala, tak Honza neměl nastoupit spíš v tom pohárovém utkání. Že hrál proti Chimki, v tom podle mě problém není. Řeší se to,“ dodal agent, který vedle Kuchty zastupuje například i Petara Musu, slávistu hostujícího v Boavistě Porto, nebo Stefana Simiče, slávistického odchovance, nyní v barvách Hajduku Split.

Reklama

Související témata:
Lokomotiv Moskva

Doporučované