Hlavní obsah

Anthony, Deki a Isak. Tři Švédi, na které by si Souček a spol. měli dát pozor

Foto: Profimedia.cz

Švédský univerzál Dejan Kulusevski patří nyní k nejlepším hráčům Premier League.

Reklama

Česká fotbalová reprezentace vyhlíží klíčový kvalifikační duel se Švédskem. V kádru soupeře figurují i mladé pušky, kterým talent ani odhodlání nechybí. Kteří mladíci budou chtít zazářit ve žlutomodrém dresu?

Článek

Psal se rok 2015, když se švédská reprezentační „jednadvacítka“ představila na juniorském Euru, které hostilo Česko. Tým kolem stopera Victora Lindelöfa dokráčel až do finále, kde dokázal v penaltovém rozstřelu vyzrát na favorizované Portugalce a mohl oslavit ten nejsladší možný triumf.

Pro švédské juniory se jednalo o historicky první titul pro mistra Evropy. V tehdejším kádru žlutomodrých bychom našli vedle stopera Manchesteru United a současného reprezentačního kapitána Lindelöfa i další muže, bez nichž se neobešla březnová seniorská nominace o sedm let později. České „zlaté léto“ zřejmě předznamenalo nástup budoucí švédské generace.

„Myslím si, že naše nejmladší hráčské generace pracují o něco tvrději, než tomu bylo dříve. Jsou mnohem více orientovaní na detaily, které dnešní fotbal bezesporu rozhodují. Dělají všechno pro to, aby byli konkurenceschopní. Jakmile se jeden dva hráči prosadí do zahraničí, dává to těm nejmladším generacím tu nejlepší možnou zpětnou vazbu: Makejte jako oni, jste na dobré cestě,“ tvrdí Andreas Engelmark, technický ředitel IF Brommapojkarna.

Nejnovější produkty žlutomodré fotbalové značky opravdu stojí za pozornost širší veřejnosti. S kým že máme tu čest? Pojďme si je představit.

„Rhythm is a dancer, Anthony Elanga…“

Ofenzivní záložník rudých ďáblů Anthony Elanga je ve svých 19 letech jediným nováčkem na švédském reprezentačním srazu. Rodák z Malmö patří k tomu nejlepšímu, co v této zpackané sezoně Manchester United světu představil. Rychlostně nadprůměrně vybavený křídelník na sebe výrazně upozornil v nedávném souboji v Lize mistrů proti Atlétiku Madrid, když své spoluhráče doslova vysvobodil ze spárů porážky, která se do té doby zdála být nevyhnutelná. To vše zařídil luxusním gólem chvíli před koncem.

Elanga během této klíčové akce názorně předvedl dokonale načasovaný přímočarý sprintový náběh, cit pro zakončení a chladnou hlavu rozeného zabijáka. Přínos 19letého křídelníka na adrese Old Trafford už od léta popisují dlouholetí fanoušci United pro jeho zarputilý přístup jako „osvěžující nudu“. Tvrdě pracující šikula, jemuž kromě dřiny nepřekáží ani balon, je ryzím prototypem miláčka místních ochozů. Není divu, že mu vděční fanoušci Red Devils už po několika startech složili chvalozpěv. „Rhythm is a dancer, Anthony Elanga…“

Elangovi není proti srsti ani časté poziční rotování sestavou. O všestrannosti přesvědčil i tím, že se dokázal prosadit z levé i pravé strany, ale taky hlavičkou po prudkém centru. Mladý Švéd okusil atmosféru Premier League už za trenéra Solskjaera, ale na scénu „velkého fotbalu“ řádně prorazil až pod Ralfem Rangnickem, dočasným koučem Manchesteru United.

„Anthonyho jsme pečlivě sledovali. Jeho přínos pro juniorský tým United, švédskou jednadvacítku nebo áčko United byl velmi pozitivní. Je to ohromně rychlý hráč, který si nadstandardně rozumí s balonem a dovede precizně zakončit. Musím se přiznat, že se na jeho zabudování do týmu už teď moc těším,“ prohlásil švédský hlavní trenér Janne Andersson.

Elanga reprezentoval Švédsko ve všech důležitých mládežnických kategoriích od U17 po U21. Za „jednadvacítku“ nastoupil ke všem sedmi kvalifikačním duelům. V těch se prosadil šestkrát. ​

„Deki“ a Isak

Dalším atraktivním produktem švédské fotbalové líhně je Dejan Kulusevski, 21letý univerzál, jehož oblíbené pole působnosti by se dalo stěží omezit na jeden jediný post. Jen co Kulusevski přiletěl v zimě do anglické metropole, zapadl do sestavy Spurs jako chybějící dílek skládačky. Na intenzitu nejnáročnější ligy světa se adaptoval s bezstarostnou lehkostí, jako kdyby v Anglii působil na té nejvyšší úrovni již několik sezon. Svým herním i produktivním přínosem patří „Deki“ vedle ofenzivního superdua Son a Kane k ústředním tahounům Spurs.

Těžko uvěřit, že je teprve 21letý středopolař herně natolik vyspělý. „Deki“ je tvrdě pracující a učenlivý hráč, který se vyžívá ve sledování záznamů se svými výkony a následné analýze. I proto mohl v Juventusu, odkud v severním Londýně hostuje, tenhle talentovaný levonohý univerzál nastupovat poměrně často na pozici pravého záložníka, ale třeba i na hrotu. Kulusevski je solidní v defenzivě a tak trochu po „součkovsku“, rozumějme vydatně, podporuje útok.

Švédský trenér Bartosz Grzelak, jenž Kulusevského vedl v reprezentační „jednadvacítce“, upozorňuje i na jeden často přehlížený aspekt „Dekiho“ hry. „On na hřišti sice nevypadá, že je kdovíjak rychlý, ale první dojem silně klame. Jakmile běží s míčem, nabere až neuvěřitelnou rychlost. K tomu si pomáhá svými dlouhými kroky a vynikajícím driblinkem. Díky jeho fyzické vybavenosti navíc dokonale zvládá podstupovat osobní souboje tělo na tělo, a to i s míčem na kopačkách.“

Pokud se nic dramatického nezmění, Tottenham v létě s radostí uplatní svou opci a Kulusevského natrvalo přesune do svého tábora. Nejen pro Kohouty tenhle hráč představuje svého druhu naprostý unikát. „Takového fotbalistu jsme ve Švédsku dlouho neměli. Možná po technické stránce je Dejan srovnatelný s Ibrahimovičem. Ale celkově, když se bavíme o „Dekim“, sledovat takhle komplexního hráče v tak útlém věku, to je rarita. Hraje už nyní na té nejvyšší úrovni a předvádí fantastické výkony. To rozhodně není běžné,“ všímá si Andreas Engelmark.

A nažhavení jsou i další švédští mladíci. Jedním z nich je 22letý forvard Alexander Isak, který by mohl Čechy řádně provětrat. Isak se stěhoval z rodné země už ve svých 17 letech do německé Borussie Dortmund. Herně vyrostl do současné formy zejména ve španělské La Lize, kde aktuálně působí třetím rokem v barvách Realu Sociedad. V uplynulé sezoně Isak nasázel ve 34 ligových startech 17 branek.

Semifinále baráže o MS 2022 v Kataru se hraje ve čtvrtek 24. března od 20:45 ve Friends Areně v Solně nedaleko Stockholmu. Utkání odvysílá ČT Sport. Vítěz se utká ve finále play-off o účast na šampionátu s Polskem o pět dní později.

Reklama

Doporučované