Hlavní obsah

Reprezentant Kuchta už z Ruska přiletěl, narychlo se ještě ožení

Foto: Profimedia.cz

Útočník Jan Kuchta i z Ruska nakonec bez problémů dorazil na reprezentační sraz. Může tak nastoupit ve čtvrteční baráži ve Švédsku.

Reklama

aktualizováno •

Obavy, že by se útočník Jan Kuchta nedostal z Ruska na sraz fotbalové reprezentace, byly zbytečné. Přiletěl už v neděli přes Istanbul. A dneska se navíc stihne dokonce i oženit.

Článek

V Praze se dnes schází česká fotbalová reprezentace, která se ve čtvrtek utká ve Švédsku s domácím týmem o postup do finále baráže o MS v Kataru. Vítězný celek se o účast na šampionátu střetne s Polskem.

Z baráže byl po vstupu ruských vojsk na Ukrajinu v rámci sankcí FIFA a UEFA vyřazen reprezentační výběr Ruska. Kvůli válce se výrazně omezily i možnosti letecké dopravy mezi Moskvou a západní Evropou. Z toho důvodu panovaly obavy, zda se Jan Kuchta, útočník Lokomotivu Moskva, dostane na reprezentační sraz včas a v pořádku.

„Dorazil už v neděli přes Istanbul,“ prozradil Petr Šedivý, mluvčí národního týmu. Jan Kuchta už se sešel s trenéry a na dnešek dostal pro něj dopředu plánované volno. Požádal o něj v předstihu, protože má na dnešek sjednaný termín svatby. Ožení se s dcerou Josefa Dufka, majitele FK Mladá Boleslav.

Jan Kuchta, který ještě na podzim působil v pražské Slavii, přestoupil v lednu do Lokomotivu Moskva. Uvádí se cena pět milionů eur.

Na otázky Seznam Zpráv, zda Lokomotiv Moskva řádně platí odstupné za hráče v domluvených splátkách, Slavia neodpověděla.

V ruské lize nastoupil Jan Kuchta dosud ke 3 utkáním, zaznamenal v nich 2 branky a asistenci. V utkání proti Achmatu Groznyj byl v sobotu vyhlášen nejlepším hráčem utkání poté, co zaznamenal gól, jenž jeho týmu přinesl vítězství 3:2.

K politické situaci po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu se dosud Jan Kuchta nijak nevyjádřil, žádosti českých médií o rozhovor zůstávají nevyslyšeny.

Termín pro odchod z Ruska patrně nevyužije

FIFA vyhlásila pro zahraniční hráče působící na Ukrajině a v Rusku speciální přestupní termín. Kuchta měl možnost z Lokomotivu odejít a uzavřít kontrakt jinde. Ovšem toliko do 30. června, kdy by se podle aktuálně platného nařízení FIFA stejně musel do ruského klubu vrátit.

„Sebrat se teď, odjet někam jinam, začleňovat se tam do kádru a do sestavy a po pár měsících se zase vracet do Ruska? Já vím, že doba je složitá a někomu tohle opatření možná bude vyhovovat, nevím. Ale po fotbalové stránce mi to moc smysluplné nepřijde,“ vyjádřil se k situaci přednedávnem pro Seznam Zprávy hráčův agent Milan Martinovič.

Speciální přestupové okno pro zahraniční fotbalisty působící v Rusku a na Ukrajině FIFA otevřela do 7. dubna. „To je pravda. Ale aby fotbalista mohl této varianty využít, musel by to svému klubu oznámit nejpozději 10. března,“ říká Martinovič.

A v tomto termínu podle všeho Jan Kuchta vedení Lokomotivu zájem o odchod z klubu nenahlásil. „Situaci posoudíme v létě,“ říká jeho agent Martinovič.

Pro zajímavost: V základní sestavě Lokomotivu nastoupila v sobotu vedle Kuchty celá řada dalších cizinců. Francouz Isidor, Chorvat Jedvaj, Nizozemec Kerk, Polák Rybus, a dokonce i hráč s ukrajinským pasem Mark Mampassi, po rodičích původem z Konga.

Jan Kuchta patří mezi aspiranty základní sestavy i pro čtvrteční kvalifikační utkání ve švédské Solně. Nejproduktivnější český útočník Patrik Schick totiž kvůli přetrvávajícím problémům se svalovým zraněním z Leverkusenu nejspíš nedorazí.

Původní nominace trenéra Jaroslava Šilhavého byla už v pátek doplněna o krajního obránce Milana Havla a útočníka Tomáše Pekharta.

Další doplnění přišlo dnes. K týmu se připojí i útočník Václav Jurečka ze Slovácka a sparťanský gólman Milan Heča. To místo Jiřího Pavlenky (Werder Brémy), kterého také trápí zdravotní potíže.

Článek jsme doplnili o aktuální změny v nominaci.

Reklama

Doporučované