Hlavní obsah

Jde o MS, Šilhavý ale nemá koho postavit. Proč nepřijely opory?

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz, Shutterstock.com

Trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý čelí náročné výzvě.

Reklama

Článek

Česká fotbalová reprezentace vyhlíží klíčový kvalifikační duel se Švédskem. Pokud ho zvládne, vyzve ještě Poláky. Na vítěze baráže čeká místo na katarském MS. Nosiči vody řeší, kdo Česku (ne)pomůže a jak silní jsou Švédové.

Už se to blíží. Ve čtvrtek večer se střetnou Češi se Švédy v rámci semifinále baráže o postup na MS. V ideálním světě by český tým během březnového reprezentačního srazu ladil poslední detaily a osvěžoval si zajeté taktické a herní návyky. Jenže realita se od ideálu dramaticky liší.

„Málokdo z nás by si přál trávit následující dny v kůži Jaroslava Šilhavého. To by asi rostla spotřeba uklidňujících prostředků všeho druhu,“ míní Jaromír Bosák.

„Kombinace nekonečné řady zranění a omluvenek jemu a celému realizačnímu týmu pořádně ztížila pracovní podmínky. Bohužel se potvrdilo, že v nominaci nebude figurovat ani útočník Patrik Schick, na jehož gólech je český tým nesmírně závislý. Ten sled nepříjemných zpráv musí být pro kouče na mrtvici. Teď aby se všemi plány začal znovu a kompletně překopal strategii,“ povzdechl si ještě.

Kdo všechno chybí české reprezentaci a proč? Kam postavit Tomáše Holeše a jak to bude s Janem Kuchtou? I to řeší Jaromír Bosák a Luděk Mádl v nejnovější epizodě Nosičů vody.

Průsečík mezi Burnley a Atlétikem Madrid

Švédsku aktuálně náleží 17. místo v žebříčku FIFA a figuruje celkem čtrnáct příček před Českem. Nosiči konstatují, že vzestup žlutomodrých výrazně podpořily úspěchy na velkých akcích, tedy na MS a posléze i na Euru.

Na rozdíl od Jaroslava Šilhavého se švédský kouč může v klíčové kvalifikační rovince spolehnout na relativně zkušenou a sehranou osu kádru. „Ten tým je kompaktní, dobře organizovaný, a když na to přijde, umí rychle přepnout do brejkové situace. Švédové mají skvělé individuality, které pracují pro tým. Jsou takovým taktickým průsečíkem mezi Burnley a Atlétikem Madrid, tedy celky proslulými svou urputnou defenzivou a jednoduchým dynamickým přechodem do útoku,“ analyzuje českého soupeře Karel Tvaroh, pravý obránce sparťanské rezervy.

Nosiči vody také radí, které švédské hráče si zaškatulkovat jako vysoce nebezpečné. V podcastu se dozvíte i to, v čem mohou žlutomodří připomínat konzervu a jak je na tom legendární Zlatan Ibrahimovič.

Souček se zavařil

Triu Nosičů vody neuniklo ani nedělní londýnské derby mezi Tottenhamem a West Hamem. Hosty zdolala především ničivá ofenzivní síla Harryho Kanea a Sona, kteří průběh zápasu suverénně kontrolovali. Mezi nešťastníky se zařadil Kurt Zouma, jenž by na nevydařený zápas nejradši rychle zapomněl. Celé utkání odehrál i Kladivář Tomáš Souček, na kterém se projevila únava ze čtvrteční stodvacetiminutové bitvy v Evropské lize proti Seville.

Právě španělská Sevilla se pyšní už šesti tituly šampiona Evropské ligy. „Přemoci Sevillu v Evropské lize je samo o sobě unikátní záležitost. Jediné dva týmy, které ji dokázaly v posledních letech z této soutěže vyřadit, se jmenují Slavia a West Ham. Tomáš Souček se pod to i tentokrát výrazně podepsal, když svou trefou otevřel gólový účet. Předvedl navíc výborný výkon,“ tvrdí fotbalový expert Seznam Zpráv Luděk Mádl.

Jak je pro fotbalisty náročné zvykat si na nové spoluhráče a jak by šlo porazit Švédy? Co má společného obrana Mladé Boleslavi, Realu Madrid a West Hamu? Co rozhodlo španělské El Clásico a proč je Xavi nastupující trenérský génius? Celou aktuální epizodu nového fotbalového podcastu Seznam Zpráv si poslechněte v přehrávači v úvodu článku nebo na Podcasty.cz.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované