Hlavní obsah

Zranění slávisty Schranze jsou vážná

Foto: Profimedia.cz

Ivan Schranz, fotbalista Slavie a slovenské reprezentace.

Reklama

Ze hřiště ho odvezli do nemocnice. Ivan Schranz, fotbalista Slavie, utrpěl v utkání Konferenční ligy UEFA zranění krční páteře a hlavy. Podobná, patrně ještě vážnější zranění utrpěli v minulosti brankáři Petr Čech či Ondřej Kolář.

Článek

Fanoušci mu tleskali vestoje, hřiště opouštěl na nosítkách, ale se zdviženým palcem, kterým děkoval za aplaus.

Zhruba čtvrt hodiny před koncem utkání Konferenční ligy s kosovským celkem FC Ballkani utrpěl slovenský reprezentant Ivan Schranz po nešťastné kolizi s kolenem protihráče vážné zranění.

Zatímco slávistický trenér Jindřich Trpišovský na základě prvních ohledání na pozápasové tiskové konferenci věřil, že Schranzův zdravotní problém nebude vážnějšího rázu, další vývoj událostí odhalil, že tento první odhad nebyl přesný.

Podle informací Seznam Zpráv se Schranzovi udělalo v kabině špatně, měl pocit na zvracení. Odvezli ho do Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích, kde absolvoval CT vyšetření mozku a krční páteře.

Zjištění nebyla právě radostná. Odhalila několik prasklin. Na hlavě byla takto poškozena spánková kost a očnice, objevena byla také prasklinka na 6. krčním obratli.

Schranz zůstal hospitalizován na neurochirurgii, nějaký čas by tam měl zůstat na pozorování. Na jakoukoli sportovní činnost může zapomenout přinejmenším na 6 týdnů. Pravděpodobná je ale delší pauza.

O Schranzově zdravotním stavu informoval na Twitteru i šéf Slavie Jaroslav Tvrdík.

Zmínil zranění hlavy a krční páteře. A konstatoval, že na podzim už Slavia tohoto svého klíčového hráče do dalších zápasů nenasadí. „Ivane, držíme palce a jsme s tebou,“ povzbudil pak Tvrdík zraněného fotbalistu na dálku.

Nebýt Ivana Schranze, Slavia by možná skupinu Konferenční ligy ani nehrála. Právě 29letý slovenský reprezentant totiž vstřelil rozhodující postupovou branku v prodloužení kvalifikační bitvy s Rakówem Czestochowa. O postupu tak nemusely rozhodovat pokutové kopy, do skupiny se dostala Slavia.

Ze Skotska s frakturou lebky

V Evropské lize utrpěl v březnu 2021 vážné zranění na hlavě i další člen slávistického kádru. Gólman Ondřej Kolář si z utkání v Glasgow přivezl do Prahy frakturu čelní kosti.

Stalo se tak po likvidačním zákroku Kemara Roofa, střídajícího hráče Rangers. To vše se stalo v kulisách mimořádně emotivního utkání, ve kterém se skotský tým v řadě případů uchyloval k opravdu brutální hře. A následně došlo také ke konfliktu mezi domácím hráčem Kamarou a slávistou Ondřejem Kúdelou. Podle Kamary měl Kúdela vůči němu učinit rasistickou poznámku.

Kolář se tehdy vrátil na hřiště s ochrannou přilbou zhruba po měsíční zdravotní pauze. S negativními zdravotními následky tohoto zranění se ale potýká dodnes.

Velmi vážné zranění hlavy utrpěl v říjnu 2006 Petr Čech, tehdy brankář londýnské Chelsea. V utkání v Readingu ho nešetrně zasáhl domácí útočník Stephen Hunt. Lékaři museli Čechovi voperovat do hlavy titanovou destičku.

S ochranou přilbou na hlavě se pak Čech vrátil do Premier League v lednu následujícího roku. A nosil pak přilbu až do konce své kariéry.

Kvůli zranění hlavy musel svou kariéru v 60. letech předčasně ukončit jeden z největších talentů tuzemského fotbalu Rudolf Kučera. Bylo mu teprve 23 let, když ho loktem do hlavy tvrdě zasáhl obránce Górniku Zabrze.

Kučera musel pověsit kopačky na hřebík, masopustovská Dukla i reprezentace se musely nadále obejít bez jeho fotbalového umění. Kučera se poté živil jako taxikář. Jeho příběh ve své povídce Haló, taxi zachytil i spisovatel Ota Pavel.

Reklama

Doporučované