Hlavní obsah

Exemplární tresty ve fotbale. Vyšehrad jde do přeboru, rozhodčí dostali 8 let

Foto: Profimedia.cz

Roman Rogoz přivedl Slavoj Vyšehrad do korupčního průšvihu.

Reklama

Klub Slavoj Vyšehrad byl potrestán za korupci, fotbalová asociace ho přeřadí o dvě třídy níž, do pražského přeboru. Etická komise rozdávala první tresty v kauze spojené s Romanem Berbrem.

Článek

Policie mapovala aktivity Romana Rogoze, v letech 2018–⁠20 sportovního ředitele Slavoje Vyšehrad, velmi podrobně. Popsala v obvinění o jeho trestním stíhání celou řadu aktivit, při nichž podle zjištění vyšetřovatelů manipuloval rozhodčí a delegáty ve třetí lize, zvané ČFL, a po postupu také ve druhé lize.

Na základě těchto poznatků dnes Etická komise Fotbalové asociace ČR rozhodla o tom, že bude Slavoj Vyšehrad, nyní působící v ČFL, zařazen od nového ročníku o dvě třídy níž, tedy do pražského přeboru. Z aktuálně probíhajícího ročníku ČFL byl vyloučen.

Disciplinární tresty postihly i několik rozhodčích, kteří nebudou smět osm let působit ve fotbale.

Kauza úzce souvisí s trestním stíháním Romana Berbra, bývalého místopředsedy Fotbalové asociace ČR. Roman Rogoz byl jeho nejbližším spolupracovníkem.

„Zaměstnal jsem bohužel špatného člověka,“ řekl k tomu Jaroslav Klíma, prezident Slavoje Vyšehrad. „Já sám za svoji osobu, tedy za Jardu Klímu, se necítím být vinen, za klub jako celek mě to, co se stalo mrzí. A co se týče pana Rogoze… Zaměstnávám spoustu lidí. A v jeho případě jsem prostě sáhl vedle, zaměstnal jsem špatného člověka.“ Klub k verdiktu Etické komise FAČR vydá prohlášení, lze předpokládat, že využije možnosti odvolat se do 5 dní k Odvolací komisi FAČR.

Musíme dnes vyhrávat o poločase, kluci, já pak nejsem schopen dávat tyhle situace… Když povedeme o poločase a skončí, že vyhrajeme, tak dostanete 170 000. To je všechno.
Roman Rogoz podle zjištění policie v rozhovoru s rozhodčími před zápasem Vyšehrad–⁠Chrudim

„Chlapi, nezbývá nám než opravdu, zlomte vaz… soupeři! Říďo, teď jsem na tebe zvědavej, ty ču*áku, tohle není jednoduchý, ty vole, ale co, když to tam je, tak to tam je, vole! No, my dáme gól, stoprocentně alespoň jednoho, rukou.“ To byl způsob, jakým Roman Rogoz komunikoval s rozhodčími, takhle třeba před utkáním Vyšehradu se Sokolovem.

Vedle toho ovšem sliboval a rozdával i úplatky, tedy alespoň podle textu policejního obvinění. „Musíme dnes vyhrávat o poločase, kluci, já pak nejsem schopen dávat tyhle situace… Když povedeme o poločase a skončí, že vyhrajeme, tak dostanete 170 000. To je všechno. No já to musel přepočítat, kolik je to v těch zahraničních penězích, ale takhle to je.“

Tyto věty zachytila policejní operativní technika v hotelu Pyramida před zápasem Vyšehradu s Chrudimí. Vyslechnout si je měli sudí Jiří Musil, Zdeněk Koval a Miloš Vitner. Peníze podle všeho žádné nedostali, protože Vyšehrad zápas prohrál.

Přesto jsou všichni jmenovaní sudí policií trestně stíháni. A dnes dostali i fotbalový disciplinární trest. Zaplatí pokutu 25 000 korun. A především dostal každý z nich zákaz účasti na aktivitách spojených s činností FAČR, a to na dobu 8 let.

Berbr či Rogoz z FAČR raději vystoupili

Od začátku trestního stíhání v říjnu 2020 nebyl nikdo z nich nasazován k utkáním coby rozhodčí. Miloš Vitner ale pracoval dál jako sekretář Ústeckého krajského fotbalového svazu, kde mimo jiné delegoval jiné rozhodčí, to znamená nasazoval je k jednotlivým zápasům. „Dělali jsme dvakrát anketu mezi kluby z našeho kraje. A všechny ho podporovaly,“ vysvětloval to Martin Hrdlička, předseda KFS.

Disciplinárně byl potrestán i Miroslav Svoboda, který nesmí 18 měsíců vykonávat činnost delegáta. Etická komise jej viní z toho, že neoznámil přečiny úplatkářství a narušení regulérnosti soutěže, přestože se o nich věrohodně dozvěděl. To vše v souvislosti s druholigovým utkáním Vyšehrad–⁠Líšeň.

„Existuje videozáznam, na kterém je vidět, jak spolu rozhodčí hovoří o úplatku, pan Svoboda je u toho, musel vědět, že úplatek proběhl,“ vysvětluje Jan Eisenreich, předseda Etické komise FAČR.E

Komise považuje za nutné, aby také o dalších disciplinárních deliktech, spojených s kauzou Romana Berbra, bylo rozhodnuto co nejdříve. Z tohoto důvodu uspořádá své další zasedání už 28. prosince. Zabývat se zde bude dalšími osobami z jiných větví celé kauzy.

Policie stíhá pro úplatkářství či defraudaci celkem 22 fyzických osob a jednu právnickou, kterou je klub Slavoj Vyšehrad.

Etická komise má ve své pravomoci pouze členy Fotbalové asociace ČR. Protože například Roman Berbr či Roman Rogoz z řad asociace vystoupili, nemohou být disciplinárně potrestáni. Podobně se zachovala i další velká část trestně stíhaných.

Vedle toho ovšem Etická komise může zkoumat i skutky, u kterých policie či státní zástupkyně nedošly k názoru, že jsou v prokázaném rozporu se zákonem. Ale mohou být v rozporu s disciplinárním řádem. To je kupříkladu případ zmíněného delegáta Svobody.

Rozmražené případy opět na stole

Berbr a spol. jsou trestně stíháni už od října 2020, následně tehdejší Etická komise vedená Janem Paulym starším u několika osob disciplinární stíhání formálně otevřela, ale vzápětí je na rok zmrazila. Bez informací z vyšetřovacího spisu totiž nebyla schopna v disciplinárním řízení nějak pokročit.

Poté, co bylo 3. června zvoleno nové vedení Fotbalové asociace ČR v čele s Petrem Fouskem, získala FAČR větší důvěru státních orgánů. A tentokrát už byla její žádost o přidělení role poškozené strany v berbrovské kauze vyřízena kladně. Tím pádem získala FAČR přístup do vyšetřovacího spisu. A na základě toho mohla i nová Etická komise, vedená Janem Eisenreichem, disciplinární řízení „rozmrazit“, obnovit, případně zahájit nová.

Zabývat se například hodlá případem Jana Hořejšího, i v těchto dnech stále ještě sekretáře Řídící komise pro Čechy, který podle policejních dokumentů předával nejméně stotisícový úplatek od Romana Rogoze rozhodčímu Robertu Hájkovi, a to za ovlivnění zápasu Živanice–⁠Vyšehrad.

V posledních dnech se v různých médiích včetně Seznam Zpráv objevily další úryvky z vyšetřovacího spisu, týkající se například propojení Romana Berbra a Romana Rogoze s Janem Nezmarem, tehdy sportovním šéfem fotbalové Slavie (více zde). Z úryvků vyplývá, že Berbr po Nezmarovi dlouhodobě vymáhal jakýsi slávistický dluh vůči své osobě. Policejní vyšetřovatel učinil o vztahu Berbra se Slavií zmínku o údajném poznatku, že měl mít Berbr slíbenou prémii milion korun, získá-li Slavia v roce 2019 mistrovský titul.

U sudího Ondřeje Ginzela si zase Roman Berbr objednával „žlutá trička“, tedy patrně karty pro konkrétní hráče Dukly Praha, kteří by pak nemohli hrát proti Plzni, bojující o titul (více zde).

Už dříve pronikly ven citace z rozhovoru Berbra s rozhodčím Pavlem Královcem o návštěvě sparťanského funkcionáře Josefa Kruly a „suchým hajzlu“, to vše před finále Mol Cupu, ve kterém pak Královec poškodil domácí tým Liberce, když sparťana Martina Frýdka nevyloučil za jasné provinění, které po červené kartě taxativně volalo (více zde)

Lze předpokládat, že i těmito otazníky, přes které Berbrova pomyslná korupční chobotnice natahovala svá ramena až do ligy, se bude Etická komise v příštích týdnech a měsících zabývat.

Reklama

Doporučované