Hlavní obsah

Notičky: Čím Wenger vyděsil Slavii a co robot nerozezná u ofsajdu

Foto: Magion149, Seznam Zprávy

Napadlo by vás, že se na Berbra ohledně rozhodčích obracel i kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář?

Reklama

V newsletteru Notičky Luděk Mádl provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si nejnovější vydání – pokud se vám budou Notičky líbit, přihlaste se k odběru.

Článek

I proto, že v tomto týdnu vyšlo o Romanu Berbrovi a jeho aférách snad i víc článků, než se dá přečíst, nabídnu dnes v Notičkách zcela úmyslně i něco jiného.

Berbr je minulost, my dnes pohlédneme do budoucnosti. Konkrétně do futuristických vizí, které už zcela reálně řeší Evropská klubová asociace (ECA). Jejího pondělního online jednání se účastnil i Jiří Vrba z pražské Slavie. A prozradil spoustu zajímavých nuancí.

„V první řadě se mezi ECA, světovou federací FIFA a evropskou konfederací UEFA vede intenzivní debata o úpravách mezinárodního kalendáře,“ říká Vrba. Není tajemstvím, že Arséne Wenger, ředitel rozvoje FIFA, přišel s vizí hrát fotbalové MS každé dva roky, namísto dosavadního čtyřletého cyklu. Evropské země sdružené v UEFA jsou zásadně proti tomu. Kontinentální šampionáty by se musely stěhovat do lichých let, zvýšila by se termínová náročnost, sportovní i ekonomická hodnota jednotlivých vrcholných turnajů by se rozmělnila.

Wengerovy plány ale mají další konsekvence, které dosud nebyly až tolik známé.

Dovolená versus předkola

Představa FIFA je taková, že kromě závěrečných turnajů by se v mezinárodních kalendářích objevilo ještě jedno okno pro reprezentace. Sice jediné v roce, ale zato celoměsíční. „Podle návrhu FIFA by byl vždy celý říjen vyblokován pro program reprezentačních týmů. Sehrát by tu měly až sedm zápasů,“ říká Vrba.

Velký problém může přinést i další Wengerův nápad. „Po každém velkém letním turnaji by měli mít jeho účastníci podle jedné verze tři týdny, podle druhé uvažované alternativy až pět týdnů dovolené, bez zápasů i bez tréninku,“ říká Vrba. Turnaje Euro nebo MS se obvykle hrávají v červnu a červenci. Zároveň ale platí, že se už v červenci rozehrávají předkola evropských pohárů nebo některé ligové soutěže, včetně té české.

„Například pro Slavii by povinná pětitýdenní dovolená fotbalistů po velkém turnaji znamenala obrovský problém. Tedy v případě, že by byla zasazena do takového termínového kalendáře, jak ho známe dnes. Pokud by návrh FIFA prošel, musela by se termínovka soutěží UEFA posunout,“ míní Vrba. Definitivní rozhodnutí v těchto otázkách bylo odsunuto na březen příštího roku.

„Co je důležité: Stanovisko ECA, podobně jako UEFA, je k návrhům FIFA odmítavé. A rozhodně přijdeme s vlastním návrhem řešení,“ zdůrazňuje Jiří Vrba.

A co pravidlo 60 minut?

Další velký „futurologický balík“ nabízejí úvahy a předběžná jednání o úpravách pravidel fotbalu. O nich uvažuje International Football Association Board (IFAB), který vedle osob delegovaných FIFA tvoří podle tradice i zástupci Anglie, Skotska, Walesu a Severního Irska.

Jak známo, před pandemií bylo možno v normální hrací době střídat 3 hráče. Poté, co planetu ochromil covid a zahustily se termínové listiny, vyhlásil IFAB, že dočasně je možno střídat až 5 fotbalistů. „Nyní se jedná o tom, že možnost těch 5 střídání, jak jsme na ně uvykli nyní, zůstane v pravidlech natrvalo. S tím, že jednotlivé asociace či ligy budou mít možnost volit ve svých soutěžích i menší počet střídání, pokud tomu dají přednost,“ říká Vrba.

ECA byla také informována o testování poloautomatických robotů kontrolujících ofsajd. „Poloautomatičtí jsou proto, že stroj či robot má problém rozeznat například úmyslné či neúmyslné hraní bránících hráčů, na to bude člověk asi vždy potřeba,“ podotýká Vrba. Systém je testován na probíhajícím Arabském poháru v Kataru.

„Debatovalo se také o možnosti, že by diváci na stadionu či v televizi dostali příležitost slyšet komunikaci hráčů s rozhodčím v průběhu hry,“ nabízí Vrba zajímavou novinku.

IFAB se zabývá také možností kopaných autů nebo zavedení pozoruhodného pravidla 60 minut. „To by podle návrhu garantovalo, že se v každém zápase hrálo minimálně 60 minut čistého času,“ vysvětluje Vrba. Pokud by na to nestačila tradiční devadesátiminutovka, přidávaly by se další minuty k naplnění „čisté“ šedesátky.

Tak třeba návštěvy českých stadionů by se rozhodně protáhly, protože ve zdejší Fortuna lize se nyní obvykle hrává jen 40-50 minut čistého času. Ale nějaké ty prodlevy se pochopitelně nastřádají všude na světě.

Každopádně platí, že zmíněné pravidlo 60 minut je zatím jen čistá teorie.

Kouzelník týdne: Roman Berbr

Stavidla se nadzdvihla a fotbalová špína z policejních odposlechů a dalších dokumentů se v uplynulých dnech přímo vyvalila do českých médií. Kmotr Roman z pozice místopředsedy Fotbalové asociace ČR všechny intriky a všivárny řídil a ke všemu svolné a ochotné loutky typu Jozefa Chovance coby šéfa komise rozhodčích mu tomu byly nápomocny. O ochranu klubu ze Slovácka žadonil u nejvyššího bosse fotbalové mafie dokonce i hradní kancléř Vratislav Mynář. Vítejte v českém Absurdistánu! Nezbývá než věřit, že už je mu konec…

Zásahy týdne

Kdy už zaplatíte? Největší pozornost v berbrovském tématu vyvolávají nové informace o kontaktech strahovského superšíbra s Janem Nezmarem, tehdejším sportovním šéfem Slavie, po které Berbr stále vymáhal jakousi významnou platbu. První informace webu efotbal jsme výrazně rozšířili a rozpracovali.

Pls, help. Napadlo by vás, že se na Berbra ohledně rozhodčích obracel i kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář?

Z legendy loutkou. Příběh Jozefa Chovance, se kterým si Berbr po libosti smýkal jako s kusem hadru, je jeden z nejsmutnějších.

A co Sparta nebo Baník? Vše podstatné, co dosud o aféře víme, jsem se pokusil zanalyzovat v glosáři.

Trenér Sáblíkové v problémech. Nejen Berbrem živ je člověk. Je tu i rychlobruslení a finanční aféra kolem Petra Nováka, dlouholetého trenéra šampionky Martiny Sáblíkové.

Adios, Agüero! Mám tu i něco pro ty, kteří chtějí na chvíli uniknout všem aférám a skandálům. Karel Tvaroh sepsal pěkný text k rozlučce argentinské fotbalové hvězdy s kariérou.

Tweet týdne

Anglický klub Forest Green Rovers jde cestou maximální ekologické citlivosti, navíc ji kombinuje i s veganstvím. Já tedy vegan nejsem a nejspíš nebudu. Ale tohle je jedno z nejzajímavějších fotbalových vláken, jež jsem letos na Twitteru našel. Doporučuju!

Co trefili jinde

Milion pro Berbra. Policejní vyšetřovatel učinil do spisu poznámku, že za titul mohl mít Roman Berbr z Edenu přislíbenou šestimístnou sumu. (efotbal)

Přepálený. I na Peltu. Baráž o udržení v lize vyvolala kvůli skandálním výkonům rozhodčích velkou aféru. A policejní materiály objasňují proč. (Aktuálně)

Nejen Nezmar. Ve Slavii měli na temnou stranu síly horkou linku. U Berbrova pobočníka Romana Rogoze si na rozhodčí stěžoval Jiří Bílek, v té době šéf B-týmu v ČFL, dnes Nezmarův nástupce v čele sportovního úseku klubu. (idnes)

Prodej se odkládá. Adolf Šádek sice tvrdí, že zájemců o koupi Viktorie Plzeň je dostatek. Jen se jaksi žádný obchod stále nekoná. (Deník)

Sparťanský bůh Berger. A zase alespoň jeden text mimo svět skandálů, afér a transakcí. Výborný rozhovor se sparťanskou fotbalovou legendou 80. let Janem Bergrem. (idnes)

Vánoce se blíží, aféry hoří, úkolů ještě zbývá spousta, třeba pořídit i nějaké ty dárky pod stromeček. Notičky už se s vámi proto pro letošek loučí. Přeju vám, ať si sváteční dny užijete s vašimi blízkými, v klidu a míru, nejlépe tradičně s Premier League. A v novém roce do toho zase šlápneme!

Luděk Mádl.

Reklama

Související témata:

Doporučované