Hlavní obsah

Trpišovský podruhé Šilhavého nenahradí. Nejen proto, že na něj Strahov nemá

Foto: Profimedia.cz

Fanoušci Slavie mohou být v klidu. Jejich úspěšného trenéra jim reprezentace nepřetáhne.

Reklama

Mise nebyla naplněna, český tým se na MS do Kataru nepodívá. A budoucnost obsazení pozice reprezentačního kouče je tedy nejasná. Zákulisí favorizuje Ivana Haška, vyloučit nelze setrvání Jaroslava Šilhavého, ale ani další varianty

Článek

Ivan Hašek povede ještě v úterý tým Libanonu v asijské části kvalifikace v Íránu, pak by se tahle lehce dobrodružná kapitola jeho kariéry měla uzavřít. A může se znovuobnovit ta, která už byla několikrát spojena s jeho působením na pražském Strahově.

Tam to dobře zná i Vítězslav Lavička, v minulosti kouč výběru do 21 let, nyní s úvazkem v Kuvajtu. Ovšem krátkodobým.

Do kategorie překvapení by spadaly varianty angažování někoho dalšího. Nejeví se však zrovna pravděpodobně, že by se do pozice reprezentačního kouče hnali Pavel Vrba či Michal Bílek, kteří již tuhle funkci v minulosti zastávali.

A na cizince, snad vyjma někoho ze Slovenska, patrně ve strahovské kase nebude dost peněz. Což ostatně platí i pro Jindřicha Trpišovského, kterého by navíc Slavia za normálních okolností takřka jistě stejně neuvolnila.

Trpišovský? Poněkud jiná platová třída

Jednou už Trpišovský právě kolegu Šilhavého střídal, a to v pražské Slavii, kterou jeho předchůdce dovedl k titulu v roce 2017. Následně ale Šilhavý neuspěl v kvalifikaci LIgy mistrů, ani ve skupině Evropské ligy, v lize nabral velkou ztrátu na vedoucí Plzeň. A půl roku po mistrovských oslavách tedy v Edenu končil.

Ani toho největšího snílka a idealistu by asi tehdy nenapadlo, k jakým nadoblačným výšinám právě Jindřich Trpišovský následně Slavii vytáhne. Nejenže začal s naprostou samozřejmostí sbírat domácí mistrovské tituly. Navíc ke startu v Lize mistrů přidal letos už potřetí čtvrtfinálovou účast v evropském poháru. A to ještě před zápasy s Feyenoordem není nikde psáno, že u ní tentokrát musí zůstat.

Hlavně však Trpišovský začal vyrábět z hráčů, které leckdo považoval za nadprůměrné české „ligisty“, úplně jinou klasu. A to plejery evropské úrovně, borce, kteří se dokázali rozzářit i v Premier League. Z až extrémního výkonnostního progresu, který pod jeho rukama zaznamenali Tomáš Souček či Vladimír Coufal, začala výrazně profitovat i reprezentace, kterou mezitím Jaroslav Šilhavý převzal.

A protože nejen z jejich přestupů masivně profitovala i slávistická klubová kasa, vysloužil si Jindřich Trpišovský v létě 2020 nový kontrakt, který ho ke Slavii připoutal na 3+2 roky. „Já to beru jako pětiletou smlouvu,“ zjednodušil tehdy vše slávistický boss Jaroslav Tvrdík.

Slavia by byla sama proti sobě, kdyby nyní svého trenéra k reprezentaci uvolňovala. Její fanoušci se podle všeho opravdu nemusí nijak strachovat. Pokud Slavii nepotká nějaká katastrofa, spojená například s korupční aférou, zůstane Trpišovský nadále nedotknutelný.

Jeho plat se totiž pohybuje zcela mimo dosah možností Fotbalové asociace ČR. Částka 1,4 milionu korun měsíčně, navíc s vysokými prémiemi a bonusy, plyne ze smlouvy, jejíž detaily jsme odhalili v tomto textu.

Oproti tomu Jaroslav Šilhavý nastupoval na FAČR s měsíčním platem 150 000 korun. Ten se údajně v průběhu času několikrát zdvihal. Ale až do „Trpišovského vesmíru“ nevyšplhal ani omylem.

Poté, co Šilhavého tým nepostoupil do Kataru a v důsledku toho tak FAČR přišla o sladký sen o startovném ve výši 250 milionů korun, na Trpišovského na Strahově peníze rozhodně nebudou.

Ostatně ať už reprezentaci povede kdokoli, bude každodenní práci svého trenérského kolegy Trpišovského potřebovat právě v klubu. To aby z ní pro potřeby národního týmu mohl i nadále čerpat.

Až český fotbal dospěje do bodu, kdy s podobnou kvalitou jako nyní Trpišovský budou ve velkých klubech pracovat také jiní trenéři, přičemž našlápnuto k tomu mohou mít třeba David Horejš nebo Martin Svědík, pak se třeba jednoho dne bude moci současný trenér Slavie podívat i k národnímu týmu. Ale ten den ještě nenastal. A navíc je asi pravděpodobnější, že by raději preferoval spíše práci v kvalitním zahraničním klubu.

Fouskova nespokojenost kouče naštvala

Mnohem reálnější možností než příchod Trpišovského zůstává varianta setrvání Jaroslava Šilhavého u národního týmu. Reprezentaci převzal v září 2018 po Karlu Jarolímovi. A nikdo už Šilhavému neodpáře jeho nepopiratelné úspěchy, konkrétně postup na Euro, na kterém to dotáhl až do čtvrtfinále. A také triumf ve skupině druhého výkonnostního patra Ligy národů.

Ostatně právě díky němu se ještě český celek vmáčknul do baráže o MS 2022. Poté, co naopak nepopiratelně neuspěl v kvalifikační skupině, kde se podíval na záda nejen Belgii, ale i Walesu,

Když předseda asociace Petr Fousek zmínil, že se třetím místem ve skupině spokojen není, Šilhavý a jeho spolupracovníci se dokonce urazili. Následovala vyjasňovací schůzka, po níž bylo řečeno, že úspěch v baráži logicky prodlouží Šilhavého práci u reprezentace přinejmenším do konce roku, kdy se v Kataru světový šampionát odehraje.

Nastala ovšem varianta „neúspěch“. Do polského finále baráže nejedou Češi, ale Švédi. A Fousek avizoval, že o dalším Šilhavého osudu se bude hovořit v dubnu.

Nejprve patrně na Fouskově schůzce se současnými trenéry, potom takřka jistě na výkonném výboru FAČR, ten má své zasedání naplánováno na 26. dubna.

Nejbližší reprezentační akcí je čtrnáctidenní sraz v první půli června, který zahrne 4 utkání Ligy národů. Pokud už nebude jmenován nový kouč, případně nebude ještě k dispozici, je podle smlouvy povinen absolvovat s týmem tuto akci Jaroslav Šilhavý, stávající kontrakt mu vyprší až po ní.

Zda bude prodloužen, naplněn, nebo naopak ukončen dříve, to nejspíš rozhodne měsíc duben. I podle výsledků jednání s dalšími kandidáty, pokud k nim dojde.

Hašek už se s týmem zkoušel dostat do Afriky

Ze zákulisí pronikají informace, že by Šilhavý mohl už nyní registrovat kontakty z arabského světa, takže i kdyby se s českou asociací na dalším pokračování spolupráce nedohodl, asi by ho nuda dlouho netrápila.

Z Blízkého východu by naopak mohl dorazit Ivan Hašek, nyní trenér Libanonu. Ani jemu se ve čtvrtek příliš nedařilo. Porážka 0:3 se Sýrií prakticky škrtla poslední naděje na boj o 3. příčku ve skupině, která jejího držitele pustí do asijské a poté případně i mezikontinentální baráže o MS.

Ivan Hašek už byl v minulosti s asociací a reprezentací spojen na všechny možné způsoby. Coby hráč, generální sekretář, předseda FAČR i trenér národního týmu. V roce 2009 se v dvojjediné roli předsedy i kouče pokusil zachránit kvalifikaci o MS 2010, leč jihoafrický cíl zůstal mimo dosah českého výběru.

Současný šéf svazu Petr Fousek se o svých preferencích ohledně trenéra dosud nikde nijak konkrétně nevyjádřil. Zákulisí má ovšem takřka za hotovou věc, že právě Ivana Haška údajně favorizuje. A tato varianta má i podporu Vladimíra Šmicera, lídra F-evoluce a předsedy Sportovní rady FAČR.

Od Lavičky k Plukovníkovi

V hledáčku může být i nekonfliktní Vítězslav Lavička, který sice v březnu uzavřel smlouvu s kuvajtskou asociací. Ovšem na pouhé 4 měsíce, tedy do konce června. S tím, že v tomto období se Kuvajťané mají vyjádřit, zda mají o jeho služby zájem i nadále.

Po přátelském utkání na Maltě čekají tým Kuvajtu v červnu tři kvalifikační utkání Asijského poháru, konkrétně s Indonésií, v Nepálu a v Jordánsku.

Pokud by tou dobou ještě nebyla otázka českého reprezentačního trenéra vyřešena, může se Lavička ocitnout ve hře. Nicméně lukrativnost případného prodloužení práce v Kuvajtu by tu dozajista hrála také významnou roli.

Pavel Vrba před nedávnem prodloužil se Spartou smlouvu i na sezonu 2022/2023. Kdyby snad nevyhrál ligu ani Mol Cup, ve kterém Spartu čeká finále se Slováckem, nejspíš by se jeho letenská židle ještě rozkývala. Nicméně nutno dodat, že Pavel Vrba už národní tým trénoval, dovedl ho na Euro 2016, ale po neúspěchu ve skupině utekl rychle do Machačkaly.

A nijak se netajil tím, že se v roli kouče národního týmu necítil komfortně. Chyběla mu každodenní práce s týmem. A proslýchalo se, že mu extrémně vadilo, když se mu do nominací a další práce snažil neustále navážet tehdejší předseda Miroslav Pelta.

Na Euru už tým vedl i Michal Bílek. Pokud ale Viktoria Plzeň nezkrachuje, bylo by od ní bláhové, kdyby kouče, který se současným týmem útočí na titul, na Strahov pouštěla.

Další bývalý kouč národního výběru Petr Rada by o návrat na Strahov jistě stál, spekulovalo se nedávno, že by o něj mohla mít zájem také slovenská reprezentace. Ale na Strahově nejspíš tentokrát trenér ze staré školy přezdívaný Plukovník mezi favority volby patřit nebude.

Nikdy také nelze vyloučit, že asociace povýší do funkce trenéra reprezentačního A-týmu někoho ze seznamu koučů svých mládežnických výběrů. V tomto případě by byl asi nejblíže takovému možnému kroku Jan Suchopárek, který nyní šéfuje týmu do 21 let.

Reklama

Doporučované