Hlavní obsah

Kvíz: Nejslavnější české zápasy ve fotbale. Co o nich víte?

Foto: Profimedia.cz

Nejsilnější tým v historii české fotbalové reprezentace? Dost možná – rok 2004 a Euro, na kterém Češi vyhráli památný zápas proti Nizozemsku.

Reklama

Je tu pravidelný sportovní kvíz na víkend. Vyzkoušejte si své znalosti z historie českého a československého fotbalu.

Článek

Tentokrát vás s našimi otázkami vezmeme do doby, kdy se Československo a později Česká republika staly buď evropskými šampiony, nebo vicemistry Evropy a také olympijskými vítězi ve fotbale.

Kdy Češi měli opravdu silný reprezentační tým.

Takže osvěžte si své znalosti o letech 1976, 1980, 1996 a 2004 (kdy Češi sice skončili na Euru až třetí, ale měli podle mnohých nejsilnější tým své historie).

1. Na úvod jednoduchý dotaz. Kde se konalo mistrovství Evropy ve fotbale, odkud si tehdejší Československo odvezlo zlaté medaile?
2. Antonín Panenka ve finále v roce 1976 předvedl svůj legendární kop – vršovický dloubák. Pamatujete si ale, kdo z Němců penaltu v rozstřelu nedal a připravil tak možnost Panenkovi vyniknout?
3. Československo získalo ještě jedno fotbalové zlato, na bojkotované olympiádě v Moskvě. Zlatý gól ve finále vsítil Svoboda, ale který hráč byl na turnaji nejlepším československým střelcem?
4. Ve finále ve Wembley v roce 1996 proti sobě stanuly týmy České republiky a Německa. Kdo tehdy byl českou gólmanskou jedničkou?
5. A ještě jedna otázka ke slavnému stříbrnému Euru 1996. Jak vstřelil Patrik Berger gól českého týmu ve finále?
6. A teď poslední otázka k týmu, který, říká se to, měl vyhrát Euro 2004. Silný výběr Karla Brücknera s Petrem Čechem v bráně, Ujfalušim a Jankulovským v obraně, Šmicerem , Rosickým či Nedvědem v záloze a Kollerem a Barošem v útoku. My se vás zeptáme na nejslavnější vítězství tohoto týmu – ano, 3:2 nad Nizozemskem. Kdo dával české góly, které otočily průběh zápasu z 0:2 na konečné vítězství?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Související témata:

Doporučované