Hlavní obsah

Český tým přímo do Ligy mistrů. Jenže to bude jiná soutěž. Jaké změny čekají mistra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Trofej pro vítěze Ligy mistrů.

Reklama

Plzeň získala potřebný bod do koeficientu a zajistila českému mistrovi přímý postup do Ligy mistrů 2025/2026. Nejprestižnější soutěž bude ale od příští sezony vypadat úplně jinak.

Článek

Fotbalisté Plzně v úvodním zápase s italskou Fiorentinou ve čtvrtfinále Evropské konferenční ligy remizovali 0:0. To znamenalo zisk 0,250 bodu do žebříčku koeficientů UEFA, který nás dostal na 10. místo před Skotsko.

Česko tak v žebříčku skončí přinejhorším na desátém místě a v přespříští sezoně Ligy mistrů 2025/2026 má český mistr zajištěnou přímou účast. V elitní desítce žebříčku figuruje Česko poprvé od roku 2004

Letošní ročník (tedy v sezoně 2023/2024) nejprestižnější evropské fotbalové soutěže, jejíž znělku zná snad každý fotbalový fanoušek, vidíme naposledy v tradičním formátu. Čeká nás více týmů, více zápasů pro každého účastníka a jedna tabulka místo původních osmi. Jak bude nový formát Ligy mistrů vypadat?

Nový formát Ligy mistrů

Rozšíření celkového počtu týmů ze 32 na 36, jedna tabulka a místo šesti zápasů minimálně osm jistých pro každý tým - to jsou hlavní změny, které přinese nový formát Ligy mistrů. UEFA si od této změny slibuje větší vyrovnanost milionářské soutěže, napínavost a vyšší počet utkání přinese i více peněz.

Přímý postup do Ligy mistrů už letos?

Přímý postup do ročníku Ligy mistrů 2024/2025 by se mohl podařit pražské Slavii, ta ho však nemá tak úplně ve svých rukou. Má to tři podmínky:

  1. Zisk mistrovského titulu ve Fortuna lize 2023/2024.
  2. Vítěz Ligy mistrů 2023/2024 se kvalifikuje do ročníku 2024/2025 ze své domácí soutěže.
  3. Šachtar Doněck nevyhraje titul v ukrajinské lize.

Na začátku ročníku proběhne tradiční los, kde budou kvalifikované týmy rozděleny do čtyř výkonnostních košů dle koeficientů, vítěz předešlého ročníku poputuje automaticky do prvního koše.

Na každý tým čeká celkem osm zápasů s osmi různými soupeři (vždy dva z každého koše), odehrají 4 utkání doma a 4 venku. Utkání základní fáze nového formátu se odehrají od září do ledna. Po skončení základní fáze se utvoří tabulka všech 36 týmů.

Nejlepších 8 týmů postupuje přímo do osmifinále, týmy na 9. až 24. místě se utkají ve vyřazovacím kole (doma/venku), ze kterého vzejde další osmička a vznikne osmifinálová šestnáctka. Pro týmy na 25. až 36. místě cesta Evropou končí. Následné play off - osmifinále, čtvrtfinále, semifinále a finále - pak zůstává při starém.

Podobné změny čekají i nižší evropské soutěže - Evropskou liguKonferenční ligu.

Postup českých týmů do evropských pohárů 2024/2025

Do evropských pohárů v sezoně 2024/2025 se kvalifikuje z letošní sezony Fortuna ligy 2023/2024 hned pět českých klubů, o jeden více než v letošním roce.

UmístěníCo budou hrát
První tým Fortuna ligy2. nebo 3. předkolo mistrovské fáze Ligy mistrů (záleží na tom, jestli se vítěz Ligy mistrů kvalifikuje ze své soutěže do dalšího ročníku)
Druhý tým Fortuna ligy2. předkolo nemistrovské fáze kvalifikace Ligy mistrů
Vítěz MOL Cupu3. nebo 4. předkolo Evropské ligy (závisí na umístění letošních vítězů Evropské ligy a Evropské konferenční ligy v domácích soutěžích)
Třetí tým Fortuna ligyPředkolo Evropské konferenční ligy
Čtvrtý tým Fortuna ligy (případně pátý tým, skončí-li vítěz MOL Cupu do čtvrtého místa Fortuna ligy)Utká se s vítězem prostřední skupiny Fortuna ligy o předkolo Evropské konferenční ligy
ZDROJ: Web Fortuna ligy

Reklama

Doporučované