Hlavní obsah

Sparta našla v Evropské lize nového tahouna. Skolil Betis i Galatasaray

Foto: Profimedia.cz

Lukáš Haraslín slaví gól proti Galatasaray ve čtvrteční odvetě Evropské ligy.

Reklama

Slovenský záložník Lukáš Haraslín je pro Spartu Praha v Evropské lize nenahraditelný. Jeho gól ji posunul do jarních kol přes španělský Real Betis, nyní zasadil rozhodující úder tureckému Galatasaray Istanbul.

Článek

Článek si můžete poslechnout v audioverzi.

Sparta Praha prožívá velkou euforii. Po vítězství 4:1 na Letné v odvetném utkání vyřadila favorizovaný Galatasaray Istanbul, který si přivezl z prvního duelu náskok 3:2. Nakonec se však tým, který na podzim v Lize mistrů odstavil slavný Manchester United, musel před nadšeným rudým souborem sklonit.

„Všichni hráči zaslouží pochvalu,“ zářil po utkání blahem dánský trenér Brian Priske. Stejně jako fanoušci však věděl, že slovenský záložník Lukáš Haraslín je pro mužstvo nepostradatelný.

Prokázal to proti tureckému soupeři, prokazuje to po celou dobu účinkování Sparty v Evropské lize.

Návrat v pravý čas

Před odvetou prožívala Sparta těžké strasti. Pro karetní trest nemohl nastoupit srbský tahový záložník Veljko Birmančević (stejně jako kapitán Ladislav Krejčí a levý záložník Matěj Ryneš), jehož hbité náběhy za obranu byly nezachytitelné. Ale pro utkání na Letné proti tureckému týmu k dispozici nebyl. „Velká ztráta,“ uvědomoval si bývalý sparťanský hráč a trenér Zdeněk Ščasný.

Naštěstí náhrada byla rychle po ruce – a jaká! Po zranění se do kupy dával slovenský legionář, v ligové generálce proti Slovanu Liberec se prosadil už i střelecky. Kdyby mohli na trávník vyběhnout oba cizinci, byla by to velká síla. Téměř nezastavitelná. „Birmančević zprava, Haraslín zleva,“ předkládal Ščasný ideální složení.

To však nešlo, trest za nasbírané karty Birmančeviće vyřazoval. „Kdyby chyběli oba, bylo by to hodně špatné,“ přiznal bývalý ligový kanonýr Luděk Zelenka, jenž zápas proti Galatasaray Istanbul komentoval pro Českou televizi. „Aspoň jeden,“ přivítal návrat slovenského krajánka.

V pravý čas.

Rozhodující úder

S Haraslínem vstoupila do mužstva totiž jakási vnitřní jistota, že se prosadí při zakončení, že to v rozhodující chvíli „vezme na sebe“. „Pro Spartu je hodně důležité, že nastupuje a má formu,“ zdůrazňuje bývalý ligový útočník Petr Švancara. „Zejména střeleckou. Má u spoluhráčů respekt, protože se na něho mohou při zakončení spolehnout. Když máte vepředu takového borce, už tendenčně ho hledáte, protože víte, že umí vystřelit. Že má u toho i trochu štěstí, to k tomu patří, jde mu naproti,“ vyzdvihuje jeho přínos pro mužstvo a výsledek.

Pro sparťanského útočníka má jen slova chvály. „Gólové situace, do kterých se dostane, řeší dobře, fotbalově, přemýšlí u nich,“ upozorňuje Švancara „Má rychlou kličku, přesnou střelu, navíc se na něj pěkně dívá,“ nachází i další přidanou hodnotu.

To Haraslín prokázal v 80. minutě, kdy si naběhl na dlouhý pas a střelou na zadní tyč potřetí překonal uruguayského reprezentanta Fernanda Musleru v brance tureckého týmu. „Dostal jsem od Indrita Tuciho famózní přihrávku,“ pochválil albánského spoluhráče. „Trenér by se na mne nas…, kdyby to nevyšlo,“ přiznal ovšem, že poněkud zanedbal přidělené úkoly. „Zapomněl jsem se trošku nahoře a čekal na tuto situaci,“ nezapíral. A spoluhráči věděli, že při řešení gólových situací je na něj spolehnutí.

Sparta vedla 3:1, hrála proti deseti, postup byl zcela v její moci. A potřebný gól vstřelil Haraslín.

Poslal soupeře do oslabení

Výrazným vkladem však přispěl Haraslín k postupu přes favorita v 68. minutě, kdy do jeho stojné nohy nevybíravě zajel turecký obránce Kaan Ayhan. Anglický rozhodčí Anthony Taylor mu za likvidační zákrok ukázal pouze žlutou kartu, ale po zásahu VAR přišel přísnější postih – červená.

Aktéři zápasu se shodují, že šlo o rozhodující moment utkání. „Zlomová byla červená karta, v jedenácti bychom zápas zvládli nejspíše lépe,“ posteskl si trenér tureckého týmu Okan Buruk. A rýpl si i do rozhodčího. „Od sudího z Premier League bych očekával lepší výkon, ale zřejmě už od příjezdu nebyl ve formě,“ poznamenal jízlivě.

Vyloučení převrátilo všechno na stranu domácích, Sparta proti oslabenému soupeři skórovala třikrát a posunula se do osmifinále Evropské ligy. „Kdyby nebylo vyloučení, nepřišel by na hřiště Jaroslav Zelený, nepřišel by jeho centr na Tuciho a gól na 2:1,“ zdůraznil důsledky červené karty bývalý stoper letenského týmu a český reprezentant Erich Brabec.

Zastavovat čistými zákroky ovšem nedokázali obránci istanbulského týmu s chutí hrajícího Haraslína po celé utkání. Napomínáni za fauly na něj byli už v prvním poločase krátce po sobě Kerem Demirbay (22. minuta) a Berkan Kutlu (24. minuta).

Hosté tedy hráli neustále v ohrožení, že se někdo na Haraslínovi vyfauluje. K tomu nakonec došlo v 68. minutě.

Skolil i Betis

Přínos Haraslína při sparťanském tažení Evropskou ligou je však mnohem vyšší a setrvalý. Jeho gólem porazil český zástupce v základní skupině favorita španělský Real Betis, když se slovenský záložník střelecky prosadil krátce po přestávce v 54. minutě.

I tato jeho trefa byla promyšlená. „Věděl jsem hned po Kuchtičově přihrávce, co udělám,“ odhalil. „Měl jsem víc možností, mohl jsem si dát balon na levačku, ale řekl jsem si, že to zkusím do protipohybu obránce (Aitora Ruibala), což mi vyšlo a konečně jsem to trefil,“ oddechl si. „V prvním poločase jsem to dvakrát poslal do středu brány. Jsem rád, že tentokrát jsem to uklidil na zadní tyč,“ připomenul dva předchozí neúspěšné pokusy.

Opět to „vzal na sebe“, opět se ve vypjatém duelu mohli spoluhráči na jeho umění přesně zakončit spolehnout. Má na sparťanském úspěchu velký podíl.

Hlavně zdraví

O to víc vyvolává ve sparťanských fanoušcích a jeho spoluhráčích obavy jeho zdravotní stav. Vyléčil se, poctivě trénuje, plnou zátěž však pořád nevydrží. Proti Galatasaray ho v 87. minutě (nastavení trvalo sedm minut) vystřídal Lukáš Sadílek. Možná aby si za stavu 3:1 – ale jeden gól tureckého soka by poslal zápas do prodloužení – vychutnal ovace tribun. Ale měl toho už také dost.

Stejně jako další hráči končil zcela vyčerpaný. „Pro mne zůstává jenom záhadou, že nehrává celé zápasy,“ všímá si jeho neúplných duelů Švancara. „Až se dá ještě víc zdravotně dohromady, bude pro Spartu ještě důležitější. Protože se na něj může spolehnout,“ uzavírá toto téma s vírou, že Haraslín bude zdravotně v pořádku.

Do Sparty přišel v srpnu 2021 na hostování s opcí z italského klubu US Sassuolo Calcio a hned se stal klíčovou osobností. V průběhu května 2022 se stal kmenovým hráčem, naplnily se totiž podmínky, které automaticky aktivovaly opci na přestup.

Měl výrazný podíl na dobytí českého mistrovského titulu v minulém ligovém ročníku 2022/2023. A táhne Spartu i na cestě Evropou.

Lukáš Haraslín

Narozen 26. 5. 1996, Bratislava

– hráčská kariéra

FK Lamač (2000–2006), Slovan Bratislava (2006–2013), Parma Calcio / Itálie (2013–2015), Lechia Gdaňsk / Polsko (2015–2020), US Sassuolo / Itálie (2020–2021), Sparta Praha (2021–2024)

Reprezentace Slovenska: 2019–2023 (29/3)

Úspěchy: mistr české ligy 2022/2023

Reklama

Doporučované