Hlavní obsah

Maradonův lékařský tým půjde kvůli jeho smrti před soud

Foto: Profimedia.cz

Už v loňském roce komise dvaceti odborníků konstatovala, že Maradonův lékařský tým jednal „nevhodným způsobem“.

Reklama

Mezi obžalovanými v souvislosti se smrtí Diega Maradony jsou tři lékaři, psychiatr a dvě zdravotní sestry. Kvůli trestnému činu zabití z nedbalosti jim hrozí trest odnětí svobody na 8 až 25 let. Fotbalista zemřel v listopadu 2020.

Článek

Osm lidí má stanout před soudem v souvislosti se smrtí legendárního argentinského fotbalisty Diega Maradony. Budou čelit obvinění z trestných činů zanedbání péče a zabití z nedbalosti. Soudce to nařídil poté, co lékařská komise zjistila, že Maradonova léčba byla plná „nedostatků a nesrovnalostí“. Informovala o tom agentura Reuters.

Maradona zemřel v listopadu 2020 na infarkt v Buenos Aires. Začátkem téhož měsíce se doma zotavoval z operace krevní sraženiny v mozku. Několik dní po jeho smrti argentinští prokurátoři zahájili vyšetřování, zdali se lékaři a zdravotní sestry podílející se na jeho péči nedopustili omylu.

Lékařská komise jmenovaná k vyšetření Maradonovy smrti dospěla v roce 2021 k závěru, že lékařský tým fotbalové hvězdy jednal „nevhodným, nedostatečným a lehkomyslným způsobem“.

Podle rozhodnutí soudu by fotbalista „měl větší šanci na přežití“, pokud by ho adekvátně léčili ve vhodném zdravotnickém zařízení. Mezi obviněnými jsou Maradonův neurochirurg a osobní lékař Leopoldo Luque i psychiatrička Agustina Cosachová. Dále také psycholog, dva lékaři, dvě zdravotní sestry a jejich šéf.

Všechny tyto osoby odpovědnost za Maradonovu smrt odmítají. Advokát Cosachové Vadim Mišančuk uvedl, že se proti rozhodnutí odvolají, a dodal, že psychiatrická péče nemá žádnou souvislost s příčinou Maradonovy smrti. „Hledá se viník za každou cenu a ztrácí se objektivita,“ řekl právník.

Za trestný čin zabití z nedbalosti může být podle argentinského trestního zákoníku uložen trest odnětí svobody na 8 až 25 let. Termín procesu soud zatím nestanovil.

Mario Baudry, právník jednoho z Maradonových synů, řekl agentuře Reuters, že fotbalová legenda byla v době své smrti „ve stavu bezmoci“. Podnětem k počátku soudního řízení byla stížnost, kterou podaly dvě Maradonovy dcery. Ty vyjádřily obavy ohledně stavu jeho léčby po prodělané operaci krevní sraženiny v mozku.

Na emotivní tiskové konferenci v listopadu 2020 se doktor Luque rozplakal a řekl, že udělal vše, co mohl, aby zachránil život svého přítele. „Chcete vědět, za co jsem zodpovědný? Za to, že jsem ho miloval, že jsem se o něj staral, že jsem mu prodloužil život, že jsem ho vylepšoval až do konce.“ Lékař tehdy dodal, že udělal „všechno, co mohl, až nemožné“.

Diego Maradona je považován za jednoho z nejlepších fotbalistů historie. Když v roce 1986 Argentina vyhrála mistrovství světa, byl kapitánem. Téměř na den přesně před 36 lety ve čtvrtfinále tohoto turnaje vstřelil nechvalně proslulý gól rukou proti Anglii. V druhé polovině kariéry se Maradona potýkal se závislostí na kokainu, v roce 1991 dostal po pozitivním testu patnáctiměsíční zákaz činnosti.

Zpráva o jeho smrti uvrhla fotbalový svět – a jeho rodnou Argentinu – do hlubokého smutku. Zármutek a respekt, které tehdy projevovali, mají Argentinci stále v živé paměti, napsal analytik BBC Will Grant. Ani ten nejfanatičtější Maradonův příznivec podle něj nemůže popřít škody, které na fotbalistově těle napáchala léta závislosti nebo vyčerpávající operace mozku. Nová obvinění však jeho fanouškům mohou přinést odpovědi na otázku, za jakých okolností jeden z největších synů Argentiny zemřel, napsal Grant.

Reklama

Doporučované