Hlavní obsah

Katar pomáhá íránskému režimu umlčet opozici. A to i přímo na šampionátu

Foto: Profimedia.cz

Ochranka na stadionu před zápasem Íránu s Walesem zakazuje fanouškům ukazovat vlajku se sloganem „Ženy, život, svoboda“.

Reklama

Katařané údajně Teheránu poskytli jména Íránců, kteří si koupili lístek na světový šampionát. Slíbili také íránskému režimu, že dohlédne na fanoušky v hledišti, aby neukazovali jiné vlajky než ty Islámské republiky.

Článek

Katar poskytl íránskému režimu seznam íránských občanů, kteří si koupili lístek na fotbalové mistrovství světa. Vyplývá to z uniklé šestiminutové nahrávky pořízené 15. listopadu, na níž se baví generál Íránských revolučních gard Kásim Kurajší s reportérem státní tiskové agentury Fars. Generál v rozhovoru řekl, že nejméně pět stovek lístků si pořídili známí odpůrci íránského režimu.

Nahrávku získala hackerská skupina Black Reward, která ji nejdříve sdílela s agenturou Iran International, poté ji i zveřejnila na svém telegramovém kanálu.

Zaměstnanec Fars se generála ptal, zda íránské tajné služby požádaly Katařany, aby lístky stoupencům protestů zrušili. „Katar s námi jedná dvěma způsoby – jedním je pozitivní odpověď, kterou slíbil. Obvykle to ale zcela nesplní a řeknou nám: Dejte nám jména, my to vyřešíme,“ citoval odpověď Kurajšího server i24News.

Generál si poté stěžoval, že Katar slíbil zákaz médií, jež Teherán požadoval, proti Iran International prý ale nezasáhl. Samotné médium ale naopak informovalo, že jeho reportérům dal sice Katar akreditace, v půlce listopadu je ale bez vysvětlení zrušil.

Hlasy Íránek na Seznam Zprávách

Přečtěte si výpovědi účastnice íránských protestů i novinářky z Rádia Svobodná Evropa / Rádia Svoboda.

Katar také podle generála slíbil, že bude kontrolovat diváky v hledišti a nepovolí jim ukazovat jiné vlajky než ty oficiální Islámské republiky. To se na stadionech skutečně děje, proti řadě fanoušků s hesly „Ženy, život, svoboda“ pořadatelé skutečně zasáhli.

I tak byl ale slogan, který je spojen se současnou vlnou protirežimních protestů, na stadionech vidět.

Čtyři hodiny na policii kvůli revolučnímu tričku

Svědectví o spolupráci katarských organizátorů MS s Íránci poskytl v pátek na twitteru fanoušek Sajjíd Kamalinia, jehož spolu se skupinkou přátel zatkla katarská policie. Fanoušci se provinili tím, že chodili po městě v tričkách s nápisem „Ženy, život, svoboda“.

„Temný den pro fotbalové fanoušky a FIFA. Právě jsme byli propuštěni z policejní stanice po čtyřech hodinách od skončení zápasu, tři naši přátelé jsou stále v zajetí,“ informoval na twitteru.

Ve svém příspěvku zveřejnil i fotografii skupinky šesti lidí s revolučním heslem na tričku a íránskou vlajkou, jak se fotí před stadionem těsně před začátkem zápasu íránského týmu.

Kamalinia sice uznal, že proti nim policisté nepoužili násilí, zároveň ale přirovnal jejich jednání k lidem v revolučních tričkách jako k někomu, kdo má u sebe časovanou nálož. „Další den jsem v tom samém outfitu šel na zápas Francie–Dánsko a kráčel si jako princ. Ještě si myslíte, že tohle neřídí Islámská republika?“ ptá se fanoušek čtenářů na twitteru.

Zatímco hostující země Katar jde zjevně na ruku íránskému teokratickému režimu, jehož bezpečnostní složky zabily od vraždy Mahsy Amíníové nejméně čtyři stovky lidí, fotbaloví činovníci USA se rozhodli „podpořit íránské ženy bojující za lidská práva“ tím, že na svých sociálních sítích odstranili z íránské vlajky symbol Islámské republiky. Jak informovala stanice BBC, Íránci kvůli tomu poslali stížnost na FIFA.

„Je to neprofesionální, instagramová stránka americké fotbalové federace odstranila z íránské vlajky symbol Alláha,“ napsala íránská tisková agentura IRNA.

Mluvčí americké federace posléze oznámil, že příspěvky s neúplnou íránskou vlajkou byly odstraněny, ale že federace i nadále íránské ženy podporuje.

Čtěte více o MS ve fotbale v Kataru na Sport.cz

MS ve fotbale v letošním roce probíhá v netradičním zimním termínu od 20. listopadu do 18. prosince 2022 v Kataru.

Reklama

Související témata:

Doporučované