Hlavní obsah

Katarský chaos. Fanoušci mají potíže i kvůli zcela nevinným symbolům

Bez komentáře: Angličtí fanoušci si v Kataru servítky neberou. Po hlavním městě Dauhá se pohybovali převlečení za křižácké rytíře.Video: twitter/thecasualultra

 

Reklama

Světový šampionát ve fotbale nadále vyvolává kontroverze. Katarské úřady i nadále bojují proti jakékoli veřejné podpoře komunity LGBTQ. Angličtí fanoušci pak pobouřili místní, když vyrazili do ulic v kostýmech křižáckých rytířů.

Článek

Pozdvižení v Kataru vyvolali angličtí fanoušci, kteří se převlékli za křižácké rytíře. Kostýmy křižáků se v průběhu let staly známou podívanou při zámořských zápasech Anglie – ale na prvním mistrovství světa ve fotbale, které se koná v muslimské zemi, jde o značně rozporuplnější oděv než kdy dřív.

Záběry, které se objevily na sociálních sítích, ukazují, jak skupina zpívá britskou národní hymnu God Save the King (Bože, chraň krále) a pobuřovali ve veřejné dopravě. Některé místní obyvatele jejich výběr oblečení šokoval, jiní je žádali, aby jim zapózovali kvůli selfie.

„Problém je, že v místech, jako je Katar, jsou fanoušci podstatou hry. My jsme to, co dělá hru. Nejsou to korporace, ty pomáhají finančně v pozadí, jsme to my, fanoušci, kdo dělá fotbal fotbalem,“ uvedl pro web TalkTV jeden z nich.

„Obviňuje Katar z bezohlednosti, ale je tady na Blízkém východě převlečený za křižáka,“ uvedl podle webu Daily Mail jeden z kritiků chování anglických fanoušků. „Oblékat se na Blízkém východě jako křižák a nadávat Kataru v televizi není zrovna dobré rozhodnutí,“ napsal jiný.

Britská média ale upozorňují, že je zcela normální, aby fotbaloví fanoušci nosili převleky inspirované historií. Fanoušci Anglie se v kostýmech křižáků objevili již na minulých turnajích. V severských zemích zas fotbaloví příznivci chodí na stadiony převlečení za Vikingy.

Mohlo by vás zajímat

Bez pomoci ze světa by Katar organizaci fotbalového mistrovství světa těžko zvládl. Ekonomika emirátu stojí na pracovnících ze zahraničí. Spousta jich zemřela při stavbě infrastruktury, další si stěžují na špatné zacházení.

Ještě žádný šampionát ve fotbalových dějinách nevyvolal tolik kontroverzí jako turnaj, který se rozběhl v Kataru. Poslechněte si nový díl fotbalového podcastu Seznam Zpráv Nosiči vody.

Angličtí fanoušci měli podle videí, která kolují zejména na Twitteru a Redditu, kvůli svému oděvu problém dostat se na skupinový zápas proti Íránu. Tyto informace ale nebylo možné nezávisle ověřit.

Záměna regionální vlajky za symbol LGBTQ

Brazilský novinář Victor Pereira v úterý agentuře Reuters řekl, že ho před stadionem obtěžovala ochranka. Její příslušníci si totiž spletli vlajku brazilského státu Pernambuco, na které je duha, červený kříž a hvězda, s vlajkou LGBTQ komunity. Když natočil negativní reakci jednoho muže, bezpečnostní služba mu zabavila telefon.

„Ten chlap v bílých šatech popadl vlajku, hodil ji na zem a začal po ní dupat. Vzal jsem si telefon, abych natočil video, ale on mi ho vytrhl z ruky a řekl, že mi ho vrátí, jen když video vymažu,“ řekl Pereira.

„Pak přijel policista a snažil se zasáhnout. Vzal mu telefon a přikázal mi, abych video smazal,“ dodal brazilský novinář.

Pereira uvedl, že uposlechl, aby měl jistotu, že telefon dostane zpět, protože ho používá k práci. Jeho případ se dostal do zpráv v úterý poté, co na twitter nahrál nové video, v němž vylíčil, co se stalo.

Solidaritu s Pereirou vyjádřil na twitteru guvernér státu Pernambuco Paulo Camara.

Zabavování duhových předmětů

Fanoušci hlásili, že jim úředníci v Kataru, zemi, kde jsou sexuální vztahy osob stejného pohlaví trestné, během turnaje zabavují duhové předměty, včetně triček a kšiltovek. Důležitým politickým tématem se v Kataru stalo zejména nošení duhové pásky, které se přezdívá One Love.

S nošením předmětů s duhovou vizualizací to v Kataru není vůbec jednoduché. Katařani tak krátce zadrželi amerického novináře Granta Wahla, který se v duhovém triku na podporu komunity LGBTQ pokusil vstoupit na stadion, kde v úterý hrála americká reprezentace proti té z Walesu.

Wahl v následném tweetu uvedl, že byl zadržen „téměř půl hodiny“. Na svých webových stránkách napsal, že poté, co o incidentu napsal na twitter, mu ochranka „násilím vytrhla telefon z rukou“. Nakonec jej ale na stadion i s tričkem vpustili.

Bývalá fotbalistka Walesu Laura McAllisterová, která se k LGBTQ komunitě otevřeně hlásí, ale takové štěstí neměla. Na zápas chtěla přijít s kloboukem v duhových barvách. Televizi ITV ale řekla, že ji ochranka s kloboukem nepustila dovnitř.

Místní úřady zasáhly také do reportáže dánské televize TV 2 Sport. Novináři Jonu Paghovi během reportáže úřady řekly, že v zemi na sobě nesmí mít duhovou pásku s nápisem „One Love“, kterou Pagh během turnaje nosí na protest proti všem formám diskriminace. Pagh si pásku sundat nenechal a uvedl, že pouze usiluje o „respekt vůči všem“.

Původně plánovala nošení kapitánských pásek duhové barvy řada evropských národních týmů. Od toho ale národní týmy Německa, Anglie, Nizozemska, Belgie, Švýcarska, Walesu a Dánska pod hrozbou žlutých karet a finančních pokut v pondělí ustoupily.

Práva lidí z LGBTQ komunity jsou jedním z témat, které v souvislosti se šampionátem v Kataru vyvolávají největší spory. Pořadatel turnaje, organizace FIFA, sice slíbil fanouškům a účastníkům LGBTQ, že budou vítáni, ale ukazuje se, že to tak nemusí být vždy.

Čtěte více o MS ve fotbale v Kataru na Sport.cz

MS ve fotbale v letošním roce probíhá v netradičním zimním termínu od 20. listopadu do 18. prosince 2022 v Kataru.

Reklama

Doporučované