Hlavní obsah

Proč Katar? FIFA už fotbal nerozvíjí. Ničí ho, jen aby maximalizovala zisk

Foto: Profimedia.cz

Prezident FIFA Gianni Infantino (vpravo) a katarský premiér Sheikh Khalid Bin Khalifa Bin Abdulaziz al-Thani (vlevo) na kongresu FIFA.

Reklama

Článek

Ještě žádný šampionát ve fotbalových dějinách nevyvolal tolik kontroverzí jako turnaj, který se rozběhl v Kataru. Mezinárodní fotbalová asociace vybrala pro fotbal nesmyslnou destinaci, neboť ji vede jiná priorita: nic než peníze.

Všechno je špatně. Turnaj pořádá země bez fotbalové tradice a na místě je obava, že po vstupním propadáku domácího týmu už mnozí Katařané z intenzity svého zájmu o šampionát výrazně uberou.

V kapesní zemi poblíž Perského zálivu sice kvůli turnaji vybudovali stadiony či metro, ale ubytovací kapacity pro zahraniční fanoušky nestačí ani omylem. Nastěhovat do třímilionové země další milion lidí prostě nelze. Četní příznivci tak musejí do Kataru pendlovat z dalších okolních zemí, anebo bydlet provizorně kdesi ve stanu.

Všechno je předražené, vstupenky v první řadě. Navíc se hraje v nezvyklém termínu, což vyvolává problémy v návaznosti jiných fotbalových soutěží. A především se turnaj rozeběhl v zemi, jejíž legislativa a zvyklosti vytěsňují mimo realitu celou řadu lidských práv, v demokratickém západním světě běžně uplatňovaných. A to plodí další spory a výrazné konfrontace.

To všechno nabaluje do stále větších rozměrů gigantickou kouli negativní energie. A nejenže ji Gianni Infantino, prezident FIFA neutlumil. Naopak ještě vyvolal další zděšení, když po bizarním expozé, že on se „dnes cítí jako Katařan, Arab, homosexuál a invalida“, začal západnímu světu vyčítat pokrytectví. Vyzval ho, ať se věnuje fotbalu, a ne politice. A provokativně připustil i přidělení některého dalšího MS do Severní Koreje. Tedy do komunistického skanzenu, kde už zhoubný totalitní režim metastázoval do naprosto absurdních rozměrů.

Nová epizoda Nosičů vody hledala odpověď na otázku, proč se všechno tohle děje. A z jakého důvodu směřuje vývoj takřka ve všech možných spojitostech s katarským MS problematickým směrem.

FIFA cílí mimo na Evropu

Katarská monarchie, do níž se Infantino před rokem dokonce s rodinou přestěhoval, patří mezi země, jež dodnes potlačují mnohá práva žen, sexuálních a jiných menšin, navíc se výrazně poukazovalo i na nelidské podmínky pro dělníky z Bangladéše, Srí Lanky či Nepálu.

„A když teď z Infantina vypadla i ta bláznivá věta připouštějící jako dějiště šampionátu i Severní Koreu, napadlo mě už opravdu vykřiknout: ‚Hoďte na něj síť!‘ Pan Infantino už totiž dělá a říká věci, které zavdávají důvod k pochybnostem, zda nejde o  nemocného člověka,“ glosuje postoje předsedy FIFA Jaromír Bosák, moderátor podcastu Nosiči vody.

„Mnozí jsou zděšeni, proč Infantino volí rétoriku, která Evropu ještě více popuzuje, místo aby se snažil věci zahladit. Po mém soudu je to dáno tím, že pro něj v danou chvíli nejsou až tak důležití Evropané, kteří nechtějí věřit vlastním uším. Infantino nejspíš volí tahle zvláštní slova proto, že jimi cílí na obyvatele jiných kontinentů, zejména Afriky a Asie,“ míní Mádl.

„Tady se totiž nachází největší síla politické moci ve FIFA, tady leží rozhodující hlasy, vybírající předsedu a vše podstatné. A tady dost možná mnozí slyší Infantinova slova peskující Evropu docela rádi. V arabském světě nade vší pochybnost,“ přemítá Luděk Mádl, fotbalový expert Seznam Zpráv.

„Laos, Surinam i Čad mají ve FIFA po jednom hlasu. Tak jako třeba i Německo. Rozhodovací síla každého ostrůvku v Karibiku je shodná s váhou hlasu každé velmoci. Chudších zemí někdejšího třetího světa je ve FIFA výrazná většina. A tyto země tlačí na co největší profit, na to, aby FIFA vydělávala maximum peněz, které pak do členských zemí přerozděluje. Dospělo to už do roviny, že FIFA zcela kašle na rozvoj fotbalu, proto je MS nesmyslně v Kataru. Tohle umístění má smysl jediný: maximalizaci zisků. A to je jediná priorita, která vedení FIFA zajímá,“ uzavírá Mádl.

V „české“ části podcastu Nosiči vody hodnotí závěrečný reprezentační sraz roku 2022. Porážka v Turecku přebila očekávanou výhru nad slabými Faerskými ostrovy. Co se týmu Jaroslava Šilhavého povedlo, a co ne? Proč Luděk Mádl jeho nominace absolutně nechápe? A jak vzpomíná Karel Tvaroh na své juniorské konfrontace s olomouckým střelcem Mojmírem Chytilem?

Nosiči vody končí tradičním sázkařským okénkem s Fortunou, které se zaměřuje na největší šlágry úvodních bojů základních skupin na MS. Zaskočí nováček z Kanady favorizované Belgičany? A v jakém rozpoložení nastoupí obhájce trofeje z Francie proti uvadající Austrálii?

Poslechněte si nový díl Nosičů vody v přehrávači v úvodu článku.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované