Hlavní obsah

Messi začal cestu za vysněným titulem šokující prohrou s outsiderem

Foto: Profimedia.cz

Lionel Messi jako ve zlém snu. S výsledkovám zakopnutím Argentiny v duelu se Saúdskou Arábií žádný reálný scénář rozhodně nepočítal.

Reklama

aktualizováno •

Prohra fotbalistů Argentiny s týmem Saúdské Arábie 1:2, jež se dnes narodila v Kataru, patří mezi nejpřekvapivější výsledky historie světových šampionátů. Lionelu Messimu se tak cesta k jeho cíli, titulu mistra světa, zaklikatila.

Článek

Messi přitom otevřel skóre utkání. A to z pokutového kopu, který byl nařízen za přestupek, na který upozornil videorozhodčí. VAR vstupoval do utkání i nadále. Argentinci třikrát dostali míč do sítě, technologie ale potřikráte upozornila na ofsajd. Vždy správně. A všechny tři zmíněné argentinské zásahy tedy nemohly být uznány za regulérní branku.

Naopak, byl to podceňovaný soupeř ze Saúdské Arábie, kdo šokoval dvěma gólovými údery. A Argentina už nenašla odpověď. Do bojů ve skupině C tedy vstoupila překvapivou porážkou. Renomé (a postup) musí zkusit zachránit v dalších duelech s Mexikem a Polskem.

Ztráta hned v úvodu turnaje je obzvlášť nepříjemná pro superhvězdu argentinského týmu Lionela Messiho, nyní hráče PSG. Jeho touha získat na sklonku kariéry titul mistra světa patří mezi největší a nejsledovanější příběhy turnaje. A vidíte, hned zkraje se v téhle story objevila nečekaná komplikace.

Messimu je 35 let. Nastřílel stovky gólů, nad hlavu zdvihl nespočet trofejí, pro mnohé je nejlepším fotbalistou planety. Přesto si Lionel Messi jeden velký sen stále nenaplnil. O titulu mistra světa. Teď se mu otevírá poslední šance.

Jen tak namátkou: Čtyřikrát vyhrál Ligu mistrů. Desetkrát ligu španělskou, jednou francouzskou. V argentinských barvách už se stal Lionel Messi olympijským vítězem i šampionem Latinské Ameriky. A sedmkrát jeho oči potěšil třpyt Zlatého míče.

A přes to přese všechno mu v hlavě stále hlodá červík a hlásí mu co chvíli, že pořád cosi schází. Cosi důležitého, klíčového. Titul mistra světa.

Abychom byli přesní, i mistrem světa už se Lionel Messi stal. Nejprve v modrobílém argentinském dresu šampionem juniorským, v barcelonském potom celkem čtyřikrát opanoval mistrovství světa klubů.

Ale World Cup FIFA, turnaj turnajů, ten pořád ještě nedobyl. A 37 centimetrů vysokou a šest kilogramů vážící trofej z osmnáctikarátového zlata určenou vítězům velkého mistrovství světa rukou ještě nepotěžkal.

Její hodnotu oceňují znalci na 20 milionů dolarů. Messi v kariéře vydělal fotbalem v barvách Barcelony a Paris SG, jakož i na reklamách, v úhrnu přes miliardu dolarů. Přesto ví, že si tenhle zlatý grál koupit nemůže. Ani nechce. Musí ho vyhrát na hřišti. Zkoušel to už čtyřikrát. Dnes začíná jeho pokus číslo pět. A jak Messi ohlásil, v jeho hráčské kariéře půjde o pokus poslední.

A no tak co, vyhrál, co se dalo, když se to nepovede, nějak se s tím smíří, řeknou mnozí. A nebudou se plést, jiné cesty by v tom případě samozřejmě nebylo.

Ale jakkoli je samotný triumf na šampionátu absolutním vrcholem pro každého fotbalistu na planetě, pro Messiho coby fenoména a Argentince v jednom vstupuje do hry ještě jeden neskutečně silný motiv.

Leo vs. Diego

Všude jinde už by Messiho dávno prohlásili nezpochybnitelným fotbalovým bohem číslo 1. Jen v Argentině ne. Srovnávat se s Diegem Armandem Maradonou je totiž oříšek pro každého fotbalistu. Dokonce i pro Messiho. Ačkoli vyhrál tolik trofejí, že by je jednou domů do Rosaria mohl přivézt speciálním vlakem, stejně by se při vší té jásavé slávě našli ti, co by dlouze potáhli z ručně baleného cigára a prohodili úsečně: „Skvělé, Leo, všechna čest. Jenže Diego vyhrál titul mistra světa. Co ty?“

Ačkoli Argentinci vyhráli už domácí MS v roce 1978, nejvíce jim do srdcí vstoupil mexický šampionát o osm let později. Právě na něm podal Diego Armando Maradona naprosto oslnivý výkon, hrál tehdy skoro jako bytost z jiné planety. V jediném duelu s Anglií vsítil nejúžasnějšínejskandálnější gól v dějinách fotbalu, po úžasném slalomu, a ten druhý nepřiznanou rukou. A po finálovém střetu s Němci se stal v okamžiku vítězství argentinským bohem.

Navzdory všem jeho pozdějším výstřelkům, drogové závislosti i všemožným skandálům, platí, že Maradonova božská aura bude v Argentině zářit navěky. Smrt legendy vyvolala před dvěma roky trýznivý národní smutek.

 A v Maradonově stínu kráčí pokorně dokonce i Messi. „Bude to první šampionát bez Diega,“ poznamenal Lionel rozechvěle před cestou do Kataru.

Pozor na německé prokletí

Dobře ví, že je jediný způsob, jak se Maradonovi postavit i doma na roveň. Vyhrát mistrovství světa také. Právě teď, v Kataru. Všeobecně se předpokládalo, že první soupeř ze Saúdské Arábie by argentinský válec rozhodne neměl nikterak vykolejit. Leč stalo se.

Pár hodin před zápasem Argentinu vystrašil detailní záběr na Messiho kotník, který se jevil jako nateklý (podívejte se zde), vedení výpravy však jakýkoli zdravotní problém vyloučilo. Messi k utkání nastoupil, skóroval, ale musel se vyrovnat s porážkou. A teď se musí zkoncentrovat na Polsko a Mexiko.

Postupující ze skupiny C, v níž si Argentina podkopala předpokládanou roli favorita, se v osmifinále utkají s týmy z „déčka“, vždy vítěz křížem proti druhému. Ve skupině D jsou k mání Francie, Dánsko, Austrálie a Tunisko.

„Je tu mnoho vzpomínek, dobrých okamžiků i těch ne tak dobrých, které jsem prožil, ale vždy jsem hrdý na to, že reprezentuji naši zemi a náš národní tým,“ objevilo se na Messiho instagramu v předvečer první katarské bitvy se Saúdskou Arábií.

„Zítra (v úterý) zahájíme další mistrovství světa s velkou touhou a ničím neohraničenými představami. Všichni budeme držet spolu!!! #VamosArgentina,“ uzavřel Messi svůj vzkaz.

Pokud se na turnaji bude moci co nejdéle vyhýbat Německu, nejspíš nebude proti. Právě Němci ve svém domácím prostředí zastavili v roce 2006 ve čtvrtfinále první Messiho pokus na MS. Argentinskému supertalentu bylo teprve 18 let, a tak si po prohraném penaltovém rozstřelu nejspíš řekl: „Nevadí, příště.“

V roce 2010 se v Jihoafrické republice sešli Messi s Maradonou v jednom týmu. Diego výběr vedl jako trenér. Což o to, různorodé osobnosti v mužstvu svým charismatem stmelit dokázal, s taktikou a strategií už byl trochu na štíru. Přišlo čtvrtfinále, opět Němci. A tentokrát nářez 0:4.

Utekly další čtyři roky. Messi, Di María a spol. se prokousali brazilským turnajem až do finále. Jenže tam opět číhali Němci. A v prodloužení rozhodl o vítězil Mario Götze.

Snad nejdepresivnější zážitek nabídli Messi a jeho kolegové na MS 2018 v Rusku. Hvězdy tam totiž přerostly trenéra Jorgeho Sampaoliho. Jeho taktiku ignorovaly, Messi s Mascheranem měli pocit, že postačí míčová virtuozita a soupeři půjdou do kolen.

Po remíze s Islandem a prohře 0:3 s Chorvaty sice ještě Jihoameričané zachránili postup ze skupiny úspěchem v utkání proti Nigérii. Ale francouzská gilotina je v osmifinále sťala nemilosrdně, byť po dramatickém skóre 4:3. Mbappého kouzlo bylo mocnější, francouzský teenager se blýskl dvěma zásahy. A Francie nakonec celý turnaj vyhrála.

Zahrát si na pěti závěrečných turnajích MS se mnoha lidem nepoštěstilo. Můžeme si je vyjmenovat: Jsou to Mexičané Antonio Carbajal a Rafael Márquez, německý fenomén Lothar Matthäus (Německo) a dlouholetý strážce italské branky Gianluigi Buffon.

Dalším členem tohoto pomyslného klubu je nyní Lionel Messi.

Chybu s trenérem už nezopakují

Před turnajem volil opatrná slova. Když ho Direct TV požádala, aby označil favority MS, Argentinu vůbec nezmínil. „Velké budou týmy Brazílie, Německa, Francie, Anglie a Španělska. A to ještě na někoho určitě zapomínám.“

Prosbu, aby svůj výběr zúžil jen na dva týmy, vyplnil Messi slovy: „Věřím, že největšími kandidáty úspěchu na tomto šampionátu jsou Brazílie s Francií.“

Právě Argentinu bookmakeři či experti do kroužku nejžhavějších favoritů turnaje přiřazovali. Rebelie už by se opakovat neměla. Trenéra Scaloniho poslouchají hráči na slovo, o vzájemné prospěšnosti takového přístupu se všichni zainteresovaní přesvědčili na Copa América, jihoamerickém šampionátu, který loni Argentina opanovala.

Messi tak mohl po třech předchozích finálových duelech, které na této akci opouštěl s hlavou v dlaních, konečně zajásat.

Na startu světového šampionátu se překvapivě musel vyrovnat s opačnou emocí. Nicméně cesta do finále, které se hraje 18. prosince, ještě pro Argentince rozhodně ztracená není.

Pozn.: Text byl aktualizován po utkání Argentina-Saúdská Arábie.

Čtěte více o MS ve fotbale v Kataru na Sport.cz

MS ve fotbale v letošním roce probíhá v netradičním zimním termínu od 20. listopadu do 18. prosince 2022 v Kataru.

Reklama

Doporučované