Hlavní obsah

Bojkotovat MS v Kataru jako kdysi OH je nesmysl, míní česká legenda

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Fotbalista Václav Němeček se ve speciálním vydání Nosičů vody vrátil k vlastní kariéře, ale přidal i názory k MS v Kataru.

Reklama

Článek

Fotbalistů, kteří si zahráli jak na fotbalovém MS, tak i na Euru, v Česku zase tolik nenajdete. A navíc tak úspěšně jako on. Václav Němeček přijal pozvání a stal se exkluzivním hostem speciálního vydání podcastu Nosiči vody.

Účasti na mistrovství světa v roce 1990 v Itálii a potom na Euru 1996 v podstatě orámovaly reprezentační kariéru Václava Němečka.

Do Itálie jel jako mladík, ale dodnes mu mnozí občas připomenou, že měl coby střídající hráč takříkajíc na noze osud čtvrtfinálového zápasu s Německem. Velkou šanci k vyrovnání skóre ale tehdy v závěru utkání proti budoucím mistrům světa bohužel nevyužil. Nosičům vody v jejich speciální epizodě prozradil, proč mu to tenkrát proti brankáři Ilgnerovi nevyšlo. Klíčové okamžiky utkání si můžete připomenout i zde.

Němeček zavzpomínal i na Euro 1996, kdy se v semifinálovém utkání proti Francii s kapitánskou páskou na rukávu naopak s reprezentací loučil.

Poslechněte si aktuální díl Nosičů vody

Velkou pozornost ovšem pochopitelně věnoval i fotbalovému mistrovství světa, které v neděli 20. listopadu odstartuje v Kataru.

„S tím turnajem je spojená spousta kritiky. Všude se píše, že byla ta kandidatura zaplacená a jakou roli v tom hrál tehdejší předseda FIFA Blatter,“ říká Němeček. Připouští, že něco může být i na dalších teoriích, například že přes Michela Platiniho tehdy uplatňovalala směrem ke Kataru své zájmy i Francie, zosobněná tehdejším prezidentem Nicolasem Sarkozym.

„Eric Cantona řekl, že bude šampionát bojkotovat, že se na něj vůbec dívat nebude,“ vnímá Němeček. „Ano, určitě je problém v tom, že Kataru ten turnaj vůbec přidělili. Něco podobného už se podle mě opakovat nebude. I v tom ohledu, aby se mistrovství světa hrálo takhle uprostřed sezony. Ale když budete chtít, tak svým způsobem pomalu u každé země najdete nějaký problém, na který budete moci ukázat prstem, když na to přijde. Jiná věc samozřejmě je, když ta země vede s někým válku, to už je jasný limit,“ poukazuje Václav Němeček na realitu ruské agrese na Ukrajině.

„Ale když už tam ten turnaj přidělili, nemůžete přece po sportovcích, po fotbalistech chtít, aby tam třeba nejezdili. To je akce, která se koná jednou za čtyři roky. Bojkoty si zažili sportovci na olympijských hrách počátkem 80. let a poškodilo to ve finále všechny,“ připomíná Němeček spolu s protagonisty Nosičů vody. Na letní olympijské hry v roce 1980 do Moskvy nezamířily reprezentace řady západních zemí v čele s USA a o čtyři roky později se do Los Angeles pak na oplátku nevydaly výpravy ze Sovětského svazu a většiny jeho tehdejších východoevropských satelitů.

Komu bude Václav Němeček na MS v Kataru fandit a proč? Koho řadí mezi favority turnaje?Jak to bylo s návratem Kubíka a Knoflíčka do reprezentace před MS 1990? A jak s kapitánskou páskou na Euru 1996? Proč šel Vladimír Mečiar ze své fotbalové návštěvy v poslední federální sezoně na Tehelném poli pěkně naštvaný? I na tohle se fotbalové legendy přeptali Nosiči vody.

Co si Němeček myslí o strastiplnosti posledních let ve fotbalové Spartě a je podle něj Brian Priske mužem, který ji může vyvést opět na výsluní? A ze kterých částí zeměkoule by do Česka rád doporučil posily pro zdejší fotbalové kluby?

Odpovědi na tyto otázky nabízí speciální vydání podcastu Nosiči vody. Pusťte si jej v přehrávači v úvodu článku.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:
Václav Němeček

Doporučované