Hlavní obsah

Předpověď, kdo vyhraje v Kataru. Brazílie a další favorité šampionátu

Foto: Profimedia.cz

Pelé věří, že na brazilských dresech přibude po turnaji v Kataru šestá hvězdička, značící šestý titul mistrů světa.

Reklama

Na listinu vítězů dosavadních 21 turnajů o titul mistra světa se zapsalo zatím osm zemí. Bylo by překvapivé, kdyby se v Kataru seznam rozšířil. Čeká nás ale nejnevyzpytatelnější turnaj v dějinách. Vyloučit nelze nic.

Článek

Za necelý týden v neděli 20. listopadu zápasem Katar–Ekvádor začne mistrovství světa ve fotbale, hold novým šampionům vzdáme krátce před Štědrým dnem 18. prosince.

Kdo to bude? Pokusíme se alespoň naznačit.

Kvůli klimatickým podmínkám v netradičním dějišti turnaje se šampionát odehraje v nezvyklém termínu uprostřed sezony. A právě to z něj činí nevyzpytatelnou hříčku osudu, která může rozbourat dosud platné trendy.

Až dosud například vlastně pokaždé platilo, že ačkoli míč je kulatý a štěstěna vrtkavá, přesto tak velký turnaj, jakým je mistrovství světa, nikdy nevyhrávají outsideři. Množina zemí, jež kdy dokráčely až pro mistrovskou trofej, je relativně úzká. Tvoří ji Uruguay, Itálie, Německo, Brazílie, Anglie, Argentina, Francie a Španělsko.

Naposledy do tohoto klubu šampionů přistoupila Francie, která v roce 1998 využila domácího prostředí, a Španělsko, těžící z nejúspěšnější generace ve svých dějinách na MS v Jižní Africe v roce 2010.

Podle bookmakerů je navýsost pravděpodobné, že se mistr světa pro rok 2022 bude rekrutovat právě z množiny dosavadních šampionů. Pokud tedy nezasáhne „faktor Katar“ a netradiční termín turnaje, který případně může nabídnout větší šanci nějakému překvapení, tedy i „těm ostatním“.

Mezi zeměmi, jež dosud MS nevyhrály, mají letos u Fortuny nejnižší kurz trojnásobní finalisté z Nizozemska. Dále Belgie, od jejíž silné generace se čekalo mnohé, ale zatím spíše marně, pak jsou tu Portugalci, stále ještě s Cristianem Ronaldem, nebo Dánové i s Christianem Eriksenem, jenž na minulém Euru po zástavě srdce přežil vlastní smrt. A také Chorvati, kteří na minulém MS ukázali, kde se podle všeho nachází strop těchto menších zemí, a to postupem do finále.

Při vší úctě, hlavní favority je zapotřebí hledat jinde. Fortuna se shodne s největšími sázkovými kancelářemi světa, že největším favoritem turnaje bude tým Brazílie, a to při kurzu 5,3. Pro vysvětlení: vsadíte-li na ni stokorunu a vyhraje-li pak opravdu turnaj Brazílie, dostanete 530 korun.

Podle kurzů Fortuny následuje v přehledu favoritů obhájce trofeje z Francie (6,5), Argentina (7), Anglie (7,3) , Španělsko (9) a Německo (12).

Tipy Seznam Zpráv pro MS 2022

Mistr světa: Brazílie

Nejlepší střelec: Gabriel Jesus (Brazílie)

Nejlepší hráč: Lionel Messi (Argentina)

Nejlepší brankář: Manuel Neuer (Německo)

Před čtyřmi lety se autor tohoto textu trefil, když na zisk titulu mistra světa favorizoval Francii, tehdy zcela komplexní, vyvážený tým, navíc s nositelem faktoru X, kterým byl bezpochyby Kylian Mbappé, podle mnohých jeden z největších fotbalových talentů všech dob.

Letos reportér Seznam Zpráv váhal se svým tipem právě mezi Francií, Argentinou a Brazílií. A nakonec ukázal na tým „kanárků“, tedy na Brazílii, která samozřejmě patří mezi superfavority každého turnaje o titul mistra světa.

Prokletí obhájců

Proč? Proti Francii hovoří jeden opravdu nepřehlédnutelný statistický faktor. Posledním týmem, který dokázal titul mistrů světa obhájit, byla Brazílie, která získala Zlatou Niké v roce 1958 a potom i 1962. Od té doby se obhajoba nikomu nezdařila. A to není všechno.

Od té doby se jen dva obhájci trofeje dostali přes čtvrtfinálovou zónu. A od 90. let minulého století platí, že obhájce vyhrál ve vyřazovací fázi jediný zápas, to když se Brazílie na MS 2006 dostala přes Ghanu.

Potíže obhájců obvykle začínají už prvním zápasem na novém turnaji. Jak upozorňuje BBC, za posledních 12 turnajů obhájce trofeje jen třikrát vyhrál svůj úvodní zápas na novém turnaji. A čtyři z posledních pěti držitelů trofeje se pak ani nedostali ze skupiny.

Zidane a spol., famózní šampioni z roku 1998, o čtyři roky později v Soulu podlehli Senegalu, na italské šampiony si v Johannesburgu počíhali i Slováci, španělskou zlatou galeonu rozstříleli u brazilských břehů napadrť Robin van Persie a spol. A Němci pak vyhořeli na MS v Rusku.

Pokud by tedy Francouzi na MS v Kataru chtěli uspět, museli by svým způsobem porazit i dějiny. Kylian Mbappé je na jednu stranu o čtyři roky zkušenější, na stranu druhou kvůli nehoráznému kontraktu od Paris SG, zdá se, trochu zfamfrněl a leckdy ztrácí smysl pro realitu.

Anketa

Kdo vyhraje MS ve fotbale?
Brazílie
17,3 %
Argentina
20,3 %
Německo
16,7 %
Francie
7,6 %
někdo jiný
38,1 %
Celkem hlasovalo 4381 čtenářů.

Čerstvý držitel Zlatého míče Karim Benzema odjede na turnaj po zranění, scházejí dva pilíře vítězného týmu z Moskvy, kterými byli Kanté a Pogba.

První zápas na turnaji sehrají Francouzi proti Austrálii, ve skupině mají i Dánsko a Tunisko. Jako vítěz skupiny mohou jít třeba na Mexičany. Ale pozor, obsadí-li ve skupině druhou příčku, může je v osmifinále čekat Argentina.

Mimo jejich kontinent šance Evropanů klesají

Dlouhodobé statistiky ukazují, že odstěhuje-li se turnaj z Evropy, rázem stoupá úspěšnost týmů z jiných kontinentů.

Pokud sledujeme turnaje v současném formátu s 32 účastníky, tedy počínaje MS 1998, pak platí, že na evropských turnajích obsadily země starého kontinentu 10 ze 16 míst ve vyřazovací fázi. Když se ale turnaje konaly mimo Evropu, kleslo evropské zastoupení v průměru na sedm.

I z celkového historického pohledu tradičně platilo, že pokud se turnaj koná mimo Evropu, vyhrává ho tým z Jižní Ameriky. Stalo se to v prvních osmi případech, které byly k dispozici, na MS 1930, 1950, 1962, 1970, 1978, 1986, 1994 a 2002.

Tuhle „jistotu“ pak rozboural tým Španělska, který vyhrál MS v Jižní Africe, a následně také Němci, triumfátoři na MS 2014 v Brazílii.

Těmto dvěma výjimkám navzdory by i tak měl tento statistický pohled teoreticky nahrávat jihoamerickým gigantům, tedy Argentině a Brazílii.

Dosud jediný světový šampionát hraný na asijské půdě, konkrétně v Japonsku a Jižní Koreji, vyhráli v roce 2002 Brazilci, zatímco argentinská supergenerace kolem Batistuty či Veróna tenkrát na turnaji vyhořela.

To samozřejmě letos v Kataru žádnou roli hrát nemusí. Tím spíš, že Brazílie se od té doby nedostala na žádném MS ani do finále. Argentina, jíž první titul v roce 1978 vystřílel Mario Kempes a druhý v roce 1986 pak Diego Maradona, hrála naposledy ve finále paradoxně na MS 2014 v Brazílii. Ale nestačila tam na Němce.

Messiho poslední velký tanec

Společně s turnaji Copa América šlo o jedno z mnoha prohraných finále, jež v argentinském dresu musel přetrpět Lionel Messi. Ten loni smůlu na jihoamerických šampionátech protrhl a chtěl by samozřejmě potěžkat v rukou i trofej nejcennější, která mu při čtyřech předchozích účastech na MS pokaždé unikla.

Ve 35 letech se Messi na žádné další MS už nechystá a titul juniorského mistra světa či olympijského vítěze mu rozhodně nestačí.

Historky z historie fotbalových MS

Politika do fotbalu nepatří, říká letité pravidlo. Je to ve skutečnosti jen zbožné přání. Seznam Zprávy přinášejí seriál z historie všech světových fotbalových šampionátů od roku 1930 dodnes.

Je zajímavé, že k věci přistupuje skromně. A ve svém výčtu favoritů turnaje Argentinu v rozhovoru pro DirecTV nejmenoval. Zmínil totiž Brazílii, Německo, Francii, Anglii a Španělsko, přičemž z tohoto výběru by prý nejvíc věřil Brazílii a Francii.

Pokud Argentina i Brazílie vyhrají svou základní skupinu a budou postupovat dál, svede je pavouk k vzájemnému souboji už v semifinále.

Argentina má spolehlivého brankáře Emiliana Martíneze (Aston Villa), zkušenou obranu a fenomenální útočníky. Vedle Messiho (PSG) střílejí góly i Lautaro Martínez (Inter Milán) či Julián Álvarez (Manchester City), na turnaj pojede i Paulo Dybala (AS Řím) a „nesmrtelný“ Ángel di María (Juventus).

Nabízí se ale otázka, jestli se dostatek kreativity skrývá v záloze tohoto týmu, kde působí třeba Rodrigo de Paul (Atlético), Leandro Paredes (Juventus) nebo borci z obou sevillských klubů, Leverkusenu či Fiorentiny.

Pelé touží po šesté hvězdičce

Oproti tomu Brazílie má tak nabitou soupisku pro Katar, že se do ní například nevešel Roberto Firmino z Liverpoolu.

Tým Brazílie se jeví jako vyvážený ve všech řadách, mládí se prolíná se zkušeností, kreativita se schopností dodržovat taktické pokyny. Bylo by spíše překvapením, kdyby Brazílie v tomto složení na turnaji v Kataru neuspěla. Byť k tomu, aby dosáhla až na trofej, bude samozřejmě potřebovat i kus štěstí. To by měl přinést Dani Alves, ve 39 letech možná spíše maskot týmu, který ale před časem vrátil dobrou náladu i do kabiny Barcelony.

V bráně si může vybrat mezi Alissonem (Liverpool) a Edersonem (Manchester City). Na pozici stopera stále má co říct Thiago Silva (Chelsea), zbytek obrany domixují borci z Paris SG, Juventusu nebo Realu Madrid.

Střed pole? Casemiro a Fred se sehrávají v Manchesteru United, Fabinho hrává v Liverpoolu, Paquetá ve West Hamu, Bruno Guimaraes v Newcastlu.

A útok? To je nářez: Neymar (Paris SG), Vinícius Junior a Rodrygo z Realu Madrid, Gabriel Jesus z Arsenalu a další hvězdy.

„Když jsem svou kariéru uzavíral, přidali jsme na brazilský dres třetí hvězdičku. Teď jich tam máme pět. A já se nemůžu dočkat té šesté,“ říká před turnajem Pelé.

Příští dny a týdny ukážou, zda mu Neymar a spol. tenhle vánoční dárek pod stromeček přivezou.

Čtěte více o MS ve fotbale v Kataru na Sport.cz

MS ve fotbale v letošním roce probíhá v netradičním zimním termínu od 20. listopadu do 18. prosince 2022 v Kataru.

Reklama

Doporučované