Hlavní obsah

Fotbalový Katar bude pro fanoušky nejdražší v historii

Foto: Shutterstock.com

Jeden z katarských stadionů krátce před dokončením.

Reklama

Výlet na Mistrovství světa v Kataru nebude pro fanoušky vůbec levný. Včetně vstupenek, ubytování a letů by mohl stát až 20 tisíc dolarů (skoro půl milionu korun).

Článek

Katar je mimořádně drahá destinace. „Pro většinu běžných fanoušků je to obrovská překážka,“ řekla Ashley Brownová z FSA, organizace zastupující příznivce fotbalu v Anglii a Walesu.

Jet na mistrovství světa ve fotbale a sledovat, jak jejich země bojuje proti nejlepším týmům světa, je snem všech fotbalových nadšenců. Tento sen bude letos pro mnohé mimo dosah a turnaj v Kataru, který začíná za dva týdny, je pro návštěvníky vůbec nejdražším v historii.

Podle průzkumu polské finanční společnosti Conotoxia jsou nejdražší v historii mistrovství světa vstupenky na zápasy, ale stejně tak závratné budou i ceny za cestování a ubytování.

Existuje systémový problém, že organizátoři turnajů se obecně dostatečně nezajímají o cestující fanoušky. Konkrétně teď z Kataru mají nabídku, která neodpovídá skutečnému fanouškovskému profilu a rozpočtu.
Ronan Evain, výkonný ředitel Football Supporters Europe

Zatímco pro místní obyvatele jsou vstupenky zlevněné, pro zahraniční návštěvníky stojí lístky na základní část mezi 70 a 220 dolary (1 700 až 5 500 korun) a na vyřazovací zápasy mezi 600 a 1 600 dolary (14 800 až 40 000 korun). Ceny vstupenek ve všeobecném prodeji na finále 18. prosince jsou o 46 % vyšší než na finále v Rusku v roce 2018.

Vstupenky na většinu zápasů jsou již vyprodány, FIFA však organizuje oficiální platformu pro další doplňkový prodej.

Pokud vynecháme vstupenky, Conotoxia odhaduje, že nejlevnější 10denní výlet do Dauhá pro dvě osoby během turnaje – včetně letů z New Yorku, ubytování, pronájmu auta a peněz na jídlo a pití – by stál 5 400 dolarů (133 000 korun). Cesta z Prahy by pak pro dva vyšla přibližně na 3 800 dolarů (cca 95 000 korun).

Jenže pozor, ceny se budou vzhledem k rychlému vyprodávání letů a ubytování zvedat, a tak by to mohlo být nakonec mnohem víc.

Podle Booking.com stojí sedmidenní pobyt v Dauhá s lety z New Yorku na třetí týden turnaje někde mezi 4 600 a 18 500 dolary na osobu. Pro Prahu si odečtěte 800 dolarů za nižší cenu letenky. To je samozřejmě bez lístků na zápas.

Letecká společnost Qatar Airways také nabízí luxusní balíčky, které zahrnují letenky, ubytování a vstupenky na zápasy. Ty začínají na 3 500 USD na osobu (88 000 korun), ale mohou stát až 7 000 USD (160 000 korun).

Nejlevnější ubytování pro fanoušky během turnaje je na obytných lodích, které mají spací kabiny pro dva s vlastní koupelnou. Ty jsou k dispozici za přibližně 200 dolarů za noc. Opět je však většina termínů vyprodaná.

Brownová uvedla, že cena výletu do Kataru mnohé z fanoušků odradí. „Je to další mistrovství světa údajně pro fanoušky, kde náklady na zhlédnutí zápasů jejich týmu až do finále jsou minimálně 1 400 dolarů (35 000 korun),“ řekla Brownová. „K tomu počítejte náklady na lety, obavy o lidská práva a drahé ubytování – to je pro většinu běžných lidí obrovská překážka. Pravděpodobně to odradí tisíce fanoušků od účasti na turnaji.“

Ronan Evain, výkonný ředitel Football Supporters Europe, zastřešující skupiny pro fotbalové fanoušky po celé Evropě, řekl podle DW Sports: „Existuje systémový problém, že organizátoři turnajů se obecně dostatečně nezajímají o cestující fanoušky. Konkrétně teď z Kataru mají nabídku, která neodpovídá skutečnému profilu a rozpočtu lidí, kteří rádi cestují.“

Čtěte více o MS ve fotbale v Kataru na Sport.cz

MS ve fotbale v letošním roce probíhá v netradičním zimním termínu od 20. listopadu do 18. prosince 2022 v Kataru.

Reklama

Doporučované