Hlavní obsah

Katar chystá na fotbalové MS speciální zóny pro opilé fanoušky

Foto: Profimedia.cz

Katar se snaží před mistrovstvím světa vytvořit dojem, že je přátelskou a otevřenou zemí ke všem.

Reklama

Katar dělá první a poslední, aby vytvořil před mistrovstvím světa ve fotbale dojem, že jeho země je otevřená a přátelská ke všem návštěvníkům bez ohledu na jejich náboženské, kulturní i jiné odlišnosti.

Článek

Katar je přitom v tomto ohledu pověstný velmi přísnými zákony a omezeními. Intimita na veřejnosti mezi muži a ženami může být podle katarských zákonů trestná a mohla by vést k zatčení. Homosexualita je pak v zemi nezákonná, a dokonce se trestá smrtí.

Pořadatelé turnaje však nyní zdůrazňují, že všichni návštěvníci jsou vítáni a že nebudou existovat žádná zásadní omezení ani pro LGBTQ+ osoby, které budou spolu zůstávat ve stejné místnosti.

Generální ředitel katarského mistrovství světa Nasser Al Khater řekl Sky News, že gay fanoušci se budou moci dokonce veřejně držet za ruce, aniž by se museli bát, že budou potrestáni.

Vše, co žádáme, je, aby lidé respektovali kulturu. Na konci dne, pokud neděláte nic, co poškozuje jiné lidi, pokud neničíte veřejný majetek, pokud se chováte způsobem, který není škodlivý, pak jsou všichni vítáni a nemají se čeho bát.
generální ředitel katarského mistrovství světa Nasser Al Khater

„Vše, co žádáme, je, aby lidé respektovali kulturu,“ řekl. „Na konci dne, pokud neděláte nic, co poškozuje jiné lidi, pokud neničíte veřejný majetek, pokud se chováte způsobem, který není škodlivý, pak jsou všichni vítáni a nemají se čeho bát,“ zdůraznil.

Souvisí to například i s oblékáním, chováním na veřejnosti a požíváním alkoholu.

Nadávky a hrubá gesta na veřejnosti jsou považovány za neslušné a pachatelé by mohli být uvězněni nebo deportováni.

Pozor na miniskuně a holá ramena

Podle vlády Spojeného království by se fanoušci na veřejnosti měli také uměřeně oblékat. Mužům i ženám se doporučuje nenosit šortky nebo topy bez rukávů. Ženy si musejí zakrývat ramena a vyhýbat se krátkým sukním. To jsou nicméně celkem běžná pravidla, která znají návštěvníci mnoha arabských a muslimských zemí.

Vzhledem k tomu, že Katar je islámská země s přísnými náboženskými zákony, regulované bude během mistrovství i pití alkoholu. Protože však zejména pivo historicky k fotbalu patří, alkohol nebude zcela zakázán. Ale…

V Kataru pít alkohol nebo být opilý na veřejnosti je bráno jako přestupek. Pití na veřejném místě by mohlo mít za následek trest odnětí svobody až na šest měsíců a pokutu až 825 dolarů. Ilegální je i dovoz alkoholu do země.

Speciální zóny pro opilé

Katarský režim chce tohle vyřešit šalamounsky. Jak řekl Al Khater Sky News, na turnaji prý budou speciální zóny pro opilé fanoušky, kde budou moci vystřízlivět. „Jsou připraveny plány, aby lidé, kteří nadměrně pili, mohli vystřízlivět. Je to místo, kde budou v bezpečí a nebudou moci škodit ani nikomu jinému.“ Jak to bude vypadat do detailů, však katarský představitel neupřesnil.

Na mistrovství světa si fanoušci budou moci koupit alkohol v licencovaných hotelových restauracích a barech, avšak pouze pokud jim bude více než 21 let. Alkohol si budou moci koupit i ve vyhrazených prostorách na stadionech a v jejich okolí před a po zápasech, stejně jako na festivalu Arcadia. To je fanouškovská oblast, která se nachází asi dvě míle od Dauhá a bude se tam podávat alkohol denně mezi 10. hodinou dopoledne a 5. hodinou ráno.

Fanoušci si ale nebudou moci kupovat nebo konzumovat alkohol na stadionech během zápasů (s výjimkou pohostinských skyboxů) ani v obchodech. „Alkohol sice bude k dispozici těm, kdo se chtějí napít na vyhrazených místech, ale nebude k dispozici otevřeně na ulicích,“ řekl podle BBC Sport Al Khater. „Žádáme, aby se návštěvníci drželi těchto vyhrazených oblastí.“

Katar zve a platí si „přátelské“ fanoušky

Dobrému image země ve světě mají pomoci i sami zahraniční fanoušci. Katar nyní přiznal, že platí fanouškům plnohodnotné zájezdy na mistrovství světa výměnou za pozitivní pokrytí na sociálních sítí.

Výměnou za to musejí fanoušci dodržovat „kodex chování na sociálních sítích“ a vytvářet pozitivní příspěvky o mistrovství světa ve fotbale. Ale nejen to, pomocí screenshotů mají za úkol dokonce hlásit nejvyššímu výboru turnaje jakékoli ponižující nebo urážlivé komentáře. Pokud fanoušci dohodu nedodrží, může být zrušena.

Katar už takto zaplatil mistrovství asi 50 fanouškům z Nizozemska a aktivně vyhledává fandy i z jiných zemí, kteří by se tohoto schématu zúčastnili. Katarský „Fan Leader Network“ zahrnuje 400 fanouškovských lídrů a influencerů z 60 zemí.

Football Supporters Europe, zastřešující orgán pro fotbalové fanoušky po celé Evropě, však tento postup zpochybňuje. „Je zcela jasné, že to nejsou zástupci fanoušků. Jsou to zaměstnanci nebo dobrovolníci mistrovství světa a měli by být za takové považováni,“ řekl agentuře AP výkonný ředitel skupiny Ronan Evain.

Čtěte více o MS ve fotbale v Kataru na Sport.cz

MS ve fotbale v letošním roce probíhá v netradičním zimním termínu od 20. listopadu do 18. prosince 2022 v Kataru.

Reklama

Doporučované