Hlavní obsah

Katar nasadil na propagaci nejtěžší váhu: Davida Beckhama

Foto: Profimedia.cz

David Beckham coby vyslanec Kataru se v Dauhá setkal a pohovořil i s katarskou fotbalistkou, které se nakonec podepsal na fotbalový míč.

Reklama

Katar dělá první a poslední, aby před fotbalovým šampionátem vyvrátil kritické pohledy na svůj kontroverzní režim. Jako ambasadora si už před časem za čtyři miliardy korun najal britskou fotbalovou superhvězdu Davida Beckhama.

Článek

David Beckham se stal tváří kampaně státní agentury Qatar tourism, která se snaží představit Katar jako velmi moderní, přátelskou a příjemnou destinaci.

„Katar je neuvěřitelným místem pro mezipřistání,“ zdůrazňuje v kampani Beckham a sděluje tím zároveň hlavní poselství světu, který je napjatý, kde se to fotbalový šampionát bude vlastně odehrávat.

Britská fotbalová celebrita za to ihned sklidila tvrdou mezinárodní kritiku, hlavně od organizací za lidská práva a LGBT+ hnutí. Zatímco sám představuje Katar v tom nejlepším světle, emirát je pod palbou kritiky za vážné porušování lidských práv i za to, že při stavbě velkolepé infrastruktury MS zemřely tisíce dělníků z rozvojových zemí. Podle listu The Guardian v zemi zahynulo 6500 dělníků, přičemž 37 úmrtí přímo souvisí s výstavbou stadionu Khalifa.

Mnoho odborníků říká, že zvolit Katar jako pořadatele MS bylo zásadní chybou. Přiznal to nakonec i sám bývalý šéf FIFA Sepp Blatter. Za volbou stály údajně štědré úplatky ze strany Kataru.

+5

Beckham dostal závratnou sumu 150 milionů liber (4 miliardy korun) za pečlivě připravenou a zpracovanou propagaci země. Natáčení a focení proběhlo v Kataru ve značném předstihu.

Jedním z hlavních výsledků je 30minutové video, v němž má Beckham hlavní roli coby návštěvník Kataru, který je v zemi na luxusní a uvolněné 48 hodinové cestě. Setkává se s lidmi, zajímá se o jejich život, o historii a užívá si pohodové atmosféry. Jako hlavní dopravní prostředek používá chopper, ale plaví se i na moderním rychlém člunu nebo na tradičním dřevěné rybářské lodi.

Od samého začátku je vidět, že si tvůrci velmi profesionálního propagačního videa pohráli s nejmenšími detaily. David Beckham je v roli zvědavého návštěvníka, milovníka dobrého jídla a zajímavých zážitků, který je po celou dobu vlastně překvapován tím, co vidí. Katar je podle jeho slov moderní, zajímavou zemí, která je však i plná tradic, historie, ale také přátelských lidí. „V Kataru se neobyčejně spojuje moderní s tradičním a vytváří něco velmi mimořádného,“ vysvětluje divákům v závěru videa Beckham.

Tvůrci si dali s dílem opravdu práci. Krásné záběry na město, moře a přírodu se střídají s rozhovory s Katařany, ale například i s proslulým mexickým šéfkuchařem. Všude také vystupují usměvavé, energické a zapálené Katařanky. Jsou sice oblečeny do dlouhých šatů a vlasy jim podle islámských zvyklostí zakrývají šátky, ale jinak jsou představovány jako veskrze moderní ženy. Jednou z nich je i katarská fotbalistka, která se ptá Beckhama, jak vnímá ženský fotbal.

Beckham vystupuje v nejrůznějších formálních i neformálních situacích a k tomu je i patřičně oblečen. Ne nadarmo je ostatně uznávanou módní ikonou. Jednou je ve světlém obleku, pak v modrém saku, v pruhované modrobílé košili, tričku s límečkem – polu, za pasem elegantně zastrčené sluneční brýle.

Chová se všude velmi ukázněně, slušně a s očividnou úctou k hostitelům. Ti až na výjimky hovoří celkem plynně anglicky.

Zejména britská LGBT+ komunita vyjádřila však z Beckhamovy role v Kataru rozčarování. „Jedním z problémů je, že lidé berou peníze na propagaci Kataru a mistrovství světa. Jsem tak zklamaná, protože jsme postavili Davida Beckhama na piedestal jako skvělého spojence,“ řekla spoluzakladatelka skupiny Three Lions Pride Di Cunninghamová. „A pak se ukáže, že bere spoustu peněz, aby mohl být velvyslancem tohoto mistrovství světa, a to je neskutečné zklamání.“

Historky z historie fotbalových MS

Politika do fotbalu nepatří, říká letité pravidlo. Je to ve skutečnosti jen zbožné přání. Seznam Zprávy přinášejí seriál z historie všech světových fotbalových šampionátů od roku 1930 dodnes.

Kritiku Beckham sklidil kritiku i od bývalého spoluhráče v Manchester United Francouze Erika Cantony.

Beckhamův vztah s Katarem není ničím novým, pochází z doby, kdy byl hráčem Paris Saint-Germain. Má se za to, že dohoda o propagaci země vznikla jako výsledek Beckhamova blízkého přátelství s katarským prezidentem PSG Nasserem Al-Khelaifim, když hrál za klub v roce 2013. Dvojici vyfotografovali spolu na mezinárodním zápase v Kataru v roce 2019 a Beckham se stal častým návštěvníkem země.

Bývalý zářný fotbalista se uměl skvěle prodat během své kariéry i po jejím skončení. Teď vlastně dál pokračuje v tom, co dobře ovládá. Na druhé straně byl ale vždy pověstný i jako štědrý filantrop. Dlouhodobě například podporuje UNICEF. V roce 2013 daroval všechen svůj plat ve výši 3,4 milionu liber (95 milionů korun) z Paris Saint-Germain dvěma dětským charitativním organizacím ve Francii. Dva roky poté pak spustil The David Beckham UNICEF Fund na pomoc při ochraně dětí v ohrožení. Řadu let podporuje i charitu s názvem Help For Heroes, jejímž cílem je pomáhat vojákům zraněným ve válkách v Iráku a Afghánistánu.

Čtěte více o MS ve fotbale v Kataru na Sport.cz

MS ve fotbale v letošním roce probíhá v netradičním zimním termínu od 20. listopadu do 18. prosince 2022 v Kataru.

Reklama

Doporučované