Hlavní obsah

Kolumbijská narkomafie trestala: smrt za zmaření sázek

Foto: ČTK

Rok 1994 a titul pro Brazilce.

Reklama

Seriál historek o fotbalových šampionátech pokračuje rokem 1994, kdy fotbal zavítal do Spojených států. A bylo z toho nejnavštěvovanější mistrovství světa.

Článek

Fotbalové šílenství zachvátilo ve 20. století celou planetu, jen severoamerický kontinent, a zvláště USA, mu dlouho nepropadl. Jev, který ani odborníci nedokážou patřičně vysvětlit. Vždyť jde o přistěhovaleckou zemi, příslušníci jiných národů si s sebou brali i lásku a vztah k tomuto sportu. V nové vlasti ho však příliš nerozvinuli.

Jedna z teorií je, že se museli přizpůsobit co nejrychleji novému prostředí, odtrhnout se od původních kořenů. A fotbal má tu smůlu, že na rozdíl od jiných sportů, které v USA dominují, se těžko přenáší do statistiky. Jak zachytit kličku doleva nebo perfektní pozici stopera, jenž uměním přečíst hru zastaví nebezpečnou akci?

Pochybovači, že šampionát v USA nebude pro místní přitažlivý, se šeredně mýlili. S průměrem 69 174 diváků na utkání je stále nejsledovanější v historii. A samozřejmě byl hodně výdělečný.

U této hostiny chyběl poslední společný výběr Čechů a Slováků, kteří zastupovali už zaniklou federaci (1. 1. 1993) pod názvem RCS (Representation of Czechs and Slovaks).

USA 1994: oběť drogové mafie

S obavou, že diváci neporozumí sportu, který jim byl tak cizí, se na stadionech rozdávaly letáky se stručným výkladem pravidel a vlastně i s vysvětlením, o co ve fotbale jde.

Přelomové rovněž bylo, že se poprvé uskutečnilo utkání v hale, této cti se dostalo domácímu týmu v duelu se Švýcarskem na stadionu Pontiac Silverdome v Michiganu, který byl nejprve vyzkoušen v přátelském utkání Německa a Anglie v červnu 1993. Víceúčelová hala hostila čtyři zápasy, ovací se však nedočkala. Příšerné vedro a vysoká vlhkost, nesnesitelné v létě venku, se v zakrytém prostoru stávaly doslova vražednými.

Zastřelen za vlastní gól

Když nejde o život, jde o… Tento slogan se snaží i ve sportovním prostředí připomenout, jaké jsou největší hodnoty. Porážka či neúspěch na fotbalovém poli k nim nepatří. Přesto jeden špatný zásah sedmadvacetiletý kolumbijský obránce Andrés Escobar fatálně odnesl.

Historky z historie fotbalových MS

Politika do fotbalu nepatří, říká letité pravidlo. Je to ve skutečnosti jen zbožné přání. Seznam Zprávy přinášejí seriál z historie všech světových fotbalových šampionátů od roku 1930 dodnes.

V utkání s domácím týmem si vstřelil vlastní gól, Kolumbie prohrála a byla vyřazena. Výsledek vadil drogovým bossům, kteří na utkání vsadili velké peníze. Podle nich byl viník jasný a musel být potrestán. Po návratu domů byl na ulici v Medellínu zastřelen. Jeho pohřbu se zúčastnilo okolo sto tisíc lidí, byl velkým protestem proti poměrům, které v zemi panují.

Kolumbijci na tragickou oběť narkomafie nezapomněli, Escobarovu památku uctili i po 22 letech před startem turnaje Copa América v roce 2016, který se konal ke 100. výročí prvního ročníku. Reprezentační tým pozval pozůstalé na Levi's Stadium do Kalifornie, kde se tragédie stala. Předal jim zarámovaný dres s podpisy jako symbol, že Andrés vždycky bude žít v jejich srdcích. „I když tu nebyl fyzicky, vždycky s námi žil,“ uvedl jeho bratr Sachi Escobar.

Řekové se ukazovali krajanům

Poprvé v historii se na světový šampionát kvalifikovalo Řecko, ale dopadlo prachmizerně. Ve skupině D prohrálo s Argentinou, Bulharskem i Nigérií, dostalo celkem deset gólů a ani jeden nevstřelilo. Přitom svěřenci trenéra Alketase Panagouliase letěli za oceán s docela velkými ambicemi.

Přítomnost fotbalového výběru byla však využita k vlasteneckým setkáním s Řekoameričany, kterých podle údajů žije v USA okolo tří milionů. „Cestovali doslova po celé zemi nehledě na časová pásma, pořád se něco konalo. Byli unavení, na fotbal neměli skoro ani pomyšlení,“ přibližuje atmosféru význačný řecký novinář Manos Staramopulos.

Otisk na Maradonově poklesku

Hrdina – i s boží rukou – šampionátu 1986 v Mexiku, padlý finálový rek na MS 1990 v Itálii argentinský čertík Diego Armando Maradona ukončil světová klání s ostudou. Bylo prokázáno, že požil nepovolené stimulační prostředky. Stručně řečeno dopoval.

Při zjištění jeho poklesku se objevily ve vedení FIFA názory, že u takové veličiny by se to mělo aspoň do skončení turnaje ututlat, nepoškozovat fotbal. Ty rázně utnul nový předseda zdravotní komise MUDr. Jiří Dvořák. „Po dohodě s generálním sekretářem Josephem Blatterem jsme svolali tiskovku, kde jsme všechno napřímo odhalili,“ odmítl zamést věc pod kobereček. „Po končení se strhl potlesk. FIFA ukázala, že se nebojí ani těch nejžhavějších témat,“ zdůrazňuje.

Maradona byl potrestán a poslán domů, na čemž měl velkou zásluhu český lékař, který v roce 1969 jako student medicíny opustil okupované Československo. Rodák z Hulína dostudoval v Curychu, kde se stal význačným neurochirurgem. Poznal se s generálním sekretářem Josephem Blatterem a začal pracovat pro FIFA. „Šampionát v USA byl můj první a hned takový případ,“ vzpomíná.

Mistrovství světa 1994 – USA

Účastníci (24): USA, Argentina, Mexiko, Itálie, Německo, Nizozemsko, Brazílie, Španělsko, Belgie, Bulharsko, Kolumbie, Bolívie, Rusko, Švédsko, Řecko, Norsko, Rumunsko, Švýcarsko, Irsko, Jižní Korea, Saúdská Arábie, Maroko, Kamerun, Nigérie

Semifinále: Brazílie–Švédsko1:0, Itálie–Bulharsko 2:1

O 3. místo: Švédsko–Bulharsko 4:0 (4:0)

Finále: Brazílie–Itálie 0:0 po prodl. (3:2 pok. kopy)

+30

Čtěte více o MS ve fotbale v Kataru na Sport.cz

MS ve fotbale v letošním roce probíhá v netradičním zimním termínu od 20. listopadu do 18. prosince 2022 v Kataru.

Reklama

Doporučované