Hlavní obsah

Jak z jiného tisíciletí, pustila se hvězda Bayernu do katarského funkcionáře

Foto: Profimedia.cz

Muž v katarské metropoli Dauhá kráčí kolem obrázku maskotu šampionátu.

Reklama

Záložník Bayernu Mnichov Leon Goretzka kritizoval katarského velvyslance mistrovství světa ve fotbale za jeho homofobní komentáře. Navzdory sponzorským vazbám klubu na Katar se ozval i sportovní ředitel Bayernu Hasan Salihamidžič.

Článek

Německý záložník Bayernu Mnichov Leon Goretzka se vyjádřil k homofobnímu komentáři katarského velvyslance fotbalového mistrovství světa Chálida Salmána. Ten v německém dokumentu veřejnoprávní stanice ZDF řekl, že mu vadí, když děti vidí homosexuální muže a ženy. Podle něj by je to mohlo „poškodit na mysli“ a mohly by se naučit něco, co by neměly.

„Tohle není, za čím stojíme, co chceme zastávat a co dáváme příkladem. Je absolutně nepřijatelné učinit takové prohlášení,“ řekl Goretzka po úterním vítězství 6:1 nad Werderem Brémy. Salmánova homofobie je podle něj jako z jiného tisíciletí.

Ve stejném dokumentu Goretzka uvedl, že by na vrcholu své kariéry raději šampionát hrál v jiné zemi. „Skutečnost, že situace v oblasti lidských práv nebyla kritériem při výběru zemí, byla velká chyba a rozčiluje nás to,“ pokračoval.

Proti homofobním komentářům se ohradil i sportovní ředitel Bayernu Hasan Salihamidžič. Odmítl ale komentovat sponzorství klubu katarskými aerolinkami.

„Je to prohlášení jednotlivce,“ řekl Salihamidžič. „Je jasné, že o tom musíme mluvit. Ale v první řadě jde o jednotlivce, a to je nepřijatelné.“

Fanoušci jsou už dlouhodobě nespokojení se sponzorem klubu. Na úterním zápase drželi transparenty protestující proti Salmánově komentáři.

Ostudný výrok přišel jen pár dní poté, co katarský ministr zahraničí prohlásil, že všichni lidé budou vítáni na mistrovství světa v jeho zemi, včetně členů LGBTQ+ komunity. Označení homosexuality oficiálním velvyslancem Světového poháru za „haram“ (hřích) přineslo výrazně jiný tón.

„Nejsem přísný muslim. Ale proč je to haram? Je to duchovní újma,“ snažil se bránit Salmán.

V Kataru je homosexualita na veřejnosti zakázaná. Za její projevy hrozí až sedm let ve vězení. Přesto kapitáni několika evropských reprezentací plánují nosit pásky v duhových barvách na protest proti diskriminaci LGBT+ lidí.

Porušování lidských práv

Katar čelí kritice i kvůli porušování lidských práv a zacházení s pracovníky z ciziny. Mnoholetá příprava turnaje a stavba stadionů provázela obvinění z porušování lidských práv vůči stovkám tisíc migrujících pracovníků, zejména z Indie a Nepálu, kteří byli povoláni k výstavbě stadionů.

Minulý měsíc Human Rights Watch oznámila, že katarské bezpečnostní síly svévolně zatýkaly lesby, gaye, bisexuály a transgender osoby a ve vazbě s nimi špatně zacházely.

Kvůli porušování lidských práv chodili celý týden fanoušci napříč Německem na zápasy s transparenty a požadovali bojkot fotbalového šampionátu, včetně televizních přenosů.

Fanoušky nerozčiluje jen porušování lidských práv

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová uvedla, že se zúčastní mistrovství světa až poté, co jí katarský premiér dá „záruku bezpečnosti“ pro fanoušky LGBTQ+. Faeserová už dříve řekla, že pořádat mistrovství světa v Kataru je z pohledu Berlína „velmi ošemetné“.

FIFA, která každé čtyři roky uděluje pořádání turnaje různým zemím, zdůraznila, že všichni fanoušci jsou na mistrovství světa v Kataru vítáni, stejně tak se vyjádřil i organizační výbor šampionátu. Emír Tamím ibn Hamad al-Sání ale také nedávno řekl, že se očekává respekt k „naší kultuře“.

Mistr zahraniční Muhammad bin Abdar Rahmán Sán označil kritiku Kataru za „velmi arogantní a velmi rasistickou“. Poté odkázal na probíhající reformy v zemi. Ty ale nezlepšily situaci v zemi. Dva týdny před začátkem šampionátu zůstává Katar zemí, v níž jsou lidská práva značně omezována.

Čtěte více o MS ve fotbale v Kataru na Sport.cz

MS ve fotbale v letošním roce probíhá v netradičním zimním termínu od 20. listopadu do 18. prosince 2022 v Kataru.

Reklama

Doporučované