Hlavní obsah

Návod pro Messiho. Koho poslouchali Maradona a Kempes, aby byli šampiony

Foto: Profimedia.cz

Lionel Messi

Reklama

Lionel Messi touží sedm Zlatých míčů přetavit v pohár pro mistra světa. K tomu je potřeba, aby výborně fungovaly vazby na trenéra Lionela Scaloniho. Tak jako tomu bylo u jeho krajanů Maria Kempese a Diega Maradony a jejich koučů.

Článek

Jde patrně o poslední světový šampionát, na kterém se představí fenomenální Lionel Messi, držitel sedmi Zlatých míčů pro nejlepšího fotbalistu světa v anketě francouzského časopisu France Football.

Mocně prahne po tom, aby se zapsal do kroniky argentinského fotbalu, aby naplnil touhy občanů jihoamerické země a postavil se po boku legend, jako jsou Mario Kempes a Diego Maradona.

K tomu je potřeba, aby se mezi ním a trenérem vytvořila zvláštní vazba, jako tomu bylo v předchozích zlatých případech.

Mistrovství světa 1978 v Argentině

  • Trenér: César Luis Menotti (5. 11. 1938)
  • Hvězda: Mario Alberto Kempes (15. 7. 1954)

Vytáhlý kouč, známý jako El Flaco (hubeňour), dostal od totalitní vojenské vlády generála Jorgeho Rafaela Videly úkol nejvyššího státního zájmu – dovést Argentinu na domácím šampionátu k titulu mistra světa.

Úkol na první pohled docela zvládnutelný, neboť jihoamerická země vždy nabízela velké množství výborných fotbalistů. Jenže Menotti nemohl povolat hráče působící v Evropě, protože „příliš nasákli duchem demokracie“, v diktátorském režimu by mohli působit rušivě, až závadně.

A bylo by z čeho vybírat. Předešlého šampionátu 1974 ve Spolkové republice Německo se zúčastnily ikony Atlétika Madrid, které v roce 1977 vydobylo španělský titul, útočník Rubén Ayala a stoper Ramón Heredia (v létě 1977 přestoupil do francouzského Paris Saint-Germain), ještě na lepší adrese – v Realu Madrid – se pohyboval spolehlivý obránce Enrique Wolff, Ángel Bargas působil v FC Nantes.

Všichni v ideálním fotbalovém věku. Jenže nebyli politicky průchozí.

Trenér vybíral z domácí nabídky, dupl si jen jednou – aby kádr posílil famózní útočník Mario Kempes, jenž ničil soupeřovy obrany ve španělské Valencii.

Prosadil si ho, vsadil na jeho herní i lidské kvality a odměna byla sladká – Kempes se stal se šesti góly nejlepším střelcem turnaje, dvakrát skóroval ve finále proti Nizozemsku (3:1), výrazným vkladem přispěl k triumfu.

Nevzal kometu Maradonu

Sice nová kometa argentinského fotbalu Diego Maradona ještě nenabyla plnoletosti (chyběly tři měsíce), ale mluvilo se o jeho schopnostech už s úctou. A hlasy národa volaly, aby dostal šanci.

Menotti tlaku veřejnosti nepodlehl, upozorňoval, že mladíček musí tělesně i duševně ještě dozrát. A mužstvo má v ofenzivní činnosti svého lídra jménem Kempes, když defenzivu organizoval kapitán Daniel Passarella.

Sázka na jediného evropského legionáře vyšla, Argentina se poprvé v historii stala mistrem světa.

Mistrovství světa 1986 v Mexiku

  • Trenér: Carlos Salvador Bilardo (16. 3. 1938)
  • Hvězda: Diego Armando Maradona (30. 10. 1960 – 25. 11. 2020)

Po nevydařené obhajobě mistrovského titulu na mundialu 1982 ve Španělsku převzal po Menottim argentinský výběr Carlos Bilardo, zvaný pro výrazný čichový orgán El Narigón (nosáč). Dobře si uvědomoval, že má k dispozici nejlepšího fotbalistu té doby Diega Maradonu. Bohem obdařeného génia, jehož je potřeba jen zvládnout a přinutit, aby pracoval ve prospěch kolektivu.

Maradona neprožíval nejlepší období. Na šampionátu 1982 vyhořel, jeho frustrace vyvrcholila vražedným zákrokem na Batistu v utkání s Brazílií, za který byl vyloučen. Příliš zdařilé nebylo ani angažmá v katalánské Barceloně včetně vážného zranění.

V italské Neapoli, kam přestoupil v roce 1984, sice jely noční party plné tělesných radovánek a povzbuzujícího bílého prášku, ale fotbalově byl na výši. Naprosto převyšoval ostatní hráče světa včetně takových osobností jako Platini, Zico, Rummenigge, Elkjaer Larsen či Romerito. A mnozí soudili, že svrhl kultovního Pelého z pomyslného trůnu krále fotbalu.

Úplná volnost

Bilardo svěřence ukáznil silou svého charismatu, vystupováním, vzděláním a znalostmi, druhá jeho přezdívka ostatně zněla El Doctor. Ponechal mu úplnou volnost, nezatěžoval ho taktickými pokyny. Věděl, že se vždy na hřišti rozhodne pro to nejlepší řešení.

Maradona vstřelil v Mexiku pět gólů (o jeden byl lepší jen anglický snajpr Gary Lineker), sám vlastně vyřadil dvěma zásahy ve čtvrtfinále Anglii a v semifinále Belgii. Tento počinek sice hyzdí podlost, kdy v duelu s Anglií míč poslal do sítě rukou a drze to popíral, jeho sóla byla ovšem famózní.

Ve finále se Spolkovou republikou Německo poskytl své umění kolektivu. Sice se mezi střelce nezapsal, ale stál v zárodku smrtících gólových úniků Jorgeho Valdana a Jorgeho Burruchagy.

Společně s trenérem ještě došli ke stříbru na MS 1990 v Itálii, pak se jejich cesty rozešly. Maradona se na dalším šampionátu 1994 v USA ušpinil dopingovou aférou, Bilardo se začal věnovat vzdělávání a fotbalové teorii.

Mistrovství světa 2022 v Kataru

  • Trenér: Lionel Sebastián Scaloni (16. 5. 1978)
  • Hvězda: Lionel Andrés Messi (24. 6. 1987)

Jestli se má stát titul mistra světa potřetí argentinskou kořistí, tak ho musejí ulovit dva lvi, dva Lionelové – trenér Scaloni a vůdce smečky při honu a nejlepší hráč zeměkoule posledních let Messi. Tak vidí odborníci šance jihoamerického týmu, který se už probojoval do semifinále, tedy do boje o medaile.

Vzájemné souznění dvou osobností je žádoucí a nezbytné. Přitom je od sebe dělí jen o něco více než devět let, což je u poměru trenér a jeho svěřenec docela nízký věkový odstup.

Když Lev z Pujata, jak zní Scaloniho přezdívka pro místo narození ve městě Pujato v provincii Santa Fe, převzal v roce 2019 před Copou América argentinský výběr, bylo mu jednačtyřicet let.

V historii pouze na prvním šampionátu v roce 1930 v sousední Uruguayi vedl reprezentační výběr jihoamerické země mladší kouč – Juan José Tramutola slavil teprve sedmadvacáté narozeniny. A přivezl přes řeku La Platu stříbro.

Od Scaloniho se očekává víc – zlato. Třetí do síně slávy.

Spoluhráč z Německa

Jeho vztah s Messim je zvláštní, tedy co se týče služebního poměru. Když v roce 2006 v Německu hrála Argentina ve čtvrtfinále proti Mexiku (2:1 po prodloužení), na pravé straně obrany zachytával útoky protivníka Lionel Scaloni. V 84. minutě nahradil tehdejšího tvůrce hry Javiera Saviolu devatenáctiletý talent Lionel Messi. „Už tehdy předváděl neuvěřitelné věci,“ doznal později Scaloni.

O patnáct let později se ze spoluhráče stal jeho podřízený. A nyní mají shodný záměr – znovu převézt za Atlantský oceán pohár pro mistra světa. „Mám vzácnou možnost ho trénovat,“ zvážil situaci Scaloni. „Ale kdybych byl fanouškem, zaplatil bych si lístek, abych ho viděl, a koupil bych si jeho dres bez ohledu na zemi, kterou reprezentuje,“ složil v září, dva měsíce před šampionátem, Messimu poklonu.

Vlastně tím přiznává, že mu v ofenzivní činnosti ponechává volné ruce (tedy spíše nohy) a nezatěžuje ho taktickými úkoly. „Nezbývá než si ho užít,“ přiznává kouč. „Protože nevím, jestli se něco takového bude ještě někdy opakovat,“ naráží na fakt, že jde nejspíše o poslední Messiho šampionát.

Účinná La Scaloneta

Obrannou činnost však Scaloni organizuje s velkou pečlivostí. Uvědomuje si, že v ní tkví základ úspěchu, Messiho nadstavba pak dodá potřebné gólové zásahy. A jako bývalý obránce se zkušenostmi i z mistrovství světa ví, jak na to.

Jeho obrannému systému, který argentinský tým vyznává tři roky, se říká La Scaloneta. Přezdívka kombinuje Scaloniho jméno a slovo camioneta, což v překladu znamená dodávka nebo autobus. Tedy v českých končinách vyhlášený zaparkovaný autobus.

A do tohoto systému přispívá při ztrátě míče nebo při počátečním presinku i Messi.

Mají společný cíl – zisk zlata. Kdyby se to podařilo, konečně by Messi u argentinského lidu požíval stejné úcty jako Kempes a Maradona. A zářivé místo v kronice by zaujal i Scaloni.

Čtěte více o MS ve fotbale v Kataru na Sport.cz

MS ve fotbale v letošním roce probíhá v netradičním zimním termínu od 20. listopadu do 18. prosince 2022 v Kataru.

Reklama

Doporučované