Hlavní obsah

Messi a spol. kličkují mezi favoritem z Francie a hrobníkovou lopatou

Foto: Profimedia.cz

Po výhře nad Mexikem Argentincům viditelně spadl kámen ze srdce, odvrátili tak totální průšvih.

Reklama

Šokující úvodní porážka od Saúdské Arábie dostala Argentince na fotbalovém MS v Kataru pod tlak. Proti Mexiku už nesměli zaváhat. Jako by v tenise čelili soupeřově mečbolu. Messi a spol. to zvládli, vyhráli 2:0. A viditelně ožili.

Článek

Před úvodním výkopem nabízely jejich oči lehce ponurý, neproniknutelný pohled, plný hluboké koncentrace. Zato když italský sudí Daniele Orsato duel ukončil, rozsvítily se jim v očích ohníčky štěstí a rozdováděli se jak malí kluci.

Nejen Lionelu Messimu a celému týmu v Kataru, ale i všem 45 milionům Argentinců se v tu chvíli neskutečně ulevilo. Bezprostřední hrozba megaprůšvihu, tedy odjezdu domů už po skupině, se v danou chvíli nenaplnila. Ale kdo ví, třeba se jen poodsunula v čase, vyhráno ještě Argentina zdaleka nemá.

Úvodní prohra 1:2 se Saúdskou Arábií, to byla prostě rána mezi oči. Messi a spol. se, pravda, mohli uklidňovat tím, že jim sudí neuznali tři branky pro velmi těsný ofsajd.

A nebo tím, že se něco podobného přihodilo i jejich předchůdcům na MS 1990, kdy Maradona a spol. šokovali v úvodu šampionátu prohrou 0:1 s Kamerunem. A navzdory tomu pak ještě došli až do finále turnaje. Mimochodem, ze skupiny se tehdy propasírovali až ze třetího místa, když ve skupině B v „Maradonově“ Neapoli porazili 2:0 Sovětský svaz a remizovali 1:1 s Hagim, pardon, s Rumunskem. Následně se v osmifinále museli popasovat s Brazílií.

Tehdejší model se 24 účastníky šampionátu ještě postup ze třetího místa ve skupině umožňoval, teď musí být Messi a spol. ve skupině nejhůře druzí, aby se dostali dál. V posledním kole se potkají Argentinci s Poláky a Mexiko se Saúdskou Arábií. Na postup si zatím mohou brousit zuby všichni.

Aby měla Argentina postup jistý, měla by v poslední „rundě“ vyhrát, navíc by si tím s vysokou pravděpodobností zajistila vítězství ve skupině, pokud by tedy Saúdská Arábie nerozstřílela tým Mexika na maděru.

A právě vítězství ve skupině C může být velice cenné. V osmifinále totiž „céčko“ narazí na „déčko“, křížem první na druhého a naopak. A ve skupině D zatím exceluje tým Francie. Pokud skupinu D vyhraje, pak se asi vyplatí se Mbappému a spol. v této fázi šampionátu vyhnout, a to je pro Argentinu další důvod, proč by ve své skupině měla cílit na prvenství.

Vzpomínka na Francii ještě nevybledla

Existuje ostatně ještě jeden dobrý důvod, starý čtyři a půl roku. I tehdy na MS v Rusku Argentinci hledali ve skupině tak trochu sami sebe. Bylo veřejným tajemstvím, že tým ignoruje trenéra Jorgeho Sampaoliho. A na hřišti se to projevovalo poměrně negativně.

Po vstupní remíze 1:1 s Islandem přišel v Nižném Novgorodu debakl 0:3 od Chorvatů. A hrobníkovi z lopaty prchali tehdy Messi a spol. výhrou 2:1 nad Nigérií.

Z druhého místa ve skupině tehdy ale přišli do rány právě Francii. A měli možnost prohlédnout si z bezprostřední blízkosti, jak umí zabrat tryskové motory v nohách tehdy 19letého Kyliana Mbappého. V Kazani tehdy Francie zvítězila nad Argentinou 4:3, Mbappé skóroval dvakrát. A když si nyní Argentinci budou moci takový zážitek odložit na jindy, jistě tak rádi učiní.

Otázka zní, zda si budou moci vybírat. Ani Poláci s kanonýrem Lewandowskim nepřijeli do Kataru jen tak na výlet.

A s Mexikem měl tým Argentiny ve druhém kole spoustu práce. Utkání připomínalo spíš šachovou partii než nějakou rozjásanou karnevalovou podívanou.

Zkušený tým Mexičanů extrémně dobře a pozorně bránil, nejen Messimu, ale ani dalším hvězdám nedával ani milimetr prostoru.

„Bylo to složité. Chvílemi jsme byli nervózní a neřešili jsme některé situace správně,“ utrousil po utkání v televizním rozhovoru pětatřicetiletý Lionel Messi.

Ukazovalo se, že pravdu měli ti, kdo před šampionátem poukazovali na to, že Argentina sice disponuje zajímavými obránci a hvězdnými útočníky, ale ve středové řadě jí naprosto fatálně schází kreativita.

Od Rodrigueze (Betis), De Paula (Atlético) ani McAllistera (Brighton) žádné velké myšlenky nepřicházely. Až se toho musel chopit starý dobrý Angel Di María (Juventus). Ten v 64. minutě překvapil Mexičany přihrávkou vedenou těsně kolem rozhodčího.

A adresátem přihrávky nebyl nikdo jiný než Lionel Messi, kterému ta chvíle překvapení stačila k tomu, aby míč převzal a dokonale zacílil. Svou osmou brankou dosaženou na světových šampionátech dorovnal střeleckou bilanci Diega Maradony, s nímž je neustále srovnáván. A hlavně tato branka uklidnila současný argentinský tým.

Francisco Ochoa v mexické brance mohl žehrat na osud, že nenarostl na víc než 183 centimetrů, a tak na Messiho umístěnou ránu nedosáhl, podobně jako v 87. minutě na spektakulární střelu ke vzdálenější tyči, kterou vyslal mladý Enzo Fernandez, argentinská naděje oblékající mimo šampionát klubový dres Benfiky.

Mbappé a spol. nabízejí lepší formu

Svou kvalitou se ale duel Argentina-Mexiko (2:0) nemohl rovnat předchozí položce na šampionátovém menu. Střetnutí Francie-Dánsko (2:1) se hrálo ve výrazně vyšším tempu a nabídlo násobně atraktivnější fotbalové menu.

Na krásu se sice na šampionátu nehraje a trofeje se za ni nerozdávají, ale francouzská forma může všechny ostatní soupeře oprávněně strašit. Kylian Mbappé se díky dvěma zásahům do dánské sítě posunul mezi střelce, co už se na světových šampionátech potěšili v úhrnu sedmi brankami. Podobně jako třeba předválečný „šutér“ Oldřich Nejedlý.

Messi, Maradona, ale třeba i Cristiano Ronaldo jsou teď na osmi zásazích. Do krále všech králů Miroslava Kloseho (16) jim ale ještě dalších osm schází. A pokud někdo z dosud jmenovaných ve své kariéře ještě i tyhle góly nastřílí, bude se nejspíš jmenovat Kylian Mbappé. Střeleckou tabulku historie MS si ostatně sami můžete prohlédnout zde.

Čtěte více o MS ve fotbale v Kataru na Sport.cz

MS ve fotbale v letošním roce probíhá v netradičním zimním termínu od 20. listopadu do 18. prosince 2022 v Kataru.

Reklama

Doporučované