Hlavní obsah

Světová premiéra v Kataru. Až se bude střídat, sledujte rozhodčí

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Francouzka Frappartová už řídila i zápas Superpoháru.

Reklama

Poprvé v historii MS mužů nastupují k utkáním v Kataru jako rozhodčí i ženy. Je jich šest. Dnes se do hry dostane nejslavnější z nich, Francouzka Stephanie Frappartová.

Článek

Tohle už jim nikdo nevezme. Jsou prvními ženami v roli rozhodčích na mužském fotbalovém šampionátu. V zápase Portugalsko-Ghana se dnes jako čtvrtá sudí objeví Stephanie Frappartová.

Zejména v arabském Kataru má takový krok jistou symboliku. Muži donedávna nebyli zvyklí, že by tam ženy stály ve vedoucích funkcích, řídily auta, sportovaly…

Kromě Francouzky v Kataru „pískají“ i Japonka Jošimi Jamašitaová, Rwanďanka Salima Mukansangaová a trojici doplňují většinou na pozici asistentek ještě tři další ženy.

Šest žen z pěti fotbalových konfederací světa je součástí 129 rozhodčích, kteří budou pokrývat 64 zápasů. Jejich výběr nemá nic společného s pohlavím, je pouze o schopnostech a zásluhách. Jsou jedny z nejlepších, a proto tam jsou.

Pro nás jsou rozhodčí, funkcionáři zápasu. Takové je také poselství, které jsem jim předal. Nejste tady proto, že jste ženy, jste tady, protože jste funkcionářky zápasů FIFA. A proto jsou připraveny řídit jakýkoli druh zápasu podle svých výkonů…
Pierluigi Collina

Stephanie Frappartová jako 4. rozhodčí se bude jako obvykle věnovat kontrole situací kolem střídaček, organizaci střídání a jejich signalizacím, stejně tak pošle do světa informaci, o kolik minut se budou jednotlivé poločasy nastavovat. V dalším průběhu MS už by se ale ona, Japonka a Rwanďanka měly objevit i jako hlavní.

Osmatřicetiletá Frappartová je nejzkušenější, má za sebou kariéru posetou historickými milníky.

Své první finále odpískala v létě roku 2019 na MS žen ve Francii, kdy řídila zápas USA vs. Nizozemsko. Už na jaře ve stejném roce však zažila ještě větší průlom, když byla vybrána, aby rozhodovala jako první žena v historii utkání první francouzské ligy mužů mezi SC Amiens a RC Strasbourg.

V srpnu pak vedla Superpohár UEFA 2019 mezi Liverpoolem a Chelsea a stala se první ženou, která rozhodovala tak důležitý zápas.

Dobře se osvědčila a tak následovalo jedno utkání za druhým. Ještě v roce 2019 pískala druhý zápas úvodní soutěže Poháru mistrů Irska, v němž Dundalk porazil šampiona Severního Irska Linfield 6–0. A Frappartová se tam s impulzivními Iry nijak nepárala – ukázala jim dvě žluté karty.

V prosinci 2020 se stala první ženou, která rozhodovala zápas Ligy mistrů UEFA mezi Juventusem a Dynamem Kyjev. Následující rok na jaře řídila i druhý mač Ligy mistrů UEFA mezi Atlétikem Madrid a Chelsea a vzápětí na to se stala první ženou, která vedla kvalifikaci mistrovství světa ve fotbale – utkání mezi Nizozemskem a Lotyšskem.

Když malá Francouzka stojí proti hradbě mužů, například při organizování zdí, může to působit až úsměvně. Její vystupování a chování je však příkladné. Je rázná, chytrá a rozumná. Mnozí ji obdivují, jak chladnokrevně si vede ve světě mužského sportu. Nikoli náhodou získala letos už potřetí za sebou cenu IFFHS pro nejlepší světovou rozhodčí.

Přítomnost ženských rozhodčí na MS mužů podle Francouzky vyšle významnou zprávu. „Je to silné znamení od FIFA a úřadů, že v této zemi budou ženy rozhodčí,“ řekla.

Jak zdůraznil před pár dny šéf rozhodčích FIFA Pierluigi Collina, ženské rozhodčí na MS nebudou čelit žádným omezením na základě kulturních nebo náboženských důvodů v zápasech konzervativních zemí, jako je Írán, Saúdská Arábie nebo Katar.

„Jejich přítomnost je něco nového, je to něco, co přitahuje pozornost. Ale pro nás jsou rozhodčí, jsou funkcionáři zápasu. Takové je také poselství, které jsem jim předal. Nejste tady proto, že jste ženy, jste tady, protože jste funkcionářky zápasů FIFA. A proto jsou připraveny řídit jakýkoli druh zápasu podle svých výkonů,“ zdůraznil Collina.

Hned v pátek večer pak nastoupí do utkání Anglie–USA jako 4. rozhodčí další žena, Japonka Jamašitaová.

I ona už má bohaté zkušenosti z velkého fotbalového světa. Řídila Mistrovství světa žen 2019 ve Francii nebo utkání mezi Spojenými státy a Švédskem na loňské olympiádě v Tokiu.

Čtěte více o MS ve fotbale v Kataru na Sport.cz

MS ve fotbale v letošním roce probíhá v netradičním zimním termínu od 20. listopadu do 18. prosince 2022 v Kataru.

Reklama

Doporučované