Hlavní obsah

V Kataru jde do tuhého. Kdo jsou favorité a kdo může překvapit

Foto: DPA / Frank Hoermann/SVEN SIMON, ČTK

Brazílie je největším favoritem na vítěze MS v Kataru.

Reklama

Mistrovství světa ve fotbale v Kataru má za sebou základní skupiny a leckteré výsledky byly hodně překvapivé a šťavnaté. Do vyřazovacích kol proklouzly týmy, s nimiž se nepočítalo, naopak některé tradičně silné padly.

Článek

Každý šampionát přinese nečekané propady ambiciózních reprezentačních výběrů a ten v Kataru není výjimkou. Základním sítem neprošli belgičtí rudí ďáblové, bronzoví z předchozího mistrovství světa 2018 v Rusku, kteří se dlouhou dobu drželi na první příčce žebříčku FIFA koeficientu úspěšnosti.

Velké zklamání, po čtyřech letech zopakované, prožívají Němci, čtyřnásobní mistři světa, naposledy se radovali před osmi lety v roce 2014 v Brazílii. Vyřazovací boje nebude zdobit ani Uruguay, další země, která v historii dosáhla až na vrchol, dokonce dvakrát. Když se připočte Itálie, která se vůbec nekvalifikovala, na šampionátu chybí dohromady deset titulů z historie.

Problémy měla Argentina, která šokovala fotbalový svět úvodní porážkou se Saúdskou Arábii. Ale zejména díky už kultovní osobnosti Lionela Messiho těžkou situaci zvládla, což mužstvo mohlo pouze posílit.

Pouhé probírání výsledků nemusí mít ovšem vypovídající hodnotu. Když už měly Francie, Španělsko, Portugalsko a Brazílie po dvou zápasech postup jistý, pošetřily opory a nasadily náhradníky. Tím se stalo, že do kroniky proklouzly jejich porážky, které by jinak vyvolávaly značné rozpaky.

Ale jejich ambice nikterak nepoznamenaly a nesnížily.

Sázkaři nadále věří Brazílii

Největším favoritem na zisk titulu - v případě triumfu už šestého – nadále zůstává Brazílie. Alespoň tak to vidí fanoušci při podávání tiketů v českých sázkových kancelářích.

Společnost Tipsport nabrala na brazilské vítězství už 3,6 milionu korun, momentální kurz je 3,2:1, tedy za vloženou stokorunu při jásotu jihoamerických fotbalistů bere úspěšný tipér 320 korun. Před startem šampionátu se tip na Brazílii nabíral v kurzu 4,4:1.

Na druhém místě se drží druhý zástupce kontinentu Argentina v poměru 6:1, přičemž před zahájením bojů byl 7:1, na výhru Messiho party bylo dosud vsazeno 1,6 milionu korun.

Z evropských zástupců si nejlépe stojí obhájce titulu Francie v poměru 6,5:1, poskočila z kurzu 8:1 a už přinesla do pokladny sázkové společnosti Tipsport 1,4 milionu korun. Následuje Španělsko 7,5:1, které však poskočilo z původního kurzu 11:1, a Anglie 9,5:1, jenž měla před šampionátem lepší klasifikaci 9:1.

Nejhorší pozici z osmifinalistů má Austrálie 350:1 (původně 450:1), následují shodně s kurzem 220:1 Polsko (před šampionátem ale 150:1) a Jižní Korea (300:1). Z první desítky vypadlo Německo, které stálo na šestém místě s kurzem 12:1, devátá Belgie 19:1 a desáté Dánsko 35:1.

Mbappé má náskok

Na nejlepšího střelce šampionátu byl v sázkové společnosti Tipsport už před šampionátem pasován francouzský TGV expres Kylian Mbappé s kurzem 10:1, po třech trefách v základní skupině povýšil na 3:1. Nejvíce ho ohrožuje argentinský štírek Lionel Messi s poměrem 6:1, který svou hodnotu na sázkařském trhu se dvěma góly zdvojnásobil – původně 13:1.

Tipy Seznam Zpráv pro MS 2022

Mistr světa: Francie

Nejlepší střelec: Kylian Mbappé

Nejlepší hráč: Lionel Messi (Argentina)

Nejlepší brankář: Alisson (Brazílie)

Zdravotní potíže portugalského kanonýra Cristiana Ronalda poněkud pomenšily vklady na jeho korunovaci, z původního kurzu 15:1 povyskočily na 31:1. Určitě mu k větší důvěře chybí gól, který zaznamenal nagelovanou kšticí do sítě Uruguaye, ale byl připsán spoluhráči Bruno Fernandesovi. Stejný poměr měl i brazilský kouzelník Neymar, po základních skupinách však převzal hodnotu 61:1.

Naopak na bronzovou pozici se zásluhou dvou tref proti Srbsku prodral jeho krajan Richarlison 12:1, což značí dvojnásobek proti původnímu kurzu 25:1.

Francie zlomila prokletí

Říká se, že historie je učitelkou života, ale ten fotbalový přece jenom probíhá poněkud odlišně. Na předsudky vzniklé na základě předchozích výsledků nemusí brát zřetel.

Dva rozmetala Francie. Pravidlo, že to má obhájce těžké, vyvrátila hned dvěma výhrami v základní skupině, zdařile se porvala i s vlastním osudem, kdy se dosud vždy po medailovém turnaji na následný šampionát buď vůbec neprobojovala, nebo se vracela s náramnou ostudou.

Přitom se potýkala s obrovskou ztrátou, když pro zranění přišla o Zlatý míč v podobě útočníka Karima Benzemy, navíc blyštivý tým z Ruska 2018 doznal velké trhliny. Pro zdravotní potíže nemohli titul obhajovat obránci Umtiti, Kimpembe, defenzivní záložníci Kanté a Pogba, přímo v Kataru se zranil Lucas Hernandez. „Francie má ovšem nesmírně široký výběr kvalitních hráčů,“ upozorňuje Václav Němeček, účastník MS 1990 v Itálii. „Podle mě je to nejsilnější tým,“ dodává.

Angličané hrají fotbal, Španělé možná spekulovali

Velice zdatně si v základní skupině vedla Anglie. K tradičním přednostem – bojovnost, nasazení, zarputilost, hra hlavou – přidala i technické vybavení a nápaditost. Nositelé těchto schopností jsou především mladí hráči, jejichž původ je třeba hledat na jiných kontinentech.

A Anglii, vicemistru Evropy z loňského roku, to funguje. Na rozdíl od Ruska 2018 mužstvo hraje i fotbal, nespoléhá jen na střeleckou potenci kapitána Kanea, jehož prostřednictvím góly do sítě soupeře spíš hrnula, než elegantně umisťovala. Nyní je všechno jinak.

Rozlosování je však pro ni neúprosné. Když se v osmifinále překlene přes Senegal, což nebude jednoduché, ve čtvrtfinále se proti ní postaví Francie, která by si měla poradit s Polskem.

Nejvyšší výhru si připsali Španělé, mistři světa v roce 2010, když na úvod rozdrtili Kostariku 7:0. Další výsledky nebyly tak přesvědčivé, nebolící prohra s Japonskem pak způsobila, že se v osmifinále vyhne Chorvatsku, obhájci stříbrné medaile, které se herně zvedá.

Analýza: Proč v Kataru padá málo gólů z dálky?

Naopak porážka Portugalska s Jižní Koreou jeho první pozicí v tabulce nezacloumala, jen odstavila Uruguay, která však ani příliš nezaujala. Portugalsko se však potýká s jinou nepříjemností. Podle zpráv z dějiště pro zdravotní potíže netrénuje s mužstvem střelecká hvězda Cristiano Ronaldo.

Jihoamerický fotbal tak zastupují už jenom dva mocní giganti – Argentina a Brazílie (v abecedním pořadí). Vyspělé kolektivy plné vyspělých osobností mohou porazit kohokoli. Rozpoložení je však poněkud odlišné. Messi se opět rozjel, kdežto fanoušci Brazílie prosí boha, aby se dal do pořádku Neymar.

Revoluce odstavených? Nepravděpodobné

Kromě prvního mistrovství světa v roce 1930 v Uruguayi jenom jednou pronikl vyslanec dosud odstavených světadílů – Asie, Afrika, Střední a Severní Amerika – až do bojů o medaile. Jižní Korea v roce 2002 využila s vydatnou pomocí rozhodčích domácího prostředí a prošla až do semifinále, nakonec skončila čtvrtá.

Katar na první pohled přináší revoluci, když se Japonsko, Jižní Korea, Maroko i Austrálie, která vystupuje ovšem v asijské kvalifikační zóně, přehouply přes papírově mnohem silnější týmy. Experti však neočekávají, že společně se Senegalem a USA přepíšou dějiny a prorazí přes tradičně silné výběry a cinkne jim konečně medaile. „Ve vyřazovací části rozhoduje každá maličkost a tyto celky pořád dělají v obraně nepochopitelné chyby,“ nevěří televizní expert, bývalý útočník Luděk Zelenka, že tyto mnohem náročnější zápasy zvládnou.

Finále je na pořadu v neděli 18. prosince. Touží se v něm představit šestnáct reprezentačních výběrů. Zúčastní se ho pouze dva. Ale jen jeden kapitán pozvedne nad hlavu světový pohár pro mistry roku 2022.

Čtěte více o MS ve fotbale v Kataru na Sport.cz

MS ve fotbale v letošním roce probíhá v netradičním zimním termínu od 20. listopadu do 18. prosince 2022 v Kataru.

Reklama

Doporučované