Hlavní obsah

Pelé překonán. Neymar je nejlepším střelcem Brazílie všech dob

Foto: Profimedia.cz

Neymar na archivním snímku.

Reklama

Brazílie porazila Bolívii 5:1, Neymar v zápase skóroval dvakrát.

Článek

Brazilec Neymar, stále ještě nejdražší fotbalista světa, překonal v historické tabulce střelců brazilské reprezentace ikonu tohoto sportu a podle mnohých nejlepšího fotbalistu všech dob Pelého.

Neymarovi je jedenatřicet let a do kvalifikačního zápasu Brazílie–Bolívie nastupoval ve chvíli, kdy měl na svém kontě 77 reprezentačních gólů. Tedy stejně jako Pelé. Dvě trefy ze zápasu z něj udělali absolutního rekordmana.

Zápas přitom nezačal pro někdejší hvězdu Barcelony či PSG dobře, protože v první půli Neymar neproměnil pokutový kop. Branka na 4:0 v druhém poločase už ale byla zápisem do historie. V nastavení druhé půle pak Neymar završil konečný účet na 5:1.

Neymar je jednou z hvězd, kterou zlákala saúdskoarabská liga – je nyní hráčem Al Hilalu. A také stále nejdražším hráčem, pokud jde o přestup z jednoho klubu do druhého. Když v roce 2017 přestoupil z Barcelony do Paris Saint-Germain, Paříž za něj zaplatila 200 milionů liber.

„O tomhle (střeleckém – pozn. red.) rekordu jsem nikdy nesnil ani o něj neusiloval. Nejsem o nic lepší než Pelé nebo kterýkoli jiný hráč národního týmu,“ řekl po zápase Neymar.

Pelé nastřílel v letech 1957 až 1971 77 gólů v 92 zápasech. Neymar potřeboval zhruba o dvacítku zápasů více.

„Gratuluji Neymarovi, že překonal krále v gólech za Brazílii. Pelé ti dnes určitě tleská!“ napsal twitterový účet (dnes síť X), který se hlásí k odkazu Pelého.

Reklama

Související témata:

Doporučované