Hlavní obsah

Preciado nedokáže udržet nervy. Měl by se léčit, doporučují mu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ángelo Preciado (vlevo) dostává červenou kartu v zápase s Mladou Boleslaví.

Reklama

V derby se Slavií byl vyloučený, Sparta remizovala. Červenou kartu viděl i v utkání s Mladou Boleslaví, obhájce titulu opět tratil. Ángelo Preciado má nesporné fotbalové kvality, ale nedisciplinovaností svůj tým poškozuje.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Běžela 59. minuta. Mistrovská Sparta už v závěru prvního poločasu dokázala vyrovnat vedení středočeského týmu, který ji jako jediný na podzim porazil. Mocně se nadechovala ke zvratu v utkání, její převaha narůstala, druhý gól v síti mladoboleslavského brankáře se vznášel nad Letnou.

V tom však přišla komplikace. Obránce domácích Ángelo Preciado nasadil jesle Jakubu Fulnekovi, pronikl do pokutového území, tvrdě, ale čistě mu odebral míč zambijský záložník Benson Sakala. Šestadvacetiletý ekvádorský legionář mu následně dal loktem do stehna a rozhodčí Karel Rouček s vyloučením neváhal.

Oslabená Sparta i přesto sice soupeře přitiskla a vytvořila si gólové šance, remíza ji však obrala o dva body a do čela tabulky se vyhoupl věčný konkurent Slavia Praha. „Naprosto zbytečné vyloučení,“ shledal jako jednu z příčin nezdaru bývalý hráč a trenér letenského týmu Zdeněk Ščasný.

Poškodil tým

Hned to také Preciado od trenéra Briana Priskeho schytal. „Nepřijatelné!“ pravil po zápase dánský kouč rezolutně. „Vrátil se po trestu a znovu udělá takovou věc,“ nedovedl pochopit počínání svého svěřence a připomněl jeho „blikanec“ v derby se Slavií.

V něm ho v konci utkání u rohového praporku slávista Jan Bořil strčil, ekvádorský obránce protivníka vleže surově nakopl do stehna. Mířil do stejného pro muže choulostivého místa, až může naskočit dosti odvážná myšlenka, proč zrovna tam… Každopádně převaha domácích byla pryč, strachovali se o remízu. „Znovu poškodil tým,“ neobjevil trenér Priske polehčující okolnost.

A připustil, vlastně vysloveně prohlásil, že situaci s Preciadem bude klub interně řešit.

Zastání hříšník nenachází ani jinde. „Já bych za tohle červenou kartu nedal,“ přece jen určitou dávku smířlivosti nabízí dlouholetý sparťanský kapitán a vůdce týmu Václav Němeček. Dál však nejde. „Ale jestli to tak rozhodčí vyhodnotil, je to jasné pochybení. Tohle nejde!“ hřímá. „Oslabil mužstvo v důležitém momentu,“ připomíná pro Spartu nelichotivou remízu s Mladou Boleslaví.

Tečou mu nervy

Počínání jihoamerického legionáře nedovede vůbec pochopit. „Musí si udělat pořádek v hlavě,“ doporučuje Němeček. Rovněž je přesvědčený, že po incidentu v derby ho Sakala provokoval úmyslně. „To na sto procent,“ tvrdí vicemistr Evropy 1996 z Anglie a účastník mistrovství světa 1990 v Itálii.

Toho si povšiml i bývalý prvoligový útočník Petr Švancara. „Ví se o něm, že mu nervy tečou,“ zdůrazňuje. „A hráče, kteří takovou zbytečností tým oslabí, ani mít v mužstvu nechceš,“ říká rezolutně. „Byl to naprosto nesmyslný zákrok,“ opakuje.

A vidí i širší souvislosti. „Spartu to může stát titul,“ prohlašuje Švancara. „Už ji jeho nedisciplinovanost stála dva body v derby, kdy by se mohla v plném počtu pokusit Slavii zdolat, teď proti Mladé Boleslavi. To jsou celkem čtyři a to není málo,“ počítá. „I když si i v oslabení vytvořila tlak i šance, přece jenom jeden hráč chybí,“ dokládá, jak červená karta ovlivnila zápas.

Až v nadstavbě

Nejde ovšem pouze o zápas proti Mladé Boleslavi, Preciado může očekávat docela vysoký trest. Bude totiž u disciplinární komise projednáván jako recidivista. Stejného zkratu se dopustil docela nedávno, před měsícem, na začátku března. „Dostane šest zápasů,“ odhaduje další sparťanská legenda Martin Frýdek, rovněž vicemistr Evropy 1996.

Švancara souhlasí. „Až do nadstavby s ním počítat nemohou,“ připomíná. Přitom jeho herní kvality uznává. „Ale musí být na hřišti, ne v trestu,“ má jasno. Hráče, o něhož po vzájemných duelech v Evropské lize projevil velký zájem turecký gigant Galatasaray Istanbul, budou sparťané postrádat. „Oni se s ním párat nebudou,“ nespoléhá Frýdek na shovívavost fotbalové justiční stolice.

I on to vidí jako velký problém. „Mám strach, aby to Spartu nestálo titul,“ přidává se.

Mozková blbost

Jednou je nic, dvakrát je zvyk – zní staré české pořekadlo. Nejspíš to u Preciada rovněž platí. „To, co opět předvedl, je mozková blbost, to se nedá nijak pojmenovat,“ rozebírá znovu jeho prohřešek Němeček.

Návod, jak podobným selháním do budoucna zamezit, ovšem nemá. „Měl by se léčit,“ zní jediná rada. „A pokud ani to nepomůže, tak je to věc neřešitelná,“ krčí bezmocně rameny záložník, který poznal i francouzskou a švýcarskou ligu, působil také v Číně. „Takto nervově labilní fotbalista hrát nejvyšší soutěž nemůže,“ prohlašuje Němeček.

Když Sparta získala Preciada na hostování z belgického Genku, šly o něm vynikající reference. Herní. Ty i potvrzuje, zaujal na domácí i evropské scéně. Jeho odhadovaná obchodní cena na odborném uznávaném portálu transfermarkt.com je pět milionů eur, tedy přibližně 125 milionů korun. A přestupní tržní může být o mnoho vyšší. Záleží na okolnostech.

Zároveň však prosakovaly zvěsti, že to s jeho psychikou není tak bezpečné. Ostatně to dokazoval při posledním vyloučení, kdy při odchodu do šatny kopal vztekle do všeho, co mu přišlo do cesty.

Jeho vznětlivost také dokládá incident z února 2018, kdy za svůj klub Independiente del Valle odehrál celé utkání semifinále Poháru osvoboditelů do 20 let proti River Plate. Po závěrečném hvizdu došlo ke rvačce a Preciado byl naháněn několika hráči argentinského klubu, vydal se k rohu hřiště, kde vytáhl rohový praporek ze země a použil ho k sebeobraně.

Ekvádorský reprezentant, účastník mistrovství světa 2022 v Kataru, kde nastoupil do všech třech zápasů základní skupiny, se umí rozohnit.

Záležitost také trenéra

Preciado navýšil počet sparťanských vyloučených v probíhajícím ročníku na devět (kapitán Ladislav Krejčí viděl červenou kartu dokonce třikrát), žádný jiný tým na takové číslo nedosáhl. Druhé v této kategorii Pardubice hlásí sedm, Mladá Boleslav pět.

„Obrovský paradox,“ nemá vysvětlení bývalý sparťanský obránce Milan Fukal. „Většinou s tím mají potíže kluby, které se zachraňují a nahrazují herní kvalitu bojovností,“ rozebírá. Sparta však hraje o titul.

„To je záležitost trenéra,“ upozornil po osmém vyloučení po vysoké porážce v Plzni 0:4 trenér Vlastimil Petržela, který vedl více prvoligových týmů včetně Sparty. „Co hráčům říká, co po nich chce, jak je vede,“ rozebíral.

Stejného názoru byl i Fukal. „Znám trenéry, kteří jsou hákliví už na žlutou kartu, nechtějí fauly v nebezpečných prostorách,“ připomněl na základě vlastních dlouholetých zkušeností i z německé bundesligy. „Je to na interní velkou diskuzi,“ doporučil. „Brian Priske to asi nepřehlíží, ale nejspíš to neřeší,“ odhadoval.

Teď však už nějaká odezva ve sparťanské kabině nastane. „Budeme to řešit,“ slíbil Priske.

Ángelo Smit Preciado Quiñónez

Narozen 18. únor 1998, Shushufindi – Ekvádor

hráčská kariéra

América de Quito (2014), Independiente del Valle (2015-2018), Alianza Cotopaxi (2018), Independiente del Valle (2018-2020), KRC Genk/Belgie

(2020-2023), Sparta Praha (2023-2024).

Reprezentace Ekvádoru: 2018-2024 (36/0)

Úspěchy: vítěz Sudamericana 2019, vítěz belgického poháru 2020/2021

Reklama

Doporučované