Hlavní obsah

Sešívaný inženýr může připravit Spartu o titul

Foto: Profimedia.cz

Václav Jurečka, čtyřgólový střelec zápasu Slavia–Bohemians (6:0).

Reklama

Ve vršovickém derby do sítě Bohemians nasázel útočník Václav Jurečka čtyři góly. Před rozhodujícím derby se Spartou to je pro sešívané dobrá zpráva: v nadstavbě Jurečka chytil vysloveně titulovou formu.

Článek

Čtyři góly jednoho střelce v jednom utkání je vždycky velký svátek. „Obrovský počinek hodný obdivu – a je jedno, za jakých okolností,“ souhlasí vicemistr Evropy 1996 Václav Němeček.

V probíhajícím ročníku si ho připsal slávistický útočník Václav Jurečka, ještě před pár roky neznámý, téměř tuctový hráč. „Když jsem si ho vytáhl z Opavy, vraždil jednu šanci za druhou. Teď mi to vrací,“ hořce zavzpomínal kouč poražených Bohemians Jaroslav Veselý na spolupráci v druholigovém Kolíně. „Tam byl náhradníkem,“ připomenul slávistický trenér Jindřich Trpišovský, jenž v té době vedl Viktorii Žižkov.

Teď je šťastný, že Jurečku v kádru má. Jeho zvonivá forma – herní i střelecká – může dovést pražský tým až k titulu. V sobotu o něm hodně napoví derby Sparta–Slavia (18:00, Letná).

Nic nedostal zadarmo

Na prvoligové scéně se Jurečka poprvé objevil v ročníku 2018/2019 v rodné Opavě. Odchovanec klubu si poctivě prošel všemi kategoriemi, přitom nic nenasvědčovalo, že ho čeká velká kariéra. „Ale něco v sobě měl,“ prozrazuje jeho hráčský agent Radek Špiláček, také opavský patriot. „Když jsem se v roce 2016 vrátil z německých angažmá a začal v Opavě chodit na fotbal, zaujal mě,“ přiznává.

Dokonce tak, že se z toho vyvinula právní spolupráce agent a jeho klient. „Venca hrával více na pravé straně zálohy, jeho hlavní předností byla nesmírná poctivost a zanícenost, nikdy nic neošidil,“ prozrazuje Špiláček. „Po trénincích si individuálně přidával, vylepšoval si kondici i techniku,“ zdůrazňuje. „Nikdy nic nedostal zadarmo,“ podotýká.

Všechno se podle něj zlomilo odchodem do Slovácka před třemi lety. „Trenér Martin Svědík má velkou zásluhu na jeho růstu,“ neskrývá Špiláček. „Vystrčil ho do útoku, vytvořil z něj střelce,“ upozorňuje.

Připomeňte si: sešívaná invaze na Letnou

+14

V uplynulém ročníku nastřílel Jurečka 17 ligových gólů a vysloužil si přestup do Slavie. „Byly i jiné možnosti, i zahraniční, ale tohle se nám zdálo jako ten nejlepší další krok v kariéře,“ shodli se hráč i agent na přesunu do Prahy. „Nic není ztracené, ani když ve čtyřiadvaceti sedíte na lavičce v Kolíně,“ přivítal ho v Edenu trenér Trpišovský. „Je inspirací pro další hráče,“ vypíchl jeho vůli a zaujetí.

Loňskou letní posilu si vysloveně oblíbil. „Myslím, že v poslední době přicházíme všichni na chuť pracantům, kteří nejsou třeba tolik líbiví, ale jsou prospěšní pro tým,“ oceňuje Jurečkův přínos.

Lídr směrem k titulu

Za necelý ligový ročník se Jurečka přeměnil v oporu silné Slavie, i když ho na začátku podzimu přibrzdily zdravotní potíže. „Jeho střelecké výkony mě poněkud překvapují, nečekal jsem, že bude tak výrazný,“ přiznává Petr Švancara, vyhledávaný glosátor současného fotbalového dění. „Myslel jsem, že bude spíš plnit úlohu Standy Tecla, tedy hodně práce na hrotu v pokutovém území, občas gól, občas asistence,“ viděl Jurečkovu užitečnost někde jinde.

Ale přišla střelecká nálada. „Stal se z něj důležitý lídr týmu směrem k titulu,“ prorokuje Švancara. „Otvírá utkání, jako na podzim doma v derby se Spartou, skóruje při složitém vývoji,“ vypozoroval Švancara.

Až přišel poslední skvost. „Zápas proti Bohemce mu neskutečně vyšel. Jak namířil, tak to tam spadlo,“ připomíná Švancara čtyřgólový zápis slávistického kanonýra.

Čtyřgóloví střelci za posledních deset let

  • David Puškáč, Bohemians Praha

Ročník 2021/2022, Bohemians Praha – MFK Karviná 4:0, 34. kolo, nadstavba – skupina o záchranu

  • Adam Hložek, Sparta Praha

Ročník 2021/2022, Sparta Praha – Zbrojovka Brno 6:1, 34. kolo, nadstavba – skupina o titul

  • Nikolaj Komličenko, FK Mladá Boleslav

Ročník 2019/2020, FK Mladá Boleslav – Dynamo České Budějovice 4:2, 7. kolo

  • Zbyněk Pospěch, Dukla Praha

Ročník 2013/2014, Dukla Praha – Sigma Olomouc 4:0, 2. kolo

Pětigólový

  • David Lafata, Sparta Praha

Ročník 2015/2016, Sparta Praha – Vysočina Jihlava 5:0, 30. kolo

Vysokoškolský diplom

Jurečka patří k zanedbatelné menšině prvoligových hráčů, kteří se mohou pochlubit vysokoškolským diplomem. V roce 2021 získal titul inženýr na Fakultě stavební Vysoké školy báňské Ostrava. „Vystudovat vysokou školu byl Václavův cíl, ostatně inženýr je i jeho otec,“ odkrývá Špiláček rodinnou tradici. „Šel si za tím stejně urputně jako ostatně za vším, aby měl něco v záloze, kdyby mu třeba fotbalová kariéra nevyšla, “ znovu vyzdvihuje hráčovu vlastnost.

Studium ho možná v rozjezdu sportovní kariéry přibrzdilo, ale ani ji moc neomezilo. „Měl výhodu, že studoval v Ostravě, z Opavy to měl blízko, nějakých 40 kilometrů,“ hledí Špiláček do automapy Moravskoslezského kraje. „Ani jsem nevěděl, zda skládá zkoušky, kolik dní či nocí strávil nad učivem,“ dodává, že vypětí zvládal bez potíží.

Všeobecně se soudí, že vysokoškolské vzdělání může být na hřišti prospěšné. „U něj ani moc ne,“ rozporuje tento názor Špiláček v případě Jurečky. „Venca totiž moc přemýšlí, moc nad vším uvažuje, přitom je fotbal tak jednouchý,“ odhaluje zásadní rozpor. „Dumá o každé akci, o každé přihrávce, o každém zakončení, to je někdy na škodu,“ předkládá.

Václav Jurečka

  • Narozen 26. 6. 1994, Opava
  • hráčská kariéra: SFC Opava (2002–2014), FK Kolín (2014), Slavoj Vyšehrad (2015), SFC Opava (2014–2020), 1. FC Slovácko (2020–2022), Slavia Praha (2022–2023)
  • Reprezentace Česka: 2022 (5/0)
  • Úspěchy: dvojnásobný držitel Českého poháru (2022 a 2023)

„Je učenlivý a chytrý, na fotbalistu někdy až moc,“ přidává se trenér Jindřich Trpišovský. „Děláme si srandu, že je inženýr, že mu všechno dlouho trvá,“ popisuje se smíchem přístup svého svěřence. Určitě to tak ale hrozné nebude, o čemž svědčí střelecké počinky slávistického útočníka. Šanci na gól dokáže zužitkovat.

Bystrá hlava navíc odkrývá i přednosti. Je totiž vítaný partner pro trenéra. „Je nesmírně vnímavý, snadno pochopí, co se po něm chce,“ připomíná Špiláček, že si slávistický kouč Trpišovský nesmírně potrpí na detailní taktiku, propracované herní systémy a pevné rozestavení.

Reprezentace na obzoru

První pozvánku do seniorské reprezentace dostal Jurečka v březnu 2022 na zápas proti Švédsku v play-off kvalifikace na mistrovství světa v Kataru. Reprezentační debut si vychutnal 29. března, kdy odehrál celý druhý poločas přípravného zápasu s Walesem, který skončil remízou 1:1. Celkem nasbíral po malých částech (dohromady na hřišti 139 minut) pět vystoupení.

Letos na kvalifikaci na mistrovství Evropy 2024 proti Polsku a Moldavsku pozvánku od trenéra reprezentace Jaroslava Šilhavého nedostal, byl jen mezi náhradníky.

Ale to by se mělo změnit. „Reprezentovat mají ti, kdo mají nejlepší formu,“ tvrdí přesvědčivě Špiláček. A tu má nyní Václav ohromnou!“ dokládá na jeho střeleckých počincích.

Reklama

Související témata:

Doporučované