Hlavní obsah

Sparta - Liverpool 0:0. A byli jsme lepší, vzpomíná sparťanský tvrďák

Foto: Profimedia.cz

Jürgen Klopp, kouč FC Liverpool.

Reklama

Málokterý klub ve fotbalovém světě cinkne tak silně jako anglický Liverpool FC. Šestinásobný vítěz Ligy mistrů či předchozího Poháru mistrů, devatenáctinásobný vítěz anglické nejvyšší soutěže.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dobyté trofeje vyvolávají respekt. Ale není se třeba bát. To poznala i Sparta v jediném dvojsouboji na evropské scéně.

Hrál se 2. ročník nově založené Evropské ligy. Český zástupce ve skupině F skončil druhý za ruským CSKA Moskva, předskočil italské Palermo a švýcarský Lausanne.

Anglický gigant bez porážky ovládl skupinu K, za ním zaostaly italská Neapol, rumunská Steaua Bukurešť a nizozemský Utrecht.

Los v prvním jarním dějství, které se oficiálně nazývalo 2. kolo, svedl tyto týmy proti sobě. Vítěz postupoval do osmifinále.

Promarněná šance

Stejně jako letos první duel přivítala pražská Letná se sedmnácti tisíci fanoušky dychtící spatřit na vlastní oči liverpoolské hvězdy, z nichž nejsvítivější seděla na trenérské lavičce – skotský trhač soupeřových sítí Kenneth Dalglish, trojnásobný vítěz Poháru mistrů evropských zemí.

Následovníka, který by byl schopen jako on zasazovat gólové údery, na hřiště neposlal, utkání skončilo bez branek. Favorit, jímž Liverpool rozhodně byl, neuspěl. Domácí však nejásali. „Byli jsme lepší, soupeři nic nedovolili, promarnili jsme naopak některé slibné příležitosti,“ lituje i po letech řízný stoper Tomáš Řepka.

Statistika je průkazná. „Liverpool ani jednou nevystřelil na naši branku,“ připomíná brankář Jaromír Blažek, že nemusel čelit jedinému pokusu, který mířil mezi tři tyče.

Do odvety výsledek, který měl v sobě naději. Zvláště když v té době platilo, že gól vstřelený na hřišti soupeře má vyšší hodnotu. Na Letné Sparta čisté konto udržela.

Úder krátce před koncem

Neprostupné obrany převládaly i na anglické půdě, už se pomalu sunulo utkání do prodloužení. Čtyři minuty před koncem však hlavou po rohovém kopu udeřil nizozemský bijec Dirk Kuijt. „Měl ho hlídat Pamić, ale odlepil se od něj,“ ukazuje na chorvatského viníka stoper Řepka.

2. kolo Evropské ligy 2010/2011

Sparta Praha - FC Liverpool 0:0, 17.2.2011 Rozhodčí: Florian Meyer (Německo). Diváků: 17.569.   Sparta: Blažek - Kušnír, Řepka, Brabec, Pamič - Vacek - Kerič (73. Sionko), Abena, Matějovský (90. Pekhart), Kadlec (89. Zeman) - Kweuke. Trenér: Jozef Chovanec.

Liverpool: Reina - Johnson, Carragher, Kyrgiakos, Wilson - Lucas, Fábio Aurélio (37. J. Cole) - Kuijt, Meireles, Maxi Rodríguez - Ngog (83. Škrtel). Trenér: Kenneth Dalglish.

Nizozemský legionář se prosadil z prostoru brankového území, tedy z poměrně blízké vzdálenosti. Nabízí se, jestli neměl jít na vysoký centr brankář. „To nešlo, přes chumel těl by se k míči nedostal,“ hájí spoluhráče obránce, jenž si společně s dalšími schopnými hlavičkáři rozebrali urostlejší protivníky.

Kuijt k nebezpečným zakončovatelům primárně nepatřil, byl oceňovaný za neutuchající bojovnost, za „černou práci“ při odebírání míčů a přerušování akcí. Ale i góly střílel, za šest let služeb liverpoolskému klubu si jich v Premier League připsal 51. „Ne že by provětral několik frajerů, ale uměl si najít místo,“ nachází jeho přednosti Blažek.

Šlo však o gól vítězný a znamenal postup anglického týmu.

Federální souboje

Za anglický tým nastoupil v obou zápasech slovenský reprezentant Martin Škrtel narozený v roce 1984, tedy ještě ve společném československém státu. Do Liverpoolu přišel v roce 2008 z ruského Zenitu Petrohrad. Zápasy tedy přinesly i federální souboje.

Urostlý stoper – 191 cm – střídal v konci utkání, zvláště na stadionu Anfield jeho vysoká postava v závěrečném tlaku byla pro domácí přínosem, jak se shodují oba sparťanští pamětníci. A rozhodující gól padl po rohovém kopu.

Do liverpoolské kroniky se však významně zapsali i čeští legionáři. „Hráli proti mně Patrik Berger, Vláďa Šmicer, později i Milan Baroš,“ připomíná si Řepka, který v letech 2001-2006 oblékal dres londýnského West Ham United. A na soupisce anglického týmu je náhradní brankář Vítězslav Jaroš.

Československá stopa je tedy i v Liverpoolu silná.

Kultovní kotel Anfield

Fotbalisty Sparty čeká v odvetě kultovní stadion Anfield Road, v roce 2011 byl vyprodaný, přišlo 45 tisíc diváků. Tedy peklo. „Já bych to ani tak nenazýval, necítil jsem strach. Spíš jsem si uvědomoval, jaký je to krásný zážitek, kam jsem se se Spartou dostal,“ vzpomíná Blažek. „A to přeju i nynějším hráčům,“ říká.

+6

Liverpoolští „fans“ jsou však podporou svého týmu pověstní. „Když celý stadion zpívá klubovou hymnu You’ll Never Walk Alone (Nikdy nepůjdeš sám), tak zamrazí,“ přiznává Řepka, jenž chorál slyšel mnohokrát rovněž v anglické Premier League.

Ale ani on nenalézá v proslulém kotli něco, co by mělo hráče zlomit. „Kluci už si něčím prošli, jsou na naplněné ochozy zvyklí,“ probírá se posledními vystoupeními Sparty. „Ale je to obrovský zážitek,“ souhlasí s kolegou. „Mě to nabudilo,“ odhaluje dokonce kladný přínos Blažek.

Lídři soutěží

Liverpool je opět jasným favoritem, což dokládá i postavení na žebříčku UEFA klubů podle koeficientu úspěšnosti. Zaujímá 5. příčku, Sparta stojí na 77. místě. „Ale jsou to lídři domácích soutěží, což se mi moc líbí,“ poukazuje Blažek na současnou formu soupeřů. „I když anglická Premier League je poněkud jiná soutěž,“ připomíná.

„První proti prvnímu, tak je to správné,“ přidává se Řepka. Liverpool vede tabulku o pouhý bod před obhájcem titulu Manchesterem City, který v předchozím ročníku dominoval ve všech soutěžích. „O to bude vzájemný souboj zajímavější,“ zve Řepka fanoušky do ochozů i k televizním obrazovkám.

Zodpovědnost a odvaha

Uspět proti takovému gigantovi nebude jednoduché, vyžaduje to maximální výkon a koncentraci. „Především odpovědný přístup, nedělat chyby,“ varuje Řepka. „Anglický tým má vynikající hráče, kteří dovedou jakékoli zaváhání potrestat,“ listuje Blažek soupiskou a vytahuje z ní střelecká esa: Mohamed Salah, Cody Gakpo, Darwin Núňez.

Možná by stačilo, aby si Sparta neuřízla ostudu. „Tak se uvažovat nedá,“ odmítá Řepka jakékoli poraženecké postoje. „Dá se hrát proti každému, což Sparta nyní dokazuje,“ nabádá, aby si hráči věřili.

Bývalý spoluhráč mu přitakává „To se říkalo už za nás, že proti Liverpoolu nemáme sebemenší šanci, a málem jsme postoupili,“ vrací se Blažek do jara 2011. „Sparta udělala za poslední období ohromný progres, nemusí se bát,“ povzbuzuje svěřence dánského trenéra Briana Priskeho.

Ostatně bude blízko u toho. „Jdu do televizního studia, které bude přímo na ploše,“ prozrazuje Blažek.

Reklama

Doporučované