Hlavní obsah

Trenér Šilhavý přežil na příští dva zápasy, ale smlouvu má jinou

Foto: Profimedia.cz

Trenér Jaroslav Šilhavý a za ním šéf českého fotbalu Petr Fousek.

Reklama

Výkonný výbor fotbalové asociace rozhodoval na mimořádném zasedání, kdo dál povede českou fotbalovou reprezentaci. Šilhavý zůstává, ale s jinak definovanou smlouvou.

Článek

Zbývají už jen dva zápasy do chvíle, kdy bude česká fotbalová reprezentace s jistotou vědět, zda si příští rok zahraje na Euro v Německu.

Utkání v Polsku (17. 11.) a s Moldavskem (20. 11.) posunou Čechy na nejsledovanější fotbalovou událost příštího roku, pokud vyhrají doma (Moldavsko), nebo pokud z každého z obou zápasů získají alespoň bod.

A v této vypjaté situaci se vedení FAČR rozhodlo ponechat kritizovaného trenéra Jaroslava Šilhavého ve funkci.

„Vedlo nás k tomu několik skutečnosti, zaprvé situace ve skupině. I když jsme nebyli spokojeni s některými výkony a výsledky. Do 27. října je potřeba obeslat kluby pro další nominaci. Zvažovali jsme i další varianty. Ať už ze současného realizačního týmu, ve hře byla i výměna trenérů,“ řekl šéf FAČR Petr Fousek na tiskové konferenci po zasedání výkonného výboru.

K Šilhavého odvolání, o kterém se fotbalová „vláda“ na mimořádném zasedání bavila, přitom klidně mohly vést tři navzájem propojené důvody: špatná hra (například v Moldavsku), špatné výsledky (zejména 0:3 v Albánii) a patrná trenérova ztráta vlastní energie. Po posledních zápasech v Tiraně a v Plzni viděli diváci v pozápasových rozhovorech rezignovaného muže, který nechává svůj osud v cizích rukách, aniž má sílu na něm něco změnit.

„To bylo jedno z nejsmutnějších interview, která jsem kdy viděl. Ta třicetivteřinovka v divákovi nutně probudila dojem, že je trenér Šilhavý chudák. Myslím, že hlavní kouč nároďáku by neměl v lidech vyvolávat lítost,“ řekl v nejnovějším vydání podcastu Nosiči vody komentátor a očitý svědek utkání v Albánii Jindřich Šídlo.

Vedení fotbalové asociace se bálo sáhnout před posledními dvěma zápasy k radikálnímu kroku. Šilhavému nejspíš také pomohlo, že se za něj na poslední chvíli prostřednictvím kapitána týmu Tomáše Součka postavili hráči. Souček prohlásil, že by bylo nejlepším řešením dohrát kvalifikaci se současným realizačním týmem a vyzval přitom šéfy českého fotbalu, aby se přišli „podívat do kabiny“.

Šilhavému a jeho asistentům se vytýká, že nechali hráčům příliš volný režim. „Dostaly se ke mně zákulisní zprávy, že atmosféra na reprezentačních srazech byla až příliš uvolněná. A na hřišti se to potom v některých případech velmi viditelně odráželo. Takhle se kvalifikace hrát nedá. Jde to jednoznačně za realizačním týmem,“ uvedl ve zmíněném podcastu Nosiči vody někdejší mládežnický reprezentant Karel Tvaroh.

„Po mém soudu se mělo vedení asociace věnovat otázce trenéra Šilhavého mnohem pečlivěji už loni v dubnu, kdy mu tak nějak automaticky prodloužilo smlouvu. Teď, těsně před koncem bojů v kvalifikační skupině, vzniká obtížně řešitelná situace,“ dodal fotbalový glosátor Luděk Mádl.

Pokud Šilhavý s týmem nakonec postoupí na Euro, ani v takovém případě jistotu, že zůstane koučem národního týmu, nemá. FAČR mu upravil smlouvu, zkrátil její platnost do konce kvalifikace.

Reklama

Doporučované