Hlavní obsah

Hledá se trenér, a to rychle. Šilhavý už se proměnil v zombie

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý na své pozici přesluhuje. Kým ho nahradit?

Reklama

Článek

Jubilejní 100. díl podcastu Nosiči vody se důkladně věnoval problémům české reprezentace. Shoda panovala na tom, že dál už tým musí jít bez Jaroslava Šilhavého, ve kterém po děsivé prohře v Albánii vyhasla energie. Ale kdo přijde místo něj?

Od roku 1996 hrává česká reprezentace na turnaji Euro pravidelně. Tentokrát dostala od pohledu tak snadnou kvalifikační skupinu, že je opravdu s podivem, když se v ní souží.

„Je ohromný průšvih, že ve skupině s Albánií, trápícími se Poláky a urputně bránícími Moldavany a Faeřany reálně řešíme, jestli se vůbec podaří postoupit,“ smutní Karel Tvaroh, bývalý mládežnický reprezentant.

I díky souhře dalších výsledků jsou přitom postupové šance pořád slušné. Stačí vyhrát doma nad Moldavskem. A mělo by nejspíš stačit uhrát v Polsku i proti Moldavanům po bodu. Jenže ještě větším strašákem, než jaký skýtá pohled na tabulku, byl mimořádně tristní výkon českého týmu v Albánii s porážkou 0:3.

Horor z Tirany

„Pro mě osobně to byl nejhorší sportovní zážitek od roku 1991,“ konstatoval Jindřich Šídlo, politický glosátor a zároveň velký fotbalový fanoušek, který se na zápas osobně vydal do albánské metropole. Poté, co na stadionu absolvoval nejpřísnější bezpečnostní kontrolu v životě, následoval pohled na mimořádně nevydařené české představení. „Češi dělali všechno strašně pomalu,“ všiml si Šídlo.

„Po zápase snad celá Tirana jezdila s vlajkami v houkajících autech. Jako kdyby vyhráli celé Euro,“ vzpomíná Šídlo na divoký večer s hořkou pachutí pro český tým.

„Domácí hráli sebevědomě, zápas totálně ovládli. Po vyloučení Chytila to mohlo skončit klidně pět nebo šest nula. Obraz bídy a utrpení. Albánci na hřišti kralovali,“ připomíná sportovní novinář Luděk Mádl.

Kromě debaty o tom, zda měl být Chytil vyloučen, připomněli Nosiči vody i jeho obrovskou šanci z úvodu utkání, se kterou se ale nevypořádal.

„Ve fanzoně ukazovali všechny albánské góly v kvalifikaci. Většinou zpoza vápna. A přesně takový jsme dostali taky. Nechápu, že na to tým nebyl připraven,“ diví se Šídlo.

Muž bez duše

Pozice trenéra Šilhavého se po Albánii začala významně zpochybňovat. Přesto vedl tým i k hubené výhře 1:0 nad Faerskými ostrovy. Korunu všemu ale nasadilo trenérovo televizní interview po zápase. Představil se v něm jako zcela vyhaslý člověk bez energie, působil jako zombie.

„To bylo jedno z nejsmutnějších interview, která jsem kdy viděl. Ta třicetivteřinovka v divákovi nutně probudila dojem, že je trenér Šilhavý chudák. Myslím, že hlavní kouč nároďáku by neměl v lidech vyvolávat lítost,“ zamýšlí se Jindřich Šídlo.

Už dnes, tedy v úterý 17. října, se bude otázkou obsazení pozice reprezentačního trenéra zabývat výkonný výbor FAČR.

Nosiči vody vysvětlili, proč se v té souvislosti začalo skloňovat jméno Jindřicha Trpišovského, ale proč to byla nejspíš zcela falešná stezka. A upozornili na to, jak předseda Petr Fousek přistupuje k problému zcela nesystémově, když dlouhodobě ignoruje odborníky ze sportovní rady.

Nosiči vody nabídli i své tipy na přeobsazení pozice reprezentačního trenéra a zdůraznili, že dokud se pojede postaru, kdy si právo vybírat kouče národního týmu osobuje jeden člověk bez náležité erudice a hlubší analýzy, český fotbal z problémů jen tak nevybředne.

O tom všem se dozvíte v nové epizodě podcastu Nosiči vody. Poslechnout si ji můžete v přehrávači v úvodu článku.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované