Hlavní obsah

MS 2030 je nejšílenější akcí FIFA v historii. Hledejme za ní saúdské peníze

Foto: Shutterstock.com

FIFA prezentovala model MS 2030, nad kterým zůstává rozum stát. Bude se hrát hned na třech kontinentech.

Reklama

Článek

Začne to v Jižní Americe. A přesune se to do Portugalska, Španělska a Maroka, tedy do Evropy a Afriky. Co je to? Fotbalové MS 2030, nejšílenější projekt, jaký kdy FIFA představila. Patrně proto, aby uspíšila MS v Saúdské Arábii.

„Mezinárodní fotbalová federace FIFA rozhodla, že mistrovství světa v roce 2030 společně uspořádají Španělsko, Portugalsko a Maroko. To by bylo ještě v pořádku, ve Středomoří spolu tyto země vytvářejí ucelený region. Jenže to není celé. Na startu turnaje se tři utkání odehrají v Paraguayi, Uruguayi a Argentině. Se zdůvodněním, že se tak oslaví sté výročí od prvního MS, které v roce 1930 hostila Uruguay,“ vykopává téma Nosičů vody Jaromír Bosák, moderátor podcastu.

Pokud vše schválí kongres FIFA, bude se hrát jedno MS poprvé v šesti zemích. A na třech kontinentech. Ohromně znevýhodněny budou týmy, které budou vylosovány, že se coby soupeři jihoamerických zemí vydají na jejich kontinent. A pak se přes několik časových pásem budou přesouvat do Středomoří.

„Jejich hráče, realizační týmy, ale i fanoušky čeká logisticky mimořádně komplikovaná akce. Obávám se, že je zaděláno na malér. Bavíme se o degradaci toho, co pro nás světový šampionát představuje,“ varuje Karel Tvaroh, bývalý mládežnický reprezentant.

I Blatter má výjimečně pravdu

„Zcela výjimečně musím souhlasit s bývalým předsedou FIFA Seppem Blatterem, který projekt svých následovníků odsoudil. Apeloval na to, že jednotlivé turnaje mistrovství světa vytvářely vždy unikátní atmosféru, která čerpala z kultury pořadatelské země. Tento mezikontinentální projekt jde ale přímo proti duchu této tradice,“ podotýká fotbalový novinář Luděk Mádl.

Proč se něco tak komplikovaného vůbec urodilo? „Od MS 2026 se turnajů bude účastnit už 48 týmů. To proto, aby odehrály 104 zápasů a FIFA je mohla prodat televizním stanicím za ještě větší balík peněz než doposud. Tak gigantický šampionát ale dokáže málokterá země uspořádat sama. A tak se o kandidaturu začala hlásit různá společenství zemí,“ vysvětluje Luděk Mádl. Zmíněné příští MS 2026 uspořádají USA, Kanada a Mexiko.

„A pro další turnaje vznikly dvě silné kandidatury. Pro rok 2030 argumentovaly silně stoletým výročím turnaje Uruguay, Argentina, Paraguay a Chile. A pak tu byla silná kandidatura Španělů s Portugalci, k níž se přimklo Maroko,“ rekapituluje Mádl.

Saúdové přetlačí všechno

„A pak se na obzoru objevili Saúdové, kteří nyní skupují světové hvězdy pro svoji ligu. A chtějí světový šampionát co možná nejdříve. Na jejich petrodolary FIFA extrémně dobře slyší. Takže po mém soudu prostě vzala dva výborné projekty, z nichž mohly být postupně za sebou dva úžasné světové šampionáty, tedy jihoamerický a středomořský. A vytvořila z nich křížence, paskvil, který prezentuje jako MS 2030. Jen proto, aby už v roce 2034 mohlo být MS v Saúdské Arábii,“ nabízí Mádl vysvětlení, jak nejspíš celý ten divotvorný hrací model šampionátu vznikal. „Jen z něj po trase někde úplně vypadlo Chile.“

Mezinárodní fotbalové asociaci FIFA, kterou řídí Švýcar Gianni Infantino a ovládají ji prioritně zájmy asijských či afrických zemí, jde v posledním období o jediné. Generovat stále větší, větší a větší příjmy, které se pak do členských zemí přerozdělují.

„Evropské země jsou pod tlakem. Podařilo se jim zastavit jen jeden Infantinův plán, a sice ten, aby se MS pořádalo každé dva roky. To by zničilo ekonomiku turnaje Euro, a tak se evropské asociace semkly jako jeden muž, odhodlány MS s dvouletou periodicitou bojkotovat,“ připomíná Mádl.

Nosiči vody se pozastavili i nad gigantičností turnajů o 48 účastnících, rozmělňujících sportovní úroveň vrcholných přehlídek světového fotbalu. Navíc má FIFA v plánu výrazně rozšiřovat MS klubů. „Opět proto, aby znásobila zisky,“ dodávají Nosiči vody.

V hlavní roli Karabec

V nové epizodě se ale Nosiči vody ohlížejí i za výraznými momenty v evropských pohárech a české ligové soutěži. Řeší například, proč Slavii v úvodu utkání v Liberci sfoukl dvougólový vichr z místních hor a zda Pražanům k obratu nepomohla až příliš přísná penalta proti domácím.

A chvály za dva zásahy v Hradci Králové se dočkal i sparťan Adam Karabec. Zároveň se ale Nosiči vody pozastavili nad jeho hlavičkářskými rezervami, které odhalila koncovka pohárového zápasu v Seville. Bez odezvy nezůstala ani výhra Arsenalu nad Manchesterem City a nechybí ani poklona nečekané ikoně německé Bundesligy.

O tom všem se dozvíte v nové epizodě podcastu Nosiči vody. Poslechnout si ji můžete v přehrávači v úvodu článku.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované