Hlavní obsah

Kapitáni se drželi pod krkem. Proč se rivalita derby zvrhla v nenávist

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Neslavně ikonický souboj kapitánů pražských „S“. Vlevo sparťan Ladislav Krejčí, vpravo slávista Jan Bořil.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Svátek fotbalu se tentokrát v derby „S“ nekonal. Jako by zúčastněné strany úplně ztratily zájem o kopání do míče. Hráči se raději okopávali navzájem, z rivality vyhřezla nenávist. A tohle derby si všichni zapamatují jako ostudné.

Očekávané nedělní klání mezi Slavií a Spartou (1:1) se v mnoha směrech hrubě nepovedlo, shodli se protagonisté podcastu Nosiči vody, kteří právě svému rozčarování z derby a hledání příčin destruktivní apokalypsy věnovali významnou část aktuální epizody.

„Fotbal se v derby prakticky nehrál. Utkání vůbec nesneslo srovnání s jinými šlágry, jež o víkendu nabízela fotbalová Evropa. Absolutně v ničem,“ vykopává ústřední téma Jaromír Bosák, moderátor podcastu.

„Derby je sice pokaždé vyštengrované, plné emocí, ale tentokrát už to výrazně překročilo jakoukoli rozumnou mez. Oboustranně tvrdá hra, v níž scházel respekt k soupeři, vyústila v představení, kdy se kapitáni obou týmů prakticky drželi pod krkem,“ rozohnil se Luděk Mádl, fotbalový novinář.

Rozhodčí bez autority a scénky z Okresního přeboru

Nosiči vody řešili, proč se namísto rivality vybudovala mezi tábory Sparty a Slavie spíše zášť a nenávist. A to jak v kabinách obou týmů, tak mezi fanoušky.

Negativní emoce na hrací ploše absolutně nezvládal rozhodčí Ladislav Szikszay. U hráčů naprosto postrádal jakoukoli autoritu.

„Žijeme v době zpochybňování mnoha hodnot a ve společnosti, v níž je módní žádné autority neuznávat. Když zůstaneme jen u fotbalu, řekněme si na rovinu: Jakou autoritu má předseda svazu, jakou předseda komise rozhodčích a jakou autoritu mohou mít po berbrovské aféře samotní sudí, kteří v lize stále víceméně začínají?"přemítá Luděk Mádl. „To ovšem není žádná výmluva nebo omluva. Protože to, kam se tentokrát derby zvrhlo, je prostě neomluvitelné.“

„To se všichni zbláznili?“

Jaromír Bosák poukázal na to, jak divočinu na hřišti ještě umocňovali členové realizačních týmů. Někteří z nich se chovali doslova jako smyslů zbavení. „A chvílemi to tam vypadalo jako ve scénách z Okresního přeboru,“ připomněl Bosák oblíbený seriál z fotbalového „pralesa“.

„Když se po utkání, ve kterém se Jan Bořil myslím zrovna neprezentoval způsobem, který by byl vzorem mládeži, na oficiálním twitterovém účtu Slavie objeví: ‚Jan Bořil - kapitán, lídr, srdcař'‘, tak mi přijde, že někomu něco spadlo na hlavu. To se všichni zbláznili?“ upozornil Luděk Mádl na to, že i oficiální před- a pozápasová komunikace zůstala hodně dlužná duchu fair play.

„V každé kabině před derby padají věty, že to bude válka. Většinou se to ale myslí obrazně. Jde o zdravé nasazení. Právě bojovná nálada a vítězná mentalita dělají z těch zápasů unikum. Před tím, aby se utkání nezvrhlo do příliš agresivní polohy, ho musí uchránit tým rozhodčích. Jenže ti to hrubě nezvládli. Podcenili úvodní ostřejší zákroky, což přispělo k eskalaci emocí a pokažení celého zápasu,“ míní Karel Tvaroh, bývalý fotbalista.

Nosiči vody se zaměřili na to, jak Szikszay nakládal s udělováním karet. Věnovali se nepovedené derby-premiéře sparťanské posily Angela Preciada. A pokusili se také vcítit do duše penaltového exekutora, který musí obvykle několik minut čekat na potvrzení verdiktu od videorozhodčího.

Pozor na třetího vzadu

Nosiči vody také upozornili na roli třetího vzadu, která ohromně vyhovuje Viktorii Plzeň. Nyní se chystá na zápas pravdy na Letné, přičemž Spartě po vyloučení v derby bude nejspíš scházet kapitán Ladislav Krejčí.

Nechybí ani sonda do Bundesligy, v níž rezonuje jméno Harry Kane a také vzestup Leverkusenu, kde se na své další herní šance připravuje trio českých reprezentantů.

Neschází ani detailní pohled na severolondýnské derby, po kterém i Luděk Mádl coby příznivec Arsenalu musel pochválit souhru Jamese Maddisona s Korejcem Sonem, úderné dvojice v barvách Tottenhamu.

Nosiči zmínili i eskalaci násilí na utkání Ajaxu Amsterdam s Feyenoordem, kde negativní vývoj skóre neunesli domácí příznivci. Kam až může zajít rivalita a jak zabránit tomu, aby se nezvrhla v nenávist a ničení? I o tom Nosiči vody debatovali.

To všechno se dozvíte v nové epizodě podcastu Nosiči vody. Poslechnout si ji můžete v přehrávači v úvodu článku.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované