Hlavní obsah

Fotbalová Neapol po 33 letech získala titul. Chudý jih Itálie slaví triumf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Příznivci fotbalového týmu SSC Neapol během oslav vítězství v italském fotbalovém šampionátu.

Reklama

Italská Neapol slaví fotbalový titul, který tamní tým SSC získal po 33 letech. Na pozadí slavností došlo v jižně položeném městě ke střelbě, při níž zemřel 26letý muž. Další lidé zůstali po oslavách zranění.

Článek

Trvalo to 33 let, než se fotbalová Neapol opět dočkala italského ligového titulu. Město tak v noci na pátek zachvátily bujaré oslavy, na které se jihoitalská metropole ve velkém připravovala již několik týdnů. V ulicích s vlajkami klubu a v dresech hráčů slavily tisíce lidí. Vedle nevídané euforie ale Neapol postihla i tragédie.

Během noci na pátek byl při slavnostech zastřelen 26letý muž, uvedla stanice CNN s odkazem na neapolskou policii. Ve vážném stavu byl převezen do nemocnice, kde podlehl zraněním, napsal italský deník La Repubblica. Neznámý střelec zranil ještě další tři lidi, jejich stav nicméně zůstává podle italských médií stabilní.

Policie střelbu, ke které došlo na náměstí Piazza Volturno, vyšetřuje. Neapolský prefekt Claudio Palomba řekl rozhlasové stanici RAI, že „neměla nic společného s oslavami“.

Do nemocnice museli podle úřadů taktéž tři fanoušci, kteří se při oslavách popálili pyrotechnikou. Podle italského deníku La Stampa ale přes noc ošetřovali lékaři více než 200 lidí kvůli zraněním, která utrpěli během oslav, od poranění nožem přes popáleniny od petard až po astmatické záchvaty způsobené vdechováním kouře ze světlic.

Oslavy taktéž téměř zastavily chod města. Policie vydala varování, že se kvůli slavnostem mohou tvořit kolony a kolabovat může i městská hromadná doprava. „Chtěl bych zdůraznit smysl pro odpovědnost obyvatel Neapole: včera bylo vyhlášeno omezení silničního provozu a to bylo z velké části dodržováno,“ poznamenal podle agentury ANSA Palomba.

Vítězství Neapole ukazuje hlubší příběh, říká novinář

Ačkoliv italská liga ještě není u konce, už nyní je jasné, že Neapol titul získá. Takzvané scudetto (pohár pro italského fotbalového mistra) si zajistila při remíze s Udinese na jeho hřišti, a nyní tak má pět kol před koncem soutěže nedostižný náskok. Oslavy fanoušků začaly ihned na stadionu na severovýchodě města, kdy se lidé na hráče sesypali z tribun. Už tam došlo mezi podporovateli obou týmů ke střetům.

„Tenhle úspěch je hlavně pro vás. Spoustu Neapolitánců právě díky tomuto okamžiku překoná těžké chvíle ve svých životech,“ vzkázal trenér Neapole Luciano Spalletti fanouškům krátce po zápase.

Neapol vyhrála Serii A teprve potřetí, nyní se oslavy konaly převážně na domácím hřišti Stadia Diega Armanda Maradony. Stadion je pojmenovaný po fotbalové legendě, která v roce 1990 dovedla tým k jeho dosud poslednímu titulu.

Pro řadu obyvatel Neapole znamenal tento úspěch klíčovou historickou událost. „V roce 1990 mi bylo šest měsíců, ale vyrůstal jsem na kazetách VHS s Diegem Maradonou. Teď je tohle scudetto jako opětovné setkání s tou dobou,“ vzpomínal novinář Vincenzo Credendino pro stanici BBC.

„Vítězství Neapole je vítězstvím místní identity a těch, kteří se jí naprosto oddávají. Město zažívá moment sebepoznání a znovuobjevení své velikosti,“ vysvětlil novinář Angelo Forgione. Nejde podle něj totiž jen o fotbalový úspěch, ale i o příběh vítězství chudšího regionu, jehož tým se propadl i na totální dno, nad severním establishmentem.

Za posledních 33 let navíc nevyhrál Serii A ani žádný klub ležící na jihu Itálie, což ještě více rozdmychávalo nevraživost mezi fanoušky v regionech.

Hrdost na fotbalový tým dokazují již několik týdnů ozdobené ulice, ve kterých visí na šňůrách fotbalové dresy, ve většině podniků se sledují zápasy a lidé chodí v klubových barvách. Do města zamířila i řada turistů, kteří chtějí tento neapolský historický úspěch oslavit s místními, popsala situaci BBC. Nechybí ani všudypřítomné Maradonovy portréty, malý Argentinec je v Neapoli stále za boha.

Reklama

Související témata:
Italská liga

Doporučované