Hlavní obsah

O2 arena se chystá na šampionát. „Prodalo by se i 40 000 lístků,“ říká její šéf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Libeňská O2 arena se chystá na svůj třetí hokejový šampionát. Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Začíná hokejový šampionát. Šéf O2 areny Robert Schaffer čeká rekordní návštěvnost a říká: „Klidně bychom mohli mít arénu pro 40 000 a bylo by stejně vyprodáno.“

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Třetí šampionát během dvaceti let. Libeňská O2 arena se poprvé otevřela v roce 2004. Tehdy se stavěla právě kvůli hokejovému mistrovství, další proběhlo v roce 2015 a už tento pátek začne třetí domácí šampionát. Jak se vlastně O2 arena za těch 20 let změnila?

„Samotná aréna se myslím moc nezměnila. Samozřejmě, je o 20 let starší. Změnilo se spíš to okolí. V roce 2019 jsme O2 arenu obohatili o její mladší sestru O2 universum. Zároveň jsme přidali hotel. To jsou asi ty hlavní změny, jinak aréna má pořád stejně velkou kapacitu, moc se nemění,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys Robert Schaffer, šéf společnosti Bestsport, která je provozovatelem haly.

Co všechno vlastně obnáší organizace hokejového mistrovství?

Je to obrovský nápor. Dnes má O2 arena roční návštěvnost kolem jednoho milionu návštěvníků a my očekáváme, že v květnu sem přijde přibližně polovina roční návštěvnosti. 450–500 tisíc návštěvníků. To, co si tu zažijeme během šesti měsíců, teď zažijeme během jednoho měsíce. To je velký nápor.

Jaké jsou přípravy?

Velké. Je to šampionát spojený s velkými bezpečnostními opatřeními. To znamená speciální vstupy, součinnost s policií… Abychom mohli prodávat občerstvení, musíme si zabezpečit co nejvíc zásob uvnitř arény a domluvit speciální časy, kdy se mohou zásoby převést speciálními vstupy. Samozřejmě se musí zkontrolovat všechny technologie a zabezpečit personál, protože tu v den, kdy máte tři zápasy, bude skoro 50 tisíc diváků, kteří se tu vystřídají. Takže je to velký nápor.

Vím, že jste tu nacvičovali i zásah v případě bezpečnostního rizika, co dalšího se musí dopředu natrénovat?

Trénovala to policie v naší spolupráci. Cvičí se toho spoustu, třeba i obsluha mediálních technologií. Musíme se také dobře připravit na to, jak musí všichni diváci po každém zápase arénu opustit a pak třeba znovu přijít. Jak co nejrychleji tento procese urychlit, protože jsou pevně dané časy televizních přenosů, které se nemohou posunout.

Máme tu záložní rolbu, kdyby se jedna z našich dvou porouchala. Kontrolují se výtahy a všechny požární předpisy.

Jak rychle dokážete mezi dvěma zápasy arénu vyklidit?

Myslím, že na to máme asi hodinu a půl. Bohužel. Byli bychom rádi, kdyby se tu návštěvníci ještě zdržovali a třeba ještě utráceli, ale tak to bohužel není. Mezitím musíme arénu alespoň částečně uklidit, aby noví hosté nepřicházeli do nějakého nepořádku.

90 minut není moc času ve chvíli, kdy máte poděkovat za návštěvu 17 tisícům návštěvníků a dalších 17 tisíc nových přivést a zkontrolovat. Ve chvílích, kdy se nastavuje, je prodloužení, tak to úplně jednoduché není.

Jsou letos bezpečnostní opatření přísnější než při minulém šampionátu?

Myslím, že o něco přísnější jsou. Na jednu stranu nemáme ten vnější perimetr jako v roce 2015, na druhou stranu je víc rozšířené území, kde platí nějaká speciální pravidla. I na okolní ulice.

I my sami jako zaměstnanci budeme každý den muset procházet důkladnější prohlídkou. Pokud jedeme auty, pro představu je to stejné jako jet před americkou ambasádu. Samozřejmě proběhne pyrotechnická prohlídka a bezpečnostní složky budou připravené, aby vše proběhlo tak, jak má.

MS v hokeji by potřebovalo dvě O2 areny

A co požadavky Mezinárodní federace ledního hokeje? Jsou náročnější?

Náročnější jsou možná z pohledu mediálního pokrytí. Ty nároky ale neustále rostou. I proto jsme rádi, že máme O2 universum. Zápasy budou samozřejmě v aréně, ale v universu máme tréninkovou ledovou plochu a v horních sálech bude probíhat kongres a další setkání. Je tam prostor pro zázemí různého typu. Využijeme tedy prostory i tam.

Musely se letos nějak měnit šatny?

Drobně. Ale zase – využíváme i šatny v O2 universum. Prostě těch různých sportovišť, tréninkových míst je potřeba tolik, že bychom možná mohli mít ještě jednu arénu navíc.

V roce 2015 navštívilo mistrovství světa v ledním hokeji 741 690 diváků, tedy 11 589 lidí na zápas. Překonáte to?

Určitě ano. Dneska víme, že zápasy na české týmy jsou beznaději vyprodané, samozřejmě, že s postupem v rámci play-off tam nikdo neví, kdo v těch zápasech bude hrát. Takže si myslím, že tam ještě nějaké drobné lístky mohou být k dispozici, ale jedeme na plnou kapacitu.

Kolik lístků by se prodalo, když by hrály týmy jako Česko nebo Kanada?

Vždy je to o ceně vstupenky, ale věřím, že to může klidně být dvojnásobek. Ten zájem byl opravdu obrovský i přesto, že se vstupenky prodávaly v balíčcích. Museli jste si koupit i ten zápas, který vás možná tolik nezajímá. Myslím, že ta atmosféra tady bude a věřím, že klidně bychom mohli mít arénu pro 40 000 a bylo by stejně vyprodáno.

Kolik vlastně stojí provoz arény?

Jedno souhrnné číslo vám teď asi nepovím, ale třeba náš aktuální účet za elektřinu se pohybuje kolem šesti sedmi milionů. Dnes je nás tady asi 170 zaměstnanců, k tomu počítejte nějaký paušál na režie a všechny možné revize, kterými musíme procházet. Odhaduji, že to může být 600 tisíc korun denně.

O2 arena se chystá na 140 akcí

Kolik akcí ročně je potřeba, aby se aréna uživila?

Dnes jsme schopni náš provoz pokrýt bez pomoci – ať už města, akcionáře nebo státu. Akcí je tu přibližně sto do roka, letos jich kvůli mistrovství bude víc, 130 až 140. Když to srovnám s jinými arénami v Evropě, je to obvyklé číslo. V momentě, kdy má hala i druhý domácí tým, například když se hokej střídá třeba s basketbalem nebo jiným sportem, tak se může dostávat ke dvěma stovkám. Nejvytíženější je pravděpodobně Londýnská O2 aréna, kde je akcí 200–220 do roka.

Jak složitá je přestavba z jedné akce na druhou? Vím, že při zápase Sparty s Třincem hrozilo, že florbalisté budou hrát na ledě…

Když začínalo třetí prodloužení, chviličku jsme se báli, kdy začnou čtvrté. Pokud se hraje takovýto nekonečný zápas, ty obavy tam byly. Přestavba vždy závisí na tom, jaký „set up“ potřebujete. My jsme schopni bez problémů střídat v pondělí hokej, v úterý koncert, ve středu hokej, ve čtvrtek koncert. Ta změna tohoto typu je relativně jednoduchá, to se bavíme o zhruba pěti hodinách.

Největší změny probíhají ve chvíli, kdy pořádáme parkurové play-off. Tam máte jiný povrch, aréna se musí připravit, staví se speciální tribuny… Tam se můžeme bavit o 48 hodinách. Náročné jsou i tenisové kurty, protože nejenom že překrýváte led, ale stavíte i jinou plochu. Speciální tribuny se staví déle a důležité je i to, co dáváte na střechu. Veškeré možné efekty, světla, ozvučení.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Doporučované