Hlavní obsah

„Objednali jsme dvakrát víc piva.“ Hospody čekají rekordní fotbalové tržby

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Fotbaloví fanoušci v centru Prahy.

Reklama

Do Prahy přijíždějí tisíce fotbalových fanoušků, večer se totiž odehraje zápas mezi West Ham United a ACF Florentina. Do metropole však nemíří pouze za fotbalem, ale také za levným alkoholem.

Článek

V Praze se to dnes jen hemží vínovými a fialovými fotbalovými dresy. Tisíce fanoušků anglického fotbalového klubu West Ham United a italského Fiorentine se vydaly do Prahy, aby buď na vlastní oči, nebo na obrazovce viděly hrát svůj oblíbený tým.

Podle odhadů do Prahy přijelo asi dvacet tisíc Britů a deset tisíc Italů. Fortuna Arena, kde se zápas dnes večer hraje, jich však pojme maximálně osmnáct tisíc. Na Letenské pláni proto vyrostla fanzóna, ve které mohou utkání sledovat příznivci West Hamu, na pražském Výstavišti vznikl areál zase pro italské fanoušky. V britské části se očekává účast až 25 tisíc lidí, Italové odhadují maximálně čtyři.

Mimo fanzóny zaplavili fanoušci také hospody, sport bary, a dokonce i kavárny. Těší se především na velmi levné pivo, a hospodští tak mají už od rána dost napilno.

V irském pubu Rickey O’Rileys bylo plno už v 11 dopoledne. Fanoušci West Hamu si před velkým dnem dopřávali pořádnou snídani, spousta z nich ji zapíjela i několika pivy. Podle manažera hospody se díky přílivu fanoušků jejich týdenní zisk pravděpodobně až zdvojnásobí.

Foto: Magdalena Maňáková, Seznam Zprávy

V irském pubu Rickey O’Rileys měli plno už v 11 hodin ráno. Pro jistotu objednali dvojnásobný počet pivních sudů.

„Předpokládám, že budeme mít dnes večer úplně plno. Zápas budeme promítat na všech čtrnácti obrazovkách a posledních deset dní průběžně přiobjednáváme další sudy piva, teď jich tady máme oproti normálu asi dvojnásobek,“ těší se manažer na večer.

„Na tento týden jsme připravili dokonce speciální panáky, které jsme pojmenovali podle hráčů West Hamu. Hrají tam také dva Češi, podle Součka máme panáka Becherovky v půllitru piva a Coufal má Becherovku se zelenou,“ dodává. Tematických panáků prý od začátku týdne prodali asi pět set, jejich nápad už zmínily dokonce některé britské noviny.

Foto: Magdalena Maňáková, Seznam Zprávy

Pub si připravil tematickou nabídku drinků.

Plno je i v nedalekém sportovním baru Londoners, večer tam podle místní obsluhy bude úplně narváno. Čekají především fanoušky West Hamu.

„Očekáváme, že budeme mít hodně práce, tento zápas je velmi důležitý a Angličané milují pivo. Lidé přicházejí už od rána, upřímně si myslím, že dnes s tržbami trhneme nový rekord,“ myslí si jedna ze servírek.

Potvrzuje to i jeden z hostů, Toby, který do Prahy z Londýna vyrazil se skupinou přátel. „Přijeli jsme už v pondělí, od té doby jsme prakticky pořád někde v hospodě, máte tady extrémně levné pivo,“ směje se s tím, že pokud dnes zápas Britové nevyhrají, porazí Italy aspoň v pití.

Italských fanoušků chodí po městě sice o něco méně, i tak se ale všude rozléhá jejich skandování. Především pak když se setkají s příznivci nepřátelského týmu.

„Přijeli jsme včera ráno, jestli půjdeme pít, záleží na tom, jestli bude co slavit. Pokud prohrajeme, tak asi půjdeme spát. Jsme docela unavení z procházení města,“ říká Luis, jeden z fanoušků Fiorentiny.

„Rozhodně je ale dnešek vzrušující, už jsme narazili na několik potyček mezi fanoušky. Nemyslím si ale, že budeme pít tak moc jako Angličani, naše kultura je v tomhle trochu jiná,“ dodává.

Foto: Magdalena Maňáková, Seznam Zprávy

Ani v italské fanzóně na pražském Výstavišti přípravu nepodcenili… s kurzem 22 Kč za euro by byli v ČNB víc než spokojení.

Na příliv fanoušků se připravují všichni

Že je v Praze nezvykle mnoho Italů a Britů, si všímají i podniky, ve kterých dnešní zápas promítat vůbec neplánují. Zahrádky v centru města jsou fanoušků plné až k prasknutí, ve spoustě podniků se číšníci opravdu nezastaví.

„Fotbal nepouštíme, i tak ale máme plno. Největší nával fanoušků bude asi před zápasem, pak se přesunou někam, kde mají televizi,“ říká číšník Petr z Výčepu U Zvonu.

Podobně jsou na tom také podniky v okolí obou fanzón, kam se fanoušci stahují už nyní, aby včas chytli dobrá místa. V bistru Artyčok, které stojí hned vedle italského areálu, jsou dnes připraveni v případě potřeby zůstat v práci i po zavíračce.

„Zatím sem chodí lidi spíš na obědy, ale pro Italy tady bude extrémně levné pivo, takže předpokládáme, že budeme mít plno,“ říká jeden ze zaměstnanců. Zákazníky by jim mohlo přilákat i to, že je zde pivo v porovnání s fanzónou o něco levnější.

V samotném areálu fanzóny už teče pivo plným proudem. V každém ze tří velkých stanů mají pro fanoušky přichytáno asi sedmdesát velkých sudů piva, obsluha očekává, že se vypije vše. Další sudy mají v šesti menších stanech, kde si návštěvníci mohou dát i koktejly či skleničku vína. Fanoušků by sem mělo zamířit něco okolo čtyř tisíc.

Stejně tak se připravují organizátoři na Letné, kam má podle nich dorazit až dvacet pět tisíc diváků, což je plná kapacita areálu. Zásob piva mají o něco více, na rozdíl od fanzóny Fiorentiny navíc u vstupu kontrolují, zda u sebe návštěvníci nemají nějaký alkohol.

„Jen my v našem stánku máme sto dvacet velkých sudů, klidně si to spočítejte. Předpokládám, že podobný počet mají i v ostatních stáncích. Určitě se to vypije všechno, těch lidí má přijít opravdu hodně,“ říká výčepní od jednoho z letenských stánků a dodává, že tvrdý alkohol se zde spíš pít nebude.

Reklama

Doporučované