Hlavní obsah

NHL ocenila další legendu. Ostrý chlápek, který si dal i deset piv za večer

Foto: Profimedia.cz

Chris Chelios měl o víkendu v Chicagu stejnou oslavu jako Jaromír Jágr v Pittsburghu.

Reklama

Chris Chelios je slavný hokejista NHL, kterému teď podobně jako Jágrovi vyvěsili navždy dres pod střechu hokejové arény v Chicagu. Chris má mimochodem s Jágrem dost společného a jeho cesta se několikrát protnula s českým hokejem.

Článek

Na stadionu Pittsburgh Penguins visí pod stropem dres číslo 68. V aréně Chicago Blackhawks nově dres číslo 7 Chrise Cheliose.

Chris je sice o deset let starší než Jaromír Jágr, ale v NHL hrál tak neskutečně dlouho, že se oba mnohokrát střetli a hráli proti sobě. Oba byli extratřídou NHL. Jaromír v útoku a Chris v obraně. Oba hráli do úmoru a překonali různé veteránské rekordy. Oba také de facto přišli odjinud. Jaromír z Čech, Chris se zas narodil rodičům z Řecka a dnes je vlastně nejslavnějším „řeckým“ hokejistou všech dob.

Proto se také Chelios zamlada jmenoval Tselios. Jednou se ale jeho otec Gus, který vlastnil v Illinois řetězec řeckých restaurací, rozhodl, že si jméno poameričtí, aby se v Novém světě lépe vyslovovalo.

Chris začínal v NHL u Montreal Canadiens, kde mu v poslední sezoně na dres přišili kapitánské céčko jako prvnímu nekanadskému hráči v historii. Pak přešel k Chicago Blackhawks a nakonec k Detroit Red Wings. U obou týmů hrál společně s dalším slavným Čechem Dominikem Haškem. Kariéru zakončil sedmi zápasy za Atlanta Thrashers, když mu bylo 48 let.

Dominik rád vzpomíná, že před ním dobře bránil ostrý chlápek, jako byl Chelios. Jejich protivníci by však bývali tohoto ikonického obránce někdy nejradši zabili. Protože Chris byl nezdolný, tvrdý, ostrý jako břitva, ale někdy hrál i na hranici zákeřnosti.

Tvrdý bek, který se dokázal každému dostat pod kůži, v NHL odehrál neuvěřitelných 26 sezon (od roku 1984 až do roku 2010), 1651 zápasů v základní části a dalších 266 přidal v play-off. Spolu s Gordiem Howem mu tak náleží pozice v čele hráčů s nejvíce odehranými sezonami v historii soutěže. Od roku 2013 je členem Síně slávy NHL.

Chelios dokázal být navzdory svým 86 kilogramům a 185 centimetrům pěkný prevít. Proto si také v sezoně 1992/93 připsal 282 trestných minut. Zároveň to byl skvělý hokejista. Hned dvakrát dosáhl na metu 70 bodů za sezonu. Třikrát zvedl nad hlavu Stanley Cup, jednou s Montreal Canadiens (1986), dvakrát s Detroit Red Wings (2002 a 2008).

Třikrát získal James Norris Memorial Trophy pro nejlepšího obránce NHL. V roce 1996 vyhrál Světový pohár. Jen z olympiády nikdy zlato nepřivezl. V Naganu 1998 jeho tým slavně vyřadili ve čtvrtfinále Češi, kteří si pak došli pro zlato. V roce 2002 skončili Američané druzí, když ve finále prohráli s Kanadou.

Mimochodem, ta prohra s Českou republikou měla tehdy slušnou dohru. Naštvaní Američané po čtvrtfinále trochu zdemolovali v Naganu hotel. Ale nebyl by to Chelios, aby pak neposlal japonskému olympijskému výboru šek na 3000 dolarů jako omluvu.

Za to, že mohl v NHL nastoupit do tolika sezon, vděčil drsné přípravě i skvělé genetice. Byl třeba schopen si dávat do těla na rotopedu v sauně.

Zároveň byl pořádným pařmenem. Tehdy to ještě bylo možné. Skupinka kolem něj, do které patřili Eddie Vedder, frontman kapely Pearl Jam, herec John Cusack a basketbalista Dennis Rodman, měla přezdívku Krysí smečka z Chicaga a v místních klubech to uměla pořádně roztočit.

„Chris by v žádném případě nemohl sloužit jako reklama na správnou životosprávu. Uměl život žít plnými doušky, to je pravda. Co se mi na něm ale vždycky líbilo, na každý zápas se dokázal perfektně připravit. Dal si klidně večer deset piv. To pro něj nebyl problém. Ale druhý den byl první v kabině, jezdil na kole, zalezl do sauny. Prostě profík,“ říkal o něm před lety v rozhovoru pro deník Sport Dominik Hašek, se kterým se potkal jak v Chicagu, tak v Detroitu.

Jeho začátky přitom nebyly nijak zářné. V jižní Kalifornii, kam se rodina přestěhovala z Chicaga, byl tehdy hokej v plenkách. Chris nemohl hrát středoškolský hokej a nebyl rekrutován žádnou vysokou školou v USA. Jeden čas dokonce zvažoval, že s hokejem skončí. Jenže to by nebyl nezdolný Chelios. Zkusil štěstí v Kanadě, ani tam to nestálo zpočátku za moc. Nakonec byl draftován až ve druhém kole na 40. místě a začal nastupovat za Montreal Canadiens. Tehdy už tu šanci nepustil.

Teď v Chicagu vyřadili jeho číslo 7, a Chelios se tak stal podobně jako Jágr definitivně hokejovou superlegendou.

Reklama

Související témata:
Chris Chelios

Doporučované