Hlavní obsah

Sport místo Instagramu a zpívající trenéři. Florbalistům začíná cesta za medailí na domácím MS

Český tým ukázal svoje možnosti, můžeme hrát s kýmkoliv, říká asistent trenéra Radek Sikora.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Česko po deseti letech opět žije florbalem a mistrovství světa v Praze je ve své polovině. Český tým nevkročil do turnaje ideálně, nakonec se však raduje z prvního místa v základní skupině. Do rozhodující fáze šampionátu vlétnou Češi v zádech s důležitou výhrou proti silnému Švýcarsku. A také s obrovskou podporou českých fanoušků. Už teď je jasné, že divácký rekord světových šampionátů padne s monstrózní rezervou.

Článek

Před začátkem turnaje se předpokládalo, že si Češi připíší v základní skupině dvě „povinné“ výhry a se Švýcary si to rozdají o to, kdo půjde do čtvrtfinále z prvního místa. Po úvodní výhře 10:5 nad Německem však český plán dostal výraznou trhlinu v podobě nedělní porážky s Lotyšskem. V závěrečném klání skupiny A ale výběr Petriho Kettunena zabral, silné Švýcary porazil 6:4 a uzmul pro sebe postup z první příčky.

„Ihned po Lotyšsku jsme měli snad čtyřhodinovou poradu, zápas jsme sledovali znovu asi do dvou do rána. Mluvili jsme o tom, že se musíme oprostit od tlaku médií, od všech Instagramů a Facebooků a soustředit se pouze na sport. V úvodu šampionátu jsme nebyli ready v hlavách, proti Švýcarům to ale byl opravdový český tým, který může hrát s kýmkoliv,“ říká asistent trenéra Radek Sikora.

Na Švýcary český celek v poslední době umí, což je velmi dobrá zpráva. S hráči helvétského kříže prohrála česká reprezentace naposledy v dubnu loňského roku, od té doby skončilo následujících pět zápasů buď remízou, nebo zvítězili Češi. Velkou měrou se na tom podílí právě Sikora, který ve Švýcarsku dlouhá léta působil jako hráč a nyní vede tamní velkoklub Wiler-Ersigen.

„Měli jsme je rozebrané od A do Z. Troufám si říct, že nás neměli čím překvapit, oni hrají dva roky úplně stejně. Navíc jsme nasazovali útok Patrika Dóži na pětku švýcarského kapitána Matthiase Hofbauera, který proti Patrikovi nerad hraje i ve švýcarské lize. Všechno tohle nám pomohlo k naprosto zasloužené výhře. Myslím, že jsme naznačili, kde mohou být naše možnosti a hranice,“ míní Sikora.

Český florbal si stále ještě zvyká na to, jaké to je, být veden finským matadorem Petrim Kettunenem, který k národnímu týmu nastoupil v březnu loňského roku. Osmačtyřicetiletý odborník zatím potvrzoval slova o severské chladnosti a emocionální umírněnosti. V úterý večer bylo v O2 areně ale i na něm znát, že doopravdy poznává jaké to je, trénovat českou reprezentaci v kolektivním sportu.

„Petri přišel těsně před nástupem k zápasu za realizačním týmem a prohlásil, že se tentokrát před startem utkání na střídačce všichni chytíme a společně budeme zpívat hymnu. Myslím, že i on pochopil, že my Češi zkrátka potřebujeme pozitivní emoce. Patří to k nám a pomáhá nám to v našem výkonu,“ doplňuje Sikora.

Postup z prvního místa základní skupiny znamená, že se Češi ve čtvrtečním čtvrtfinále utkají s Dánskem. Podceňovat papírově slabšího soupeře se národnímu týmu v průběhu turnaje už jednou nevyplatilo, a tak musí celý tým udělat maximum pro to, aby se podobný scénář neopakoval. V semifinále by na Čechy totiž s největší pravděpodobností čekalo Finsko. Tedy rodná země Petriho Kettunena. Soupeř, se kterým Češi prohráli ve stejné fázi na posledním světovém šampionátu v Rize. A rovněž soupeř, kterému český výběr podlehl v semifinále posledního mistrovství světa v Praze v roce 2008. Soupeř, kterému mají Češi rozhodně co vracet.

Reklama

Související témata:

Doporučované