Hlavní obsah

355 strojů vyrábí sníh pro olympiádu. „Je to náš největší byznys v historii“

Foto: TechnoAlpin, Seznam Zprávy

Zasněžování skokanského areálu ZOH v Pekingu.

Reklama

Rozhovor s marketingovou šéfkou severoitalské firmy TechnoAlpin, která se stará o to, aby měli olympionici v suchých podmínkách kontinentální Číny vůbec na čem závodit. Zasněžovací systémy jedou ve čtyřech oblastech naplno.

Článek

Marketingová manažerka firmy, která zásobila umělým sněhem olympijské hry v Pekingu 2022, má napilno. Úkolem Susanne Ogriseg je vysvětlovat světu, že severoitalská firma vytvořila dobré a spravedlivé podmínky pro všechny soutěžící.

Seznam Zprávy si s ní „povídaly“ přes internet a otázky i odpovědi létaly éterem několikrát tam i zpět.

Kolik zasněžovacích systémů a sněžných děl dodáváte pro hry v Číně?

Tento velký olympijský projekt se skládá ze čtyř různých zasněžovacích projektů pro alpské, biatlonové a severské závody, freestyle a big air. Nejdůležitější zasněžovací systém byl instalován v národním alpském lyžařském středisku Jen-čching, kde jsou všechny alpské sjezdařské závody.

V zóně Čang-ťia-kchou se v Genting snow parku konají všechny závody ve freestyle a sloplestyle a v lyžařském centru Kuyangshu se pořádají závody v biatlonu, v bězích na lyžích a v severské kombinaci. A konečně, zóna v Pekingu hostí akce big air v místě Shougang.

Celkem jsme dodali a nainstalovali 355 strojů na výrobu sněhu, z toho 272 sněhových děl a 83 sněhových tyčí. Pro zásobování vodou jsme postavili celkem osm čerpacích stanic s 51 vysokotlakými čerpadly a jednou chladicí věží.

Foto: TechnoAlpin, Seznam Zprávy

Marketingová manažerka společnosti TechnoAlpin Susanne Ogriseg

Je to pro TechnoAlpine největší byznys v historii? Jakou má celkovou hodnotu?

Pokud se podíváme na globální hodnotu všech čtyř čínských projektů, jde samozřejmě o největší zakázku v historii TechnoAlpin. Celková hodnota představuje částku 20 milionů eur.

Pomáhali jste čínským partnerům také se systémy zásobování vodou, předali jste jim své zkušenosti z Jižního Tyrolska a dalších oblastí, kde jste to už řešili?

Kompletně jsme navrhli zasněžovací systémy s ohledem na místní čínské specifikace: topografie, design svahu, převládající povětrnostní podmínky atd. A také požadavky na produkci sněhu z hlediska objemu a času pro přípravu svahu. Jsme přesvědčeni, že odborné znalosti a know-how našeho oddělení inženýrství a plánování pomohly zvolit nejlepší technická řešení pro všechna místa soutěží.

Dodávky vody ale nebyly v naší nabídce. Předali jsme potřeby našeho zasněžovacího systému technickému oddělení a podle toho byl navržen i systém zásobování vodou.

Je klimatická a vodní situace v této části Číny podobná, nebo odlišná například od Dolomit?

Klima tohoto čínského regionu je odlišné od toho, co máme v Evropě a zejména v Alpách. V provincii Che-pej najdeme kontinentální polosuché klima s velmi chladnými a suchými zimami. Průměrné teploty v prosinci a v lednu se pohybují mezi -7 až -9 °C.

Jak je v těchto rozdílných podmínkách obtížné vyrobit kvalitní sníh?

Chladné a suché počasí, jaké panuje ve zmíněných částech Číny, nabízí ty nejlepší možné podmínky k výrobě technického sněhu. Umožňuje nám to vyrobit efektivně opravdu velké množství kvalitního sněhu, který splňuje nejnáročnější kritéria.

Speciál k zimní olympiádě v Pekingu

Kolik čtverečních kilometrů sněhu musí vaše systémy připravit pro hry?

Musíme pokrýt skoro milion metrů čtverečních. Oblast Jen-čching 550 000 m2, freestyle plocha Secret Garden 200 000 m2, oblast biatlonu a severských disciplín 230 000 m2 a konečně oblast soutěží big air 5 000 m2.

V kolika zemích světa, v kolika lyžařských střediscích fungují dnes vaše sněžná děla a systémy?

TechnoAlpin je globálním hráčem v lyžařském průmyslu. Máme dnes více než 2 400 zákazníků v 55 zemích na všech kontinentech. Od Evropy přes Severní Ameriku, Asii až po Tichomoří – Nový Zéland a Austrálii. Všichni používají pro výrobu sněhu zařízení TechnoAlpin.

A kolik sněžných děl za rok prodáte?

Za posledních 30 let zaznamenala společnost významný růst. Zvýšili jsme svůj podíl na trhu a rozšířili přítomnost na trhu i geograficky. To se samozřejmě odráží v číslech. V posledních letech vyrábíme každý rok kolem 5 000 sněžných děl a tyčí. Od začátku našeho podnikání v zasněžování jsme pravděpodobně vyrobili kolem 120 000 zasněžovacích strojů.

Reklama

Doporučované