Hlavní obsah

Olympiáda bez největšího pivovaru. Podporu stahuje i Plzeňský Prazdroj

Foto: Plzeňský Prazdroj

Ilustrační foto.

Reklama

Za současných podmínek odmítá olympijské hry podporovat i Pilsner Urquell, peníze plánuje poslat českým sportovcům. Pivovaru vadí účast ruských a běloruských olympioniků, kterým MOV dovolil soutěžit pod neutrální vlajkou.

Článek

Podporu olympiády stahuje další z partnerů. Poté, co svou podporu minulý týden odvolalo realitní impérium CPI Radovana Vítka, se k akci rozhodl také plzeňský pivovar Pilsner Urquell. Stahuje se z veškeré komunikace ohledně letních olympijských her v Paříži, které mají proběhnout příští rok.

Peníze, které měl pivovar na podporu olympiády určené, bude distribuovat mezi české sportovce.

„Pilsner Urquell přes 20 let podporuje české olympioniky. Vždy jsme tak činili ve jménu společně sdílených hodnot, jako jsou férovost, humanismus a lidská sounáležitost, a doufali jsme, že se tyto hodnoty promítnou i do nadcházející olympiády. Bohužel rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru, i přes snahy a nesouhlas Českého olympijského výboru, není v souladu s těmito principy,“ říká marketingová manažerka Pilsner Urquell Zuzana Dudová.

Nadcházející olympijské hry se podle pivovaru stávají politickou záležitostí, a tak je nechce podporovat, což projednal i s Českým olympijským výborem (ČOV). S ním se dohodl, že stáhne veškerou komunikaci, která je s pařížskou olympiádou spojená. Nepřichystá ani vlastní kampaň, což bylo doposud zvykem. Peníze, které byly původně určené právě na partnerství s ČOV, poputují na podporu českých sportovců.

„Chceme slavit úspěchy našich sportovců, ale na akcích, které souzní s našimi hodnotami. Zároveň ale nehodláme polevit v podpoře, kterou jim věnujeme, a chceme dostát finančnímu plnění, ke kterému jsme se vůči našim sportovcům zavázali,“ dodává Dudová.

Jako první odešla CPI

Téma „bojkotu“ letních olympijských her v Paříži nakousla jako první společnost CPI Property Group, jeden ze sponzorů ČOV. Ta se začátkem prosince rozhodla s výborem ukončit spolupráci. Jako důvod uvádí povolení účasti ruských a běloruských sportovců na letních olympijských hrách v Paříži, které se mají konat příští rok. Rozhodnutí povolit těmto sportovcům účast na hrách pod neutrální vlajkou padlo od Mezinárodního olympijského výboru (MOV) 8. prosince.

Olympijský výbor tedy musí řešit otázku, jak se k věci postaví další partneři, které k financování potřebuje. Většina z nich chce ještě s výborem jednat, zatím ale své partnerství neruší a oceňují především to, jak odmítavě se k Rusku a Bělorusku ČOV už nyní staví.

„Jakmile obdržíme oficiální komunikaci, budeme vše řešit dle smluvních podmínek. Zároveň velmi děkujeme za podporu všem partnerům, kteří stojí za českými olympioniky a sportem i ve složitých situacích, jako byla covidová pandemie nebo ta nynější,“ uvedl výbor k rozhodnutí na svých stránkách.

K bojkotu vyzvala CPI PG i ostatní partnery, ti jsou ale opatrnější. Reagoval zatím pouze Pilsner Urquell. Ostatní upozorňují právě na to, že postoj ČOV k účasti ruských a běloruských sportovců je kritický a nemá proto smysl se obracet proti němu, ale spíše o situaci dál jednat. Česko navíc v MOV nemá svého zástupce, rozhodnutí tedy nemohlo přímo ovlivnit.

Mezi generální partnery olympijského výboru patří ČEZ, Sazka, Fosfa a Toyota. Oficiálními partnery jsou pak T-Mobile, Alpine Pro a Vinci Construction. Většina z nich uvedla, že chce ještě o problému jednat.

Podle tiskového mluvčího ČEZ Ladislava Kříže je snahou ČEZ podporovat sportovce, o účasti sportovců jednotlivých zemí ale rozhodují mezinárodní a národní olympijské výbory. Nechce vyzývat sportovce, aby se neúčastnili olympiády. „Je samozřejmě ke zvážení, zda by ze struktur MOV neměli na protest vůči jednání Ruska odstoupit čeští funkcionáři,“ doplnil Kříž.

„Nadále jsme připraveni podporovat české sportovce a český amatérský sport. Stále ale trváme na našem původním stanovisku, že účast ruských a běloruských sportovců je pro T-Mobile nepřijatelná. Podporujeme vyjádření ČOV, které se neslo ve stejném duchu, nicméně budeme s nimi diskutovat o možnosti, jak vyjádřit náš nesouhlas směrem k MOV,“ řekla redakci Seznam Zpráv mluvčí T-Mobile Patricie Šedivá.

Smyslem je podpora českých sportovců

Proti účasti ruských a běloruských sportovců je také společnost Sazka, která chce ještě ohledně rozhodnutí MOV s ČOV jednat a pak zvažovat další kroky. Ty by se však podle ní neměly obrátit proti českým sportovcům.

„Smyslem partnerství s Českým olympijských výborem je pro nás podpora českých sportovců, kteří naši zemi reprezentují na mezinárodních soutěžích,“ uvedla pro redakci SZ Byznys Pavla Hobíková, manažerka externí komunikace Sazky.

Podobný postoj má také společnost Vinci Construction. Vychází z toho, že ČOV s účastí těchto sportovců také nesouhlasí a v záležitosti podnikl celou řadu aktivních kroků.

„Věříme, že ve snaze hájit olympijské principy bude ČOV pokračovat. Olympijské partnerství znamená pro skupinu Vinci Construction CS hlavně podporu olympiády dětí a mládeže. Pohyb a sport té nejmladší generace považujeme za jeden ze základních předpokladů zdravého rozvoje naší společnosti, proto nám dává spojení s Olympiádou dětí a mládeže i s Českým olympijským výborem smysl,“ říká tisková mluvčí společnosti Iveta Štočková.

Podporovat české olympioniky má nadále v plánu také další z generálních partnerů, Toyota. Ta podle mluvčí Jitky Jechové plně souhlasí s postojem ČOV, který jednoznačně odmítá účast ruských a běloruských sportovců na nadcházejících olympijských hrách.

Podle Václava Hrbka, šéfa společnosti Alpine Pro, je rozhodnutí MOV černým dnem pro olympijské kruhy, zásadně totiž nesouhlasí s účastí ruských a běloruských sportovců na letních olympijských hrách v Paříži. Společnost prý doufala, že MOV nepodlehne politickému tlaku a udrží si čistý štít.

„Věříme tedy, že spolu s námi a ostatními partnery vytvoří nejen ČOV, ale i olympijské výbory většiny států zásadní tlak na MOV, protože to je jediná možná cesta – ta společná. Start ruských a běloruských sportovců pod neutrální vlajkou není žádné řešení, je to neakceptovatelný manévr MOV a je potřeba se k němu tak postavit,“ dodává Hrbek.

Reklama

Doporučované